top of page

Covid -19: Hiqen të gjitha kufizimet e mbetura të brendshme në ligj


Boris Johnson kryeministër

Sot, unë shpalla strategjinë tonë për të jetuar me Covid - duke hequr të gjitha kufizimet e mbetura të brendshme në ligj.

Pandemia nuk ka mbaruar, por falë prezantimit të pabesueshëm të vaksinës sonë, ne jemi në gjendje ta bëjmë këtë hap.

Nuk do të ishte e mundur pa përpjekjet e kaq shumë - NHS-së që dha përhapjen e vaksinës sonë historike me shpejtësi fenomenale, shkencëtarët dhe ekspertët tanë kryesorë në botë, dhe publiku i gjerë për angazhimin dhe sakrificën e tyre. Ne po dalim nga pandemia si një nga ekonomitë dhe shoqëritë më të hapura në Evropë. Plani ynë do të rivendosë liritë duke mbrojtur vendin me vaksina dhe trajtime lider në botë.


Ju sinqerisht,

Boris Johnson

kryeministër


Kryeministri iu drejtua sot Shtëpisë për planin tonë për të jetuar me Covid.

Ja çfarë tha ai:

Zoti Kryetar, me leje do të bëj një deklaratë për strategjinë tonë për të jetuar me Covid.

Dhe përpara se të filloj, e di që e gjithë Shtëpia do të bashkohet me mua për t'i dërguar urimet tona më të mira Madhërisë së Saj Mbretëreshës për një shërim të plotë dhe të shpejtë.

Është një kujtesë që ky virus nuk është zhdukur, por për shkak të përpjekjeve që kemi bërë si vend gjatë dy viteve të fundit, tani mund ta trajtojmë atë në një mënyrë shumë të ndryshme, duke kaluar nga kufizimet e qeverisë në përgjegjësinë personale.

Pra, ne mbrohemi pa humbur liritë tona - dhe duke ruajtur aftësitë tona të rastësishme, në mënyrë që të mund t'i përgjigjemi me shpejtësi çdo varianti të ri.

Zoti Speaker, Britania e Madhe ishte vendi i parë në botë që administroi një vaksinë të miratuar dhe kombi i parë evropian që mbrojti gjysmën e popullsisë sonë me të paktën një dozë.

Dhe pasi morëm atë vendim për të ripërqendruar NHS-në tonë këtë dimër në fushatën për t'u përmirësuar tani, ne ishim kombi i parë i madh evropian që rritëm gjithashtu gjysmën e popullsisë sonë.

Dhe është për shkak të suksesit të jashtëzakonshëm të këtij programi vaksinimi, që ne kemi qenë në gjendje të heqim kufizimet tona më herët se vendet e tjera të krahasueshme, duke u hapur verën e kaluar, ndërsa të tjerët mbetën të mbyllura dhe duke i mbajtur gjërat hapur këtë dimër, kur të tjerët u mbyllën përsëri. , duke na bërë një nga ekonomitë dhe shoqëritë më të hapura në Evropë, me rritjen më të shpejtë kudo në G7 vitin e kaluar.

Dhe ndërsa pandemia nuk ka mbaruar, ne kemi kaluar tashmë kulmin e valës Omicron, me rastet në rënie, shtrimet në spital në Angli tani më pak se 10,000 dhe ende po bien, dhe lidhja midis infeksionit dhe sëmundjes së rëndë është dobësuar ndjeshëm.

Mbi 71 për qind e të gjithë të rriturve tani janë rritur në Angli, duke përfshirë 93 për qind të atyre 70 e lart, dhe së bashku me trajtimet dhe kuptimin shkencor të virusit që kemi krijuar, ne tani kemi nivele të mjaftueshme imuniteti për të përfunduar tranzicionin nga mbrojtja e njerëzve me ndërhyrjet e qeverisë tek mbështetja në vaksinat dhe trajtimet si linja jonë e parë e mbrojtjes.

Ashtu siç kemi bërë gjatë dy viteve të fundit, ne do të vazhdojmë të punojmë ngushtë me administratat e transferuara ndërsa ato vendosin se si të çojnë përpara planet e tyre dhe strategjia e sotme tregon se si do ta strukturojmë qasjen tonë në Angli rreth katër parimeve.

Së pari, ne do të heqim të gjitha kufizimet e mbetura të brendshme në ligj.

Nga kjo e enjte, 24 shkurt, ne do t'i japim fund kërkesës ligjore për t'u izoluar pas një testi pozitiv, dhe kështu do t'i japim fund edhe pagesave të mbështetjes për vetëizolim, megjithëse dispozitat për Covid për pagesën ligjore për sëmundjet mund të kërkohen ende për një muaj të tjerë.

Ne do t'i japim fund gjurmimit rutinë të kontakteve dhe nuk do t'u kërkojmë më kontakteve të afërta të vaksinuara plotësisht dhe atyre nën 18 vjeç të testojnë çdo ditë për shtatë ditë.

Dhe ne do të heqim kërkesën ligjore për kontakte të ngushta që nuk janë plotësisht të vaksinuar për t'u izoluar.

Deri më 1 prill, ne do t'i këshillojmë personat që rezultojnë pozitivë të qëndrojnë në shtëpi.

Por pas kësaj, ne do t'i inkurajojmë njerëzit me simptoma të Covid-19 të ushtrojnë përgjegjësi personale, ashtu siç inkurajojmë njerëzit që mund të kenë grip të jenë të vëmendshëm ndaj të tjerëve.

Zoti Kryetar, ne mund t'i heqim këto kufizime vetëm për shkak se nivelet e imunitetit janë kaq të larta dhe vdekjet janë tani, nëse jo, nën nivelin që do të prisnit normalisht për këtë periudhë të vitit.

Dhe vetëm sepse ne e dimë se Omicron është më pak i rëndë, që testimi për Omicron në shkallën kolosale që kemi bërë është shumë më pak i rëndësishëm dhe shumë më pak i vlefshëm në parandalimin e sëmundjeve të rënda.

Ne duhet të jemi krenarë që MB ka krijuar programin më të madh të testimit për person nga çdo vend i madh në botë.

Por kjo erdhi me një kosto të madhe.

Buxheti i Testimit, Gjurmimit dhe Izolimit në 2020-2021 tejkaloi të gjithë buxhetin e Home Office.

Ai kushtoi 15.7 miliardë funte të tjera në këtë vit financiar dhe 2 miliardë paund vetëm në janar në kulmin e valës Omicron.

Tani duhet ta zvogëlojmë këtë.

Nga sot, ne po heqim udhëzimet për stafin dhe studentët në shumicën e mjediseve arsimore dhe të kujdesit për fëmijët për të ndërmarrë testime asimptomatike dy herë në javë.

Dhe nga 1 prilli, kur dimri ka mbaruar dhe virusi do të përhapet më lehtë, ne do t'i japim fund testimit simptomatik dhe asimptomatik falas për publikun e gjerë.

Ne do të vazhdojmë të ofrojmë teste simptomatike falas për grupmoshat më të vjetra dhe ata më të rrezikuar nga Covid.

Dhe në përputhje me praktikën në shumë vende të tjera, ne po punojmë me shitës me pakicë për të siguruar që të gjithë ata që dëshirojnë të mund të blejnë një test.

Nga 1 prilli, gjithashtu nuk do të rekomandojmë më përdorimin e certifikimit vullnetar të statusit Covid, megjithëse aplikacioni NHS do të vazhdojë t'i lejojë njerëzit të tregojnë statusin e tyre të vaksinimit për udhëtime ndërkombëtare.

Dhe zoti Kryetar, qeveria do të skadojë gjithashtu të gjitha dispozitat e përkohshme të Aktit të Coronavirus.

Nga 40 fillestarët, 20 tashmë kanë skaduar, 16 do të skadojnë më 24 mars dhe 4 të fundit në lidhje me risitë në shërbimin publik do të skadojnë gjashtë muaj më vonë, pasi ne t'i kemi bërë ato përmirësime të përhershme me mjete të tjera.

Së dyti, ne do të vazhdojmë të mbrojmë më të cenuarit me vaksina dhe trajtime të synuara.

Qeveria e Mbretërisë së Bashkuar ka siguruar doza të mjaftueshme vaksine për të parashikuar një gamë të gjerë rekomandimesh të mundshme të JCVI. Dhe sot ne po ndërmarrim veprime të mëtejshme për t'u mbrojtur kundër një ringjalljeje të mundshme të virusit, duke pranuar këshillën e JCVI për një përforcues të ri të Pranverës që u ofrohet atyre të moshës 75 vjeç e lart, banorëve të shtëpisë së kujdesit të moshuar dhe atyre mbi 12 vjeç që janë të imunosupresionuar.

Mbretëria e Bashkuar po kryeson gjithashtu rrugën për antiviralët dhe terapeutikët, me Task Forcën tonë Antivirale që siguron një furnizim prej pothuajse 5 milionë – më shumë për kokë se çdo vend tjetër në Evropë.

Së treti, SAGE këshillon se ka pasiguri të konsiderueshme në lidhje me rrugën e ardhshme të pandemisë dhe sigurisht që mund të ketë ringjallje të rëndësishme.

Ata janë të sigurt se do të ketë variante të reja dhe është shumë e mundur që ato të jenë më të këqija se Omicron.

Pra, ne do të ruajmë elasticitetin tonë për të menaxhuar dhe për t'iu përgjigjur këtyre rreziqeve, duke përfshirë sondazhin tonë udhëheqës në botë ONS, i cili do të na lejojë të vazhdojmë të gjurmojmë virusin në detaje, me ndarjet rajonale dhe të moshës që na ndihmojnë të dallojmë rritjet si dhe ku ato ndodhin. dhe rrjetet tona laboratorike do të na ndihmojnë të kuptojmë evolucionin e virusit dhe të identifikojmë çdo ndryshim në karakteristika.

Ne do të përgatisim dhe do të ruajmë aftësitë tona për të rritur testimin.

Ne do të vazhdojmë të mbështesim vendet e tjera në zhvillimin e aftësive të tyre të mbikëqyrjes, sepse një variant i ri mund të shfaqet kudo.

Dhe ne do të përmbushim angazhimin tonë për të dhuruar 100 milionë doza vaksinash deri në qershor, si pjesë e marrëveshjes në samitin e G7 të Mbretërisë së Bashkuar për të ofruar një miliard doza për të vaksinuar botën gjatë vitit të ardhshëm.

Në të gjitha rrethanat, synimi ynë do të jetë të menaxhojmë dhe t'u përgjigjemi rreziqeve të ardhshme përmes ndërhyrjeve më rutinë të shëndetit publik, me ndërhyrjet farmaceutike si vijën e parë të mbrojtjes.

Së katërti, ne do të bazojmë në inovacionin që ka përcaktuar më të mirën e përgjigjes sonë ndaj pandemisë.

Task Forca e Vaksinave do të vazhdojë të sigurojë që Mbretëria e Bashkuar të ketë akses në vaksinat efektive pasi ato bëhen të disponueshme, duke siguruar tashmë kontrata me prodhuesit që testojnë vaksinat dyvalente, të cilat do të siguronin mbrojtje kundër varianteve të Covid.

Task Forca e Terapeutikës do të vazhdojë të mbështesë shtatë platforma prioritare kombëtare të provave klinike të fokusuara në parandalimin, trajtimet e reja dhe trajtimin për Covid-in e gjatë.

Ne po rifreskojmë strategjinë tonë të biosigurisë për të mbrojtur Mbretërinë e Bashkuar kundër zoonozës natyrore dhe rrjedhjeve aksidentale laboratorike, si dhe potencialit për kërcënime biologjike që burojnë nga aktorët shtetërorë dhe joshtetërorë.

Dhe duke u mbështetur në Planin Pesë Pikash që unë parashtrova në Kombet e Bashkuara dhe marrëveshjet e arritura në G7 të Mbretërisë së Bashkuar vitin e kaluar, ne po punojmë me partnerët tanë ndërkombëtarë për gatishmërinë ndaj pandemisë në të ardhmen, duke përfshirë një traktat të ri pandemik, një sistem efektiv paralajmërimi të hershëm ose Radari Global i Pandemisë dhe një mision për të vënë në dispozicion diagnostifikime, terapi dhe vaksina të sigurta dhe efektive brenda 100 ditëve të para të identifikimit të një kërcënimi të ardhshëm pandemik.

Dhe ne do të presim një samit global të gatishmërisë ndaj pandemisë muajin e ardhshëm.

Dhe zoti Kryetar, Covid nuk do të zhduket papritmas.

Pra, ata që do të prisnin një fund total të kësaj lufte përpara se të hiqnin rregulloret e mbetura, do të kufizonin liritë e popullit britanik për një kohë të gjatë.

Kjo qeveri nuk beson se është e drejtë apo e nevojshme.

Kufizimet përbëjnë një taksë të rëndë për ekonominë tonë, shoqërinë tonë, mirëqenien tonë mendore dhe shanset e jetës së fëmijëve tanë.

Dhe ne nuk kemi nevojë ta paguajmë më atë kosto.

Ne kemi një popullsi që mbrohet nga programi më i madh i vaksinimit në historinë tonë.

Ne kemi antiviralët, trajtimet dhe kuptimin shkencor të këtij virusi dhe kemi aftësitë për t'iu përgjigjur me shpejtësi çdo rilindjeje ose variant të ri.

Dhe zoti Kryetar është koha për të rikthyer besimin tonë.

Ne nuk kemi nevojë për ligje për t'i detyruar njerëzit të jenë të vëmendshëm ndaj të tjerëve.

Ne mund të mbështetemi në atë ndjenjë përgjegjësie ndaj njëri-tjetrit, duke ofruar këshilla praktike duke ditur se njerëzit do ta ndjekin atë për të shmangur infektimin e njerëzve të dashur dhe të tjerëve.

Pra, le të mësojmë të jetojmë me këtë virus dhe të vazhdojmë të mbrohemi pa kufizuar liritë tona.

Dhe në këtë frymë, unë e përgëzoj këtë Deklaratë në Dhomë.

26 views0 comments

Comments


Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page