top of page

Bunkerët shqiptarë në syrin e “Express”


Bunkerët shqiptarë në syrin e “Express”

Një shkrim nga Aimee Robinson tek gazetarja britanike “Express” ka hedhur sytë pas tek bunkerët nëpër botë. Duke u ndalur tek SHBA, Moldavia, Zelanda e Re dhe Shqipëria, me titullin “Lufta Botërore 3: Destinacionet globale të përgatitura me bunkerë bërthamorë - ku fshihen ato?” i jp një atmosferë edhe faktit të gjysmë milioni bunkerëve në Shqipëri.

Shkruhet se “Lufta Botërore 3 është një skenar që askush nuk dëshiron të realizohet, dhe për fat të mirë nuk ka shenja që ajo të shpërthejë në mënyrë të papërcaktuar, por me shpërthimin e papritur aktualisht në botë, ne jemi duke mësuar gjithnjë e më shumë rëndësinë e përgatitjes. Rezulton se ka disa vende që janë më të përgatitur se të tjerët…” Pra, Shqipëria e kritikuar mijëra herë për bunkerët e saj, tashmë del në një plan me SHBA ku bunkerët e saj merren me një sy ndryshe…

Shqipëri


Shqipëria është vendi i njohur për bunkerët e nëntokës, me rreth gjysmë milioni të pikturuar në të gjithë vendin, sipas BBC. Këto struktura betoni u ndërtuan gjatë viteve të pasigurta të luftës së ftohtë, midis viteve 1960 dhe 1980 nën qeverinë komuniste të Enver Hoxhës. Aktualisht ekzistojnë 5.7 bunkerë për çdo kilometër katror tokë, megjithatë, lajmi i mirë është që ata kurrë nuk duhej të përdoren për qëllimin e tyre të synuar. Të ndërtuara nga betoni, çeliku dhe hekuri, bunkerët sillen në madhësi për kutitë me një ose dy persona me hapësirë për armë, në strehimore të mëdha nëntokësore që përdoren për të fshehur grupe të mëdha njerëzish. Vitet e fundit, me pak nevojë për bunkerët, shumë janë shndërruar në restorante dhe kafene. Sidoqoftë, disa ende mbesin, të gatshëm që vendasit të ikin brenda nëse bëhet më e keqja në realitet.

16 views0 comments

Comentários


Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page