top of page

Dhe çdo 7-mars që është DITA e MËSUESIT


Poezi për DITËN e MËSUESIT

        (cikël)


Nga Përparim   Hysi


1. PROFESORË !

      Kujtimit të PROFESORËVE të mi, në ish-Normalen"LUIGJ GURAKUQI" të Elbasanit.*


Nuk di cilin prej  jush të kujtoj më parë?

Se Ju qetë të gjithë të mrekullueshëm

Nuk e mohoj:për të gjithë,ju,kam mall

Dhe bëhem krejt i parezistueshëm.


Dua të vijë aty tek pllaka e varrit

Dhe për cilindo prej jush të vë një tufë me lule

Vjen kjo ditë dhe nuk mbahem prej mallit

Tek po shkruaj,sikur ju flas  JUVE!


Ju kujtoj një për një,të dashur PROFESORË!

Ju tek ne rrënjosët dituri!

Ju nuk qetë lektorë,por gati si SHENJTORË!

Aq na induktuat qytetari e dashuri.


Dhe çdo  7-mars që është DITA e MËSUESIT,

Poezinë e parë unë e shkruaj për JU!

Kam aq mall dhe veneracion,sa ata që i falen JEZUSIT

SE çdo gjë që kam arritur,e kam veç nga ju!


* kam qenë nxënës nga viti 1955-1959.

2.MËSUESËVE  TË MI 


    DHOKSI e SOTIR  MEÇO *


Ju kam dashur dhe ju dua dhe tani

Ty,mësues SOTIRI dhe ty mësuese DHOKSI

Nëse më parë,nuk shkrova për ju vjershë

Nuk qeshë i zoti dhe mbeta"me provim në vjeshtë"


Po kurrë nuk ju harroj,kur më morët në krah

Më futët në shkollë:pesë vjeç e ca...

Si mëmë DHOKSIA,SOTIRI si ATË!

Po si mos shkruaj për ju,qoftë e një varg?


Sado jam i moshuar dhe disa herë jam gjysh

Njëlloj ju dua dhe nuk ka as si dhe as qysh?

Në sot jam thinjur dhe jam bërë njeri

Meritë,pa dyshim:së pari,kini ju.të dy!


* mësuesët e mi të fillores që 5-vjeç më futën në klasën e parë(1948-1952)


3. Dhimbje


     In memoriam,PROFESOR DHIMITËR SIMON SHUTERIQI  *


Oqean i pamatë,i pamatë dhe pa kufi

Si s'më lë të shkoj një çast:mu atje,në SHQIPËRI?

Mu atje në SHQIPËRI: ca më shumë në TIRANË

Ku përcjellin me oi,për në varr:një VIGAN!


Një VIGAN diturie made in SHUTERIQ

Ndaj nga dhimbja ndihem ligsh!

Më shumë vepra se sa jetë dhe "u lodh"

Ndaj shkoi që të pushojë

Por kam aq dhimbje

Sa për të po lotoj.


* kam qenë në FLORIDA

        24 korrik 2003

4.Kujtimit të PROFESOR JUP KASTRATIT *


NJë vit u mbush.Ku je,PROFESOR?

Mungesa juaj,e madhe,e dhimbshme


Të pretë gjithë ai auditor

Që të dëgjojnë"Fjalën tuaj,të magjishme"!


Mjerisht,nuk po vjen.PO ku je,PROFESOR?

Në "ç'humnera diturie" ke humbur,ke një vit?!

Sa bosh i gjithë ai auditor

Ku gjendet një tjetër,si JU,i MADHI ERUDIT?


Po ju nuk po dukeni... a nuk është mëkat?

Auditori bosh,i zbrazët, i trisht!

Mungon atje FJALA JUAJ aq e mjaltë

Dhe dhimbja bëhet dyfish.


Ndaj presim të kthehesh,PROFESOR,më dëgjon?

Siç presim një njeri të fërt e të dashur.

Sado që ke ikur, në zemrat tona rron

SE veç dituri e dashuri në zemra ke falur.  * e kam shkruar më 24 korrik 2004                                            Tiranë,6 mars  2024

13 views0 comments

Comments


Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page