Britania e Madhe ka nënshkruar një marrëveshje tregtare parakolp me Shqipërinë


Liz Truss, Sekretare e Tregtisë Ndërkombëtare

Një tjetër në çantë! Mbretëria e Bashkuar përfundon marrëveshjen 158 milion stërlina Brexit - shteti i parë evropian jashtë BE

Britania e Madhe ka nënshkruar një marrëveshje tregtare parakolp me Shqipërinë ndërsa Britania vendos lidhje më të ngushta me shtetet jo-BE.


Ministrat nënshkruan një marrëveshje vazhdimi prej 158 milion stërlina me homologët e tyre shqiptarë për të lejuar biznesin britanik të tregtojë në mënyrë të pavarur jashtë bllokut. Sipas marrëveshjes së ratifikuar këtë javë, ajo do të lehtësojë tarifat mbi importet dhe eksportet kryesore duke përfshirë minerale, karburante, energji elektrike, tekstile dhe këpucë. Shifrat nga Qeveria e Mbretërisë së Bashkuar zbulojnë se eksportet britanike në Shqipëri ishin 37 milion stërlina në 2019, duke e bërë atë tregun e përbashkët të 156-të më të madh të eksporteve të MB. Ndërkohë, importet e MB nga Shqipëria ishin 7 milion stërlina, duke e bërë atë burimin e përbashkët të 165-të më të madh të importit të Britanisë së Madhe në 2019.

Ministri për Tregtinë Ndërkombëtare, deputeti Ranil Jayawardena, tha se marrëveshja siguroi një "themel për tregti më të thella dhe lidhje investimesh në të ardhmen" Deputeti i North East Hampshire tha se kjo "do të përfitonte nga bizneset dhe do të krijonte vende pune në të dy vendet tona".

Ministrat thonë se marrëveshja do të parandalojë mbledhjen e detyrimeve shtesë sipas kushteve të tregtisë së OBT-së dhe do të parandalojë që PBB e MB të "zvogëlohet margjinalisht". Të dhënat e HMRC zbulojnë eksportet kryesore nga Mbretëria e Bashkuar në ish-shtetin Komunist përfshirë makineri dhe pajisje mekanike dhe libra të shtypur.

Marrëveshja është pjesë e zotimit të Sekretarit të Tregtisë Ndërkombëtare Liz Truss për të siguruar marrëveshje tregtare me ekonomi të mëdha, me rritje të shpejtë jashtë Evropës për të rindezur ekonominë.

Zonja Truss gjithashtu tha se donte të përfitonte nga liritë e reja të Mbretërisë së Bashkuar pas Brexit duke liberalizuar rregullat e tregtisë për të rritur zonat që ishin lënë më parë. Ajo e bëri të qartë se 90 përqind e rritjes ekonomike globale do të jetë jashtë BE gjatë pesë viteve të ardhshme. Një burim i Whitehall tha për marrëveshjen: "Shqipëria është vetëm fillimi për ta bërë Brexit Britaninë të madhe". Si dhe marrëveshja tregtare, të dy palët u zotuan se do të punojnë së bashku për të luftuar krimin e organizuar dhe për të ndaluar përhapjen e tij në të gjithë Evropën.

Guvernatori i Bankës Kombëtare të Shqipërisë pretendoi se shteti ballkanik do të kishte një bum ekonomik në 2021/22 me një nxitje të fortë në turizëm.106 views0 comments

Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif