BORXHI I VJESHTËS


  JANIS RICOS

  JANIS RICOS

  BORXHI I VJESHTËS

  Shtëpia e parfumuar tashmë e vjeshtës. Edhe një herë

  akoma jemi të papërgatitur,

  pa pulovra e pa këpucë. Re të papritura

  që nga mëngjesi errësuan kodrat. Duhet të nxitojmë

  të bëjmë pak furnizimet, sepse pas pak mbërrijnë

  erërat me shakullima. Avujt e kuzhinës

  zënë vendin e parë në heshtjen e korridorit.

  Njëri pas tjetrit

  mbyllen lokalet pranë detit. Mbi molin e lagur

  paketa cigaresh të boshatisura, qeska plastike,

  gazeta

  dhe macet e braktisura, të urritura që shohin

  orën e doganës të privuar nga akrepat. Pyetje

  të harruara

  kërcasin akoma si erëtreguesë të ndryshkur

  mbi çatitë e shtëpive të braktisura, pronarët e të cilave

  kanë vdekur viteve të trishta dikur pa lënë

  trashëgimtarë.

  Po ti, i ligështuar nga shiu dhe erërat, këmbëngul

  nën llambën tënde, mbi këtë karrike të ashpër

  për t’i lënë diçka kujt të vijë më vonë – të paktën

  dy vargje,

  shkruar me dorën e shiut, që tregojnë duke

  u dridhur

  gjithmonë, gjithmonë në drejtim të diellit.

  VERA E FUNDIT

  Ngjyrat e perëndimeve thonë lamtumirë. Është koha

  për të përgatitur tre vlixhe – librat, letrat dhe këmishët –

  dhe të mos harrosh atë veshjen ngjyrë rozë që të rrinte aq

  mirë

  edhe pse në dimër nuk do ta veshësh. Unë,

  në pak ditë që ngelen, akoma do të rishoh

  vargjet e shkruar në korrik e gusht

  edhe pse kam frikë të mos kem shtuar gjë, në se në

  ndonjë

  të kem hequr shumë, sepse në to pasqyrohet

  dyshimi i errët që kjo verë

  me gjinkallat e saj, pemët e saj, detin,

  me fishkëllimat e anijeve në perëndimet e lavdishme,

  me detarët nën ballkone nën dritën e hënës

  dhe me mëshirën e saj hipokrite do të jetë e fundit.

  Karlòvasi, 3.IX.89

  SI NJË EPILOG

  Kujtomëni – thotë. Kam përshkuar mijëra kilometra

  pa bukë, pa ujë, mbi shkëmbenj e gjemba,

  për t’u sjellë bukë e ujë e trëndafila. Bukurinë

  kurrë s’e kam tradhëtuar. Kam zhdukur njësoj tërë

  ç’kam pasur.

  Nuk kam mbajtur asgjë për vete. I bërë trok. Me një

  zambakth fushe

  kam ndriçuar netët tona më të errëta. Kujtomëni.

  Dhe falmëni për këtë trishtim të fundit: Do të doja

  të korrja akoma dhe një herë me draprin e hollë të hënës

  një kalli të pjekur. Të qëndroja mbi prag për të parë,

  duke përtypur grurin, një kokër pas tjetrës, me dhëmbët

  prerës,

  duke admiruar e bekuar këtë botë që le,

  duke admiruar edhe Atë që ngjit kodrën në perëndimin

  e artë. Vijeni re:

  mbi mëngën e majtë ka një fashë katrore ngjyrë purpuri.

  Nuk dallohet qartësisht. Mbi të gjitha këtë doja t’u

  dëftoja.

  Dhe ndoshta për këtë ja vlen që të më kujtoni.

  Karlòvasi, 30.VII.87

  RIKTHIM I LLOGARITUR

  E bukur del nga porti anija. Tymi i kuq

  në pluhurin e artë të mbrëmjes. Pra,

  për të sajtën herë nuk të kanë pranuar apo ti ke pranuar,

  një shtëpi e bardhë mbi kodër kërkon shikimin tënd,

  një fëmijë pllaqurit këmbët në det duke buzëqeshur,

  një zog nate këndon edhe për ty.

  Pra, të rikthejmë përsëri, kurorëzojmë

  mbi xhamin e plasaritur këtë fluturë të vogël.

  Karlòvasi (Samo), 29.VI.87

  Nga ELENA

  Ah, po, sa beteja, heroizma, ambicie, kryeneçësi pa

  kuptim,

  sakrifica dhe disfata, disfata, dhe të tjera beteja për gjëra

  që vendimet

  ishin marrë prej të tjerëve në mungesën tonë. Dhe burra

  të pafajshëm,

  do të ngulnin karficat në sy, do të përplasnin kokën

  pas murit të lartë, duke e ditur mirë që muri nuk jepet,

  nuk çahet,

  që të mund të shohin të paktën nga një vrimë e hapur

  pak kaltërsi, të panjollosur nga hija e tyre e nga koha.

  E ndoshta, kush e di! – atje,

  ku dikush reziston pa shpresë, është ndoshta ajoe ku

  zë fill

  historia njerëzore, siç e quajmë, dhe bukuria e njeriut

  në mes të hekurit të ndryshkur, eshtrave të demave e të

  kuajve,

  midis trekëmbëshave shumë të lashtë mbi të cilët digjet

  akoma pak dafinë

  dhe tymi ngjitet në perëndim duke u përhapur si një

  bashkë e artë.

  Karlòvasi, 14.VIII.87

  RESTAURIM

  Nuk i donte aspak zogjtë, lulet, pemët,

  të kthyera në simbole idesh, të përdorura në të njëjtën

  mënyrë

  nga kundërshtarët. Ai tentonte

  t’u sillte atyre funksionin natyral. Pëllumbat,

  për shembull,

  jo emblema konferencash të panumërta, po zogj

  të bukur erotikë, me hapin e lehtë, që vazhdojnë të

  puthen sqep më sqep në oborrin tim

  dhe mbushin pllakat me glasat e tyre dhe pendët

  (më pëlqejnë kështu) ose, e shumta, postierë të vegjël

  që mbartin përmes plumbave letrat e fëmijve të varfër

  drejtuar Zotit, në të cilat i kërkojnë këpucë,

  fletore dhe cazë karamele. Zambakët

  jo emblema të pastërtisë, po bimë aromatike

  e sensuale, me petalet e hapura tej e tej

  që tregojnë thekët e ngritura me polen të artë. Dhe ulliri

  jo çmim i fitores dhe i paqes por prind frytdhënës

  që jep vajin e çmuar për pjatat tona dhe llambat,

  për skuqjet e të porsalindurit dhe gjurin e lënduar të

  fëmijës së lëvizshëm e të pabindur, dhe akoma

  për ndriçimin modest të Shën Mërisë. Dhe unë – thotë

  aspak mit, hero apo perëndi, por thjeshtë punëtor

  i barabartë me ty, me ty dhe me të tjerët – mëditës të artit

  të dashuruar gjithmonë me pemët, me zogjtë me kafshët

  dhe me njerëzit,

  të dashuruar mbi të gjitha me bukurinë e mendimeve të

  pastra

  dhe me bukurinë e trupave rinorë – një punëtor që

  shkruan,

  shkruan pa u ndaluar për të gjithë e për gjithshka

  dhe ka një emër të shkurtër e të thjeshtë për t’u

  shqiptuar: Janis Ricos.

  Karlòvasi, 12.VIII.87

  STATUJAT DHE NE

  Statujat, të qeta, nuk preokupohen për kohën;

  humbin duart, këmbët ose kokën

  por ngelen gjithmonë në të njëjtën pozë, të ngritura,

  ose me shpinë në tokë, duke buzëqeshur,

  ose përmbys, duke na kthyer shpinën ne dhe kohës,

  si në pozicion seksi, sikur të synojnë

  një dashuri të pafund, dhe ne i shohim

  me një sfilitje të pashpjegueshme, të trishtuar. Më vonë

  kthehemi në hotelin popullor, tërheqim tendat

  për të zbutur verbimin e mesditës dhe tentojmë

  lakuriq edhe ne, të shtrirë mbi krevatin e parehatshëm,

  të imitojmë qetësinë e palëvizëshme të statujave.

  Karlòvasi, 9.VIII.87

  PLEQËRI

  Ah, po, vjetërohen edhe statujat edhe poezitë.

  Shumë patën marrë pjesë në këtë histori –

  njerëz, kafshë, fëmijë, lumenj, pemë,

  të rinj e të reja me motoçikleta, dy pata të bardha,

  budallai i heshtur, me një çamçakëz e peksimadh;

  dhe ishte një mesditë vere e artë dhe valëzonin

  puplat e pulës qafëprerë duke shkëlqyer në në ajër,

  dhe gjyshe Evangjelia në kuzhinë pastronte bamjet,

  dhe një flutur e madhe u ul mbi një kripore.

  Askush, askush atëhere s’e dinte

  se përkohësia kalon në mit. Në stacionin e trenit

  vjen të ulet mbi një pankinë një plakë e veshur me

  të zeza

  që mbante në prehër një shportë me vezë si të ishte

  e vetmja gjë që kishte në botë. U përgjumë atje.

  Dikush në kalim i vodhi shportën. Dhe bie mbrëmja.

  Ah, po, vjetërohen edhe statujat, dhe poezitë dhe

  kujtimet e heronjve.

  Karlòvasi, 23.VII.87

  Nga DELFI

  (...) Po përse shërben gjithë kjo?

  Shpesh këto kolona në qartësinë e sulfurtë të hënës,

  ngjajnë

  me dhëmbët e thyera të një perëndie gjiganteske, dhe

  shkallët e teatrit

  janë si macellat lakuriqe të gjigantëve të vdekur,

  macella lakuriqe, të qeta dhe indiferente

  pa patur tashmë nevojën më të vogël

  për ushqim, për puthje, për gërthitje, pa

  poshtërimin e humbjes më, krekosjen e fitores, vetëm

  me fitoren e palëvizëshme e të papërcaktuar të

  lakuriqësisë.

  E përse shërben, pra, gjithë kjo? – komentet, përsëritjet,

  interpretimet, përkthimet, ringjalljet, imitimet?

  Këtë pasdite kam vënë re

  mbi mermeret e teatrit antik të ngrihen

  skenarët tanë bashkëkohorë, pa vlerë, prej brumi letre

  dhe jute të lyer me vernik,

  në dritën e ditës që po shuhej – kolona prej brumi letre,

  pishtarë prej brumi letre, për një prezantim të Eskilit

  o të Euripidit – nuk e kam venë re;

  mbaronte spektakli, spektatorët duartrokisnin,

  çuçurisnin,

  shtyheshin tashmë drejt daljes, blenin qiqra të pjekura

  ndërsa perëndimi tononte me të kuq hijet dhe mermeret.

  Megjithatë, mbi gjithë ngutjen dhe rrëmujën për

  përkthimet,

  do t’ju thoshja se mbetet e pacënuar dhe e patjetërsuar

  thirrja e heshtur e të Papërkthyeshmes, e thellë, arrogante,

  e huaj, e megjithatë e jona, - thirrje që të përtërin dëshirën

  ta përkthesh; dhe zbulon tashmë

  një afinitet të ëmbël midis dritës së mbrëmjes dhe

  mermereve,

  midis kolonave të varfëra prej brumi letre dhe tempullit

  të Apolonit,

  midis maskave antike, koturneve, skeptrave

  e këtyre bastuneve të fshatarve

  dhe shamive të zeza të nënave (...)

  MBRËMJE GRI

  Më dhemb në gjoks bukuria, më dhembin dritat

  në pasditen e ndryshkur, më dhemb

  kjo ngjyrë përmbi retë - vjollcë e plumbtë,

  vjollcë që ta shpif, gjysëmunaza e hënës

  që sapo shndrit – më dhemb. Kalon një anije.

  Një barkë, remat, të dashuruarit, koha.

  Djemtë e djeshëm janë vjetëruar. Nuk mund të kthehesh

  mbrapa.

  Mbrëmje gri, hënë e hollë, më dhemb koha.

  TEATRI ANTIK

  Kur, drejt mesditës u gjend në mes të teatrit antik,

  ai, një grek i ri, i çliruar nga dyshimet, por i bukur sa ato,

  lëshoi një brritmë (jo admirim, admirimin nuk e ndjente aspak,

  dhe në se do ta kishte ndjerë ,

  sigurisht nuk do ta kishte shfaqur), një brritmë e theshtë ,

  ndoshta për gëzimin e papërmbajtur të rinisë së tij

  dhe për të testuar kumbimin e vendit. Përballë,

  sipër maleve vertikale, jehona përgjigjet –

  kjo jehonë greke që nuk imiton, nuk përsërit

  por thjesht vazhdon në një lartësi të pamatëshme

  thirrjen e përjetëshme të brohorimës ditirambe.

  Përktheu #Agim #Mato

  3 views

  Shkrimet e fundit