top of page

Cili do të jetë drejtimi i Monarkisë së Britanisë së Madhe


Hijet e errëta dhe modernizimi, cili do të jetë drejtimi i Monarkisë së Britanisë së Madhe pas epokës së dytë elizabetiane?


Mbretëresha ishte jashtëzakonisht e suksesshme në ruajtjen e vendit të saj në zemër të një kombi në zhvillim. Duke mos lejuar asnjë lëshim në ritmin e ndryshimit social dhe kulturor, pasardhësit e saj mund të kenë një luftë në duart e tyre

Një mënyrë për të vlerësuar se ku mund të shkojë monarkia në mbretërimin e ardhshëm është të shikojmë mbrapa se nga erdhi ajo, teksa mbretërimi i Elizabeth II përfundoi tani.

Më 21 prill 1926, The Times botoi një njoftim shumë të vogël në faqen 14, midis një raporti mbi prishjet në kabinetin gjerman dhe një tjetër mbi përparimin e projektligjit të ekonomisë: “Dukës së Jorkut iu dorëzua në mënyrë të sigurt një princeshë në orën 2:40 të këtij viti. Mëngjes. Edhe nëna edhe vajza gëzojnë shëndet të plotë”.


Foshnja do të bëhej Mbretëresha Elizabeta II.


Gazeta atë ditë pasqyronte një shoqëri të sigurt, të shtresuar, një Britani që ishte ende perandorake dhe koloniale (shumë centimetra kolonash iu kushtuan një debati të furishëm mbi ekzistencën, ose ndryshe, të një elefanti me katër tufa); ishte e vetëkënaqur dhe thellësisht mbretërore, e sigurt në identitetin e saj kolektiv. Raportimi për familjen mbretërore ishte i përulur, i matur dhe, mbi të gjitha, respektues.

Britania që Elizabeth erdhi në pushtet në 1952 ishte ende e njohur si ajo në të cilën kishte lindur. Lajmi për vdekjen e babait të saj arriti në Kenia, atëherë ende nën sundimin britanik, pavarësisht zhurmave të rebelimit të Mau Mau. Ajo kishte çdo arsye të priste që ajo të sundonte në të njëjtën mënyrë si babai dhe gjyshi i saj. Nuk doli kështu.

Siç vëren ajo në fjalimin e saj të Jubileut të Artë të vitit 2002: “Që nga viti 1952 kam qenë dëshmitare e transformimit të peizazhit ndërkombëtar, i shoqëruar nga zhvillimet jo më pak të shpejta në vend, në formën e devoltuar të kombit tonë, në strukturën e shoqërisë, në teknologji dhe komunikimet, në punën tonë dhe në mënyrën se si jetojmë”.

Londra e vitit 1952 kishte ende tramvaje dhe smog të mbuluar. Winston Churchill ishte përsëri kryeministër dhe trupat britanike po luftonin ende në Kore. Matematikani i shkëlqyer Alan Turing u detyrua t’i nënshtrohej trajtimit hormonal për të shmangur burgun për homoseksualitetin e tij. Britania mbeti një mbretëri intensivisht tradicionale, e modës së vjetër me një monarki që ishte pak e ndryshuar, në aspektet më të rëndësishme, që nga koha e Mbretëreshës Viktoria.

Gjatë 70 viteve të ardhshme, mbretëria u testua nga lufta, tragjedia dhe skandali; ajo u transformua nga kurioziteti publik, lëvizshmëria sociale dhe rënia perandorake; mbi të gjitha, zakoni i maturisë nderuese, aq i theksuar në kohën e lindjes dhe kurorëzimit të Elizabetës, ishte zhdukur pothuajse tërësisht në kohën e vdekjes së saj, i zëvendësuar nga qëndrime më pyetëse, por edhe, ndoshta, më inteligjente dhe më të qëndrueshme.

Mbretëresha e ktheu monarkinë në një operacion profesional. Ajo ishte monarkja e parë në histori që nuk ia imponoi institucionit pëlqimet dhe mospëlqimet e saj personale; në të vërtetë, personaliteti i saj i vërtetë mbeti, për shumicën e subjekteve të saj, një enigmë. Ajo sundoi për më gjatë se çdo monark tjetër britanik, por ishte shumë e rezervuar në publik. Në shekullin e 20-të ndërhyrës dhe me lëvizje të shpejtë, ajo provoi se distanca mund të ishte një burim i forcës mbretërore.

Pra, çfarë tregon mbretërimi i saj dhe mënyra se si monarkia ndryshoi nën të, për mbretërimin e Charles III, William dhe, përfundimisht, George?

Nëse epoka elizabetiane e sapo mbaruar ka diçka për të kaluar, atëherë monarkia e së ardhmes do të jetë më e vogël, më e vjetër, më e lezetshme, më qesharake, më e rezervuar dhe e mikromenaxhuar, e nënshtruar në momente private dhe e pasur në ceremonitë publike, më informale, por jo më intime. Mbretërit e shekullit të 21-të do të duken më të klasës së mesme, duke mos qenë asgjë e tillë. Ai do të drejtohet në linja biznesi. Nën Elizabetën, monarkia pothuajse u shkatërrua; tani e tutje, ajo do të duhet t’u tregojë palëve të interesuara një fitim të qartë kulturor.

Problemet në mbretërimin e Elizabeth erdhën kur moderniteti u përplas me atë që Walter Bagehot e quajti magjia e familjes mbretërore. Familja vuajti problemet që mundojnë shumicën e familjeve të tjera: humbje, martesa të dështuara, anëtarë të rinj që sillen keq. Por ndërsa respekti i gjysmës së parë të shekullit do të kishte siguruar që ngjarje të tilla të trajtoheshin me dekor dhe eufemizëm, kurioziteti i pangopur i gjysmës së dytë të shekullit të 20-të bëri që ato momente të shqyrtoheshin me intensitet brutal. Kriza më e keqe për Elizabeth erdhi kur ajo nuk arriti të hidhërohej për Dianën, Princeshën e Uellsit, në mënyrën që pritej dhe kërkohej nga pjesa tjetër e shoqërisë britanike.

Si pasojë, monarkia moderne është bërë e aftë në aftësitë e prezantimit dhe në alkiminë e marrëdhënieve me publikun në një mënyrë që do të kishte qenë e paimagjinueshme një brez më parë. Megjithatë, ajo është ende e aftë për vetë-sabotim. Skandali mbi shoqërimin e Dukës së Jorkut me një pedofil të dënuar, pretendimet seksi, të cilat ai i mohoi dhe intervista e tij në aksident me makinë me BBC tronditi thellësisht dhe turpëroi institucionin; Dëmi ishte i dukshëm për të gjithë, përveç, ndoshta, vetë Princit Andrew. Martesa e Princit Harry me Meghan Markle u prezantua si një përrallë, por u kthye në një makth për këshilltarët e Mbretëreshës.

Strategjia kryesore (pothuajse një deklaratë misioni) për vitet e fundit të mbretërimit të Elizabeth-s ishte t’i mundësonte monarkisë të dukej më shumë si ne të tjerët, duke ruajtur misterin e saj: Dukesha e Kembrixhit është mishërimi i përsosur i kësaj qasjeje, duke qenë e arsimuar, e veshur mirë, e zbukuruar, dekorative dhe pjesë e familjes së klasës së mesme që duket pothuajse në thelb jo-ekzotike dhe jokërcënuese. Ajo i ka përvetësuar shkëlqyeshëm mësimet e mbretërimit të Mbretëreshës: buzëqeshni, qeshni, qetësoni të gjithë, nuk thoni asgjë të paharrueshme nga distanca dhe vishni xhinse aq lehtë sa një diademë.

Shfaqjet mbretërore, me gjithë heraldikën dhe ceremonialin, pompozitetin dhe rrethanat e saj, ishin kryesisht një shpikje viktoriane; Elizabeth ka lënë trashëgim një grup më kompleks rregullash të sjelljes mbretërore, ku paraqitjet publike duhet të përziejnë modestinë me madhështinë, afrueshmërinë me distancën. Është një akt balancues jashtëzakonisht i vështirë, të cilin ajo e kreu me guxim, pjesërisht sepse, në rastin e saj, askush nuk ishte i përgatitur ta sfidonte atë.

Tani ka mjaft trashëgimtarë mbretërorë meshkuj për të zgjatur një shekull, dhe mbretërit e ardhshëm kanë pasur mjaft kohë për të bërë prova. Duke gjykuar nga jetëgjatësia e linjës së gjakut të Windsor dhe bazuar në llogaritjet aktuariale, Princi William do të jetë në të gjashtëdhjetat përpara se të mbajë kurorën; Princi George ka të ngjarë të jetë edhe më i vjetër.

Kur pasoi të atin, 25-vjeçarja Elizabeth ishte thuajse e panjohur për publikun britanik. Edhe Marion Crawford, guvernantja e saj, e cila supozohet se “i tha të gjitha” në vitin 1950, tha shumë pak. Monarkët tanë të ardhshëm do të jenë jashtëzakonisht të njohur për ne deri në kohën kur ata do të kenë sukses, dhe shumë më të vjetër se shumica e nënshtetasve të tyre. Ajo që ata kanë bërë përpara se të bëhen mbretër apo mbretëresha do të jetë po aq e rëndësishme sa ajo që bëjnë në fron.

Monarkët më të vjetër mund të projektojnë përvojë dhe pjekuri; disavantazhi është se me moshën vijnë edhe mendimet. Elizabeta shmangu me vendosmëri ndërhyrjen në politikë, edhe kur opinionet e saj ishin të ndërthurura me ato që duhej të deklaronte publikisht; djali i saj nuk ka treguar një vetëpërmbajtje të tillë, duke këmbëngulur, sipas fjalëve të tij, se ai është “i vendosur të mos kufizohet në prerjen e shiritave”. Ndoshta çështja qendrore e së ardhmes së monarkisë është shkalla në të cilën institucioni mund të përballojë të bëhet politik. Shumë i hapur dhe rrezikon të nxisë ndarje dhe polemika; tepër i rezervuar dhe rrezikon të jetë i parëndësishëm.

Që nga mbretërimi i Athelstanit, i cili në 927 pas Krishtit u bë mbreti i parë i anglezëve, monarkia ka mbijetuar duke dhënë përshtypjen se ajo mbetet një pikë e qetë në një botë në lëvizje, një bastion i traditës, por i adaptueshëm me të. Elizabeta e mbajti atë iluzion. Por pasardhësve të saj do t’u kërkohet të jenë të shkathët në një botë që vetë po ecën me shpejtësi marramendëse, e transformuar nga ndikimet globale në shoqërinë britanike, tranzicioni ekonomik, migrimet sociale dhe etnike dhe reforma radikale institucionale. Identiteti ynë kombëtar, aq statik dhe i parashikueshëm në kohën e pranimit të Elizabetës, tani është në fluks të dhunshëm.

Disa aspekte të jetës moderne e kanë goditur rëndë monarkinë dhe e kanë ndryshuar atë, duke përfshirë divorcin, humbjen, skandalin dhe konfliktet e brendshme. Por në shumë mënyra familja mbetet e izoluar nga Britania e vërtetë. Nuk e kemi idenë se çfarë lexojnë, shikojnë apo besojnë shumica prej tyre. Dhe disave u pëlqen kështu: një nga linjat kryesore të sulmit kundër Dukës dhe Dukeshës së Sussex-it është se ata kanë zbuluar shumë për veten dhe ndjenjat e tyre.

Ndarja midis Sussex-ëve dhe anëtarëve të tjerë të familjes shkatërroi vitet e fundit të epokës elizabetiane, por ofroi një paralajmërim për atë që do të vijë. Ndryshimet në shoqërinë e gjerë, në mënyrë të pashmangshme, do të prekin monarkinë dhe ndoshta do të sigurojnë mbijetesën e saj: martesa e parë mbretërore e homoseksualëve, muslimani i parë mbretëror, ateisti i parë mbretëror i hapur dhe fëmija i parë mbretëror i adoptuar ose donator. Këto do të ndodhin, herët a vonë, dhe ndoshta më shpejt.

Shenjat janë se publiku britanik është i përgatitur t’i japë monarkisë një masë të privatësisë personale, në këmbim të rritjes së llogaridhënies dhe rëndësisë më të madhe. Monarkia nuk i nënshtrohet aplikimeve sipas Ligjit për Lirinë e Informacionit. Marrëveshjet financiare të “Firmës” janë ende kryesisht të errëta. Kjo situatë nuk ka gjasa të zgjasë për një brez tjetër. Fitimet e monarkisë mund të mos jenë të matshme me para në dorë, por institucioni do të pritet të balancojë kartat dhe t’i zbulojë ato.

Mark Bolland, një ish-sekretar i shtypit mbretëror, njëherë vërejti se “The Windsors janë shumë të mirë për të punuar tre ditë në javë, pesë muaj të vitit dhe e bëjnë të duket sikur punojnë shumë”. Disa anëtarë të “Firmës” kanë vlerë për paratë, veçanërisht gratë. Disa janë në peshë. Opinioni publik tregon pak entuziazëm për familjen e gjerë.

Pra, ku do të përshtatet monarkia moderne në botën tonë pas Elizabetës? Ajo që Christopher Hitchens dikur e përçmonte si “zakonet mendore të mbretërisë” kanë ndryshuar krejtësisht. Pjesa më e madhe e dashurisë mbetet, por ajo është e një lloji më të ditur dhe më pranë kësaj bote. Subjektet e sotme janë më kuizatorë dhe më tolerantë ndaj individualitetit; më kërkues për vlerën dhe më pak të bindur ndaj kërkesave të mitit. Sa i përket vetë monarkisë, ajo do të jetë më e dobët dhe më e vetëdijshme, më e aksesueshme, por ende e rezervuar; do të ecë me kujdes midis të folurit për çështje të rëndësishme dhe mbajtjes së këshillave të veta, ndërmjet ndarjes së vetvetes dhe mbrojtjes së privatësisë.

E kemi kaluar shumë kohë kohën kur monarkia mund të priste të dashurohej dhe të nderohej thjesht për shkak të ekzistencës, për aksidentin e mbarështimit. Është një klishe të flitet për një monarki që “fiton” respektin e popullit të saj, por krizat e mbretërimit të Elizabeth treguan se sa lehtë edhe një mbretëreshë popullore mund të humbiste pëlqimin e saj popullor.

Kjo është një epokë gjykuese, kërkuese dhe e tepërt. Brezi i ardhshëm i monarkëve do t’i duhet të bëjë diçka më të admirueshme se aktiviteti mbretëror i zakonshëm: të shkruajë diçka, të eksplorojë diçka, të provojë diçka ose të arrijë diçka. Disa lindin të mëdhenj dhe disa kanë mbi ta madhështinë. Brezi i ardhshëm i mbretërve do të duhet të punojë më shumë për madhështinë se çdo tjetër para tij.

Vdekja e një monarku jetëgjatë dhe popullor është zakonisht një kohë për parashikime të tmerrshme.

Legjenda thotë se Louis XV i Francës deklaroi: “Après moi, le déluge”. Parashikimi pas Elizabeth është i përzier: mund të mos ketë përmbytje dhe fatkeqësi, por perspektiva ka të ngjarë të jetë me vranësira, me zona të pavendosura dhe stuhi të dhunshme të herëpashershme.

35 views0 comments

Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page