Cicërimat e Trumcakut


(Rreth librit “Shpirti i Trumcakut” - Ese të poetizuara, i Shkëlqim Kokonës, Botimet “Dritëro”, Tiranë, 2020)

Kur lexojmë një libër, qysh kur hedhim sytë te kopertina, përpiqemi të krijojmë një ide, qoftë edhe paraprake, për atë që përmban dhe për mënyrën se si është paraqitur lënda e subjektit. Ka raste kur përdorimi i efekteve i sajuar përmes frazash “elegante”, vargjesh apo figurash artistike e stilistike të sheqerosura, orvatet të përligjë varfërinë e mendimit dhe cektësinë. Ka raste, gjithashtu, kur “mishi i freskët” (përmbajtja), mjerisht mbështillet me një “ambalazh” të papërshtatshëm (stili). Lexuesit janë të ndryshëm; të tilla janë edhe shijet e parapëlqimet e tyre. Disave u intereson thjesht forma, të tjerëve vetëm përmbajtja. Natyrisht do të duhej të këqyren të dy