Dante Aligeri, poeti që ka magjepsur lexuesit e të gjitha kohërave


Nga Gladiola JORBUS


Emri i Dante Aligerit është i lidhur pazgjidhshmërisht me atë të ‘Komedisë Hyjnore’, vepra që përligji hyrjen e tij në Panteonin e poetëve më të mëdhenj të të gjitha kohërave. Në këtë kryevepër, Dante shfaqet i lidhur me qytetin e tij, pjesëmarrës në jetën social-politike dhe një letrar i vëmendshëm ndaj risive kulturore.

Ky tekst vazhdon të studiohet ende në të gjithë botën, si një kryevepër e gjuhës italiane dhe dëshmi e qytetërimit mesjetar. Për të kuptuar thellësisht mendimin poetik të Dante Alighierit duhet studiuar jeta e tij, situatat politike dhe sentimentale që përjetoi.

Dante (Durante) Aligeri lindi në Firence në vitin 1265