top of page

Bllokimi: një eksperiment vdekjeprurës, i dështuarKa qenë një katastrofë globale. Nuk duhet të shkojmë më kurrë në këtë rrugë.


Vendi këtë vit që është shkatërruar më shumë nga Covid-19 - duke humbur 1,600 njerëz në çdo milion nga virusi në kohën e shkrimit - është Belgjika. Kjo mund të jetë si një surprizë. Mund të të falet kur mendove se ishte Amerika, falë paditur injorancës së Trump për shkencën. Apo çfarë lidhje me Britaninë, e cila u mbyll ‘tepër vonë’ për shkak të besimit jetëshkurtër, por budalla të qeverisë së saj në liri? Apo Brazili, udhëheqësi i krahut të djathtë i të cilit u ankua se bllokimet dhe maskat ishin për ‘fags’? Nëse jo ato, atëherë me siguri Suedia, ku nuk ka pasur fare bllokim të vështirë? Por jo, është Belgjika. Nuk ka asgjë veçanërisht të pazakontë në përgjigjen e Belgjikës. Asgjë që ndryshoi dukshëm nga konsensusi. Bëri të njëjtën gjë si të gjithë në të njëjtën kohë si të gjithë të tjerët. Ai madje mblodhi lavdërime për kapacitetin e tij testues.

Ekziston një paralajmërim: Shkalla e pashembullt e vdekjes së Belgjikës mund të jetë deri në atë se si numërohen vdekjet. Disa thonë se Belgjika është thjesht vendi ‘më i ndershëm’ - ndërsa të tjerët kanë akuzuar zyrtarët për mbivlerësim dhe përfshirjen e të gjitha llojeve të vdekjeve që nuk janë shkaktuar nga Covid.

Por shkoni poshtë në listën e vdekjeve për milion dhe gjeni më shumë vende që nuk mund t'i prisni. Italia e goditur rëndë është në vendin e dytë, por ishte e para që u godit në Perëndim, kështu që ne duhet t'i linim ata. Pastaj është Sllovenia, e cila ishte relativisht e padëmtuar në pranverë. Pas kësaj, është Peruja. Peru njoftoi një nga bllokimet më të hershme në botë në 16 Mars - gjithashtu i pari në Amerikën Latine. Kufizimet ishin disa nga më të rreptat në planet, të zbatuara nga ushtria. Maskat u bënë të detyrueshme në publik. Por deri në maj, dy muaj më parë, rastet filluan të kërcejnë shumë. Kjo ishte pavarësisht se vendi bëri 'gjithçka në rregull' dhe 'si duhet në kohë'. Pati një lehtësim të bllokimit nga qershori e tutje. Por tubimet shoqërore ishin ende të paligjshme në gusht, deri në të cilën pikë 200 njerëz ende vdisnin në ditë.

Diku tjetër në Amerikën Latine, Argjentina përjetoi një shpërthim të ngjashëm të mbylljes në mes të rasteve dhe vdekjeve. Bllokimi i tij filloi në 20 Mars dhe supozohej të ishte i shkurtër dhe i mprehtë. Ai përfundoi duke u bërë bllokimi më i gjatë i vazhdueshëm në botë. Në qershor, revista Time përshëndeti suksesin e Argjentinës në përmbajtjen e virusit. Por jo shumë kohë më vonë, rastet filluan të rriteshin. Dita më vdekjeprurëse e pandemisë së saj ishte në ditën 145 të bllokimit.

Bllokimet janë bërë thelbësore për çdo diskutim të Covid-19. Supozimi se bllokimi është mënyra e vetme për të parandaluar vdekjet e Covid është ngulitur në të menduarit e zakonshëm. Me sa duket, pyetjet e vetme të lejuara janë nëse jemi mbyllur mjaft herët, mjaftueshëm fort ose për një kohë të gjatë. Bllokimi është bërë në mënyrë të ngjashme përgjigja e paracaktuar për ngritjet në raste (megjithëse nganjëherë këto tani marrin formë lokale sesa kombëtare). Por mençuria konvencionale që më shumë bllokim do të thotë më pak vdekje thjesht nuk qëndron në botën reale. Globalisht nuk ka asnjë shoqatë, e lëre më shkak, midis bllokimeve dhe vdekjeve të Covidit.

E megjithatë dëmet e politikës janë ekstreme. Vendet e zhvilluara këtë vit kanë përjetuar rënie rekord të prodhimit ekonomik. Britania, për shembull, ka përjetuar recesionin e saj më të keq në 300 vjet (që nga Frost i Madh i 1709, nëse po pyesni veten). Barra e kësaj ka rënë mbi shumicën e të varfërve në shoqëri, ndërsa miliarderët kanë parë pasurinë e tyre që shumëfishohet. Në botën në zhvillim, Banka Botërore vlerëson se një shtesë prej 150 milion njerëz do të bien në 'varfëri ekstreme'.

Fëmijët kanë lindur një barrë joproporcionale të bllokimeve - edhe pse fëmijët përballen me rreziqe shumë të vogla nga Covid dhe mbyllja e shkollës nuk shoqërohet me transmetim të reduktuar. Sidoqoftë, rreth 1.5 miliardë fëmijë - 87 përqind - janë prekur nga mbyllja e shkollave në të gjithë botën. Tani ekziston një hendek i pahijshëm në aksesin në arsim midis të pasurve dhe të varfërve, midis të arsimuarve privatisht dhe atyre shtetërorë dhe midis atyre me qasje në mësimin në shtëpi përmes internetit dhe atyre pa të.

Efekti në shëndetin e gjerë ka qenë ngjashëm katastrofik. Takimet, operacionet dhe shqyrtimet në spital janë anuluar, shpesh në rastet kur kapaciteti nuk ishte afër për t'u arritur. Pacientët morën shumë me zemër mesazhet e far qëndrimit në shtëpi ’dhe nuk u kontrolluan sëmundjet serioze, përfshirë kanceret që mund të ishin zbuluar dhe ndaluar. Numri i Britanikëve që presin për trajtim rutinë në spital është rritur nga 1,613 në mbi 160,000 këtë vit - një rritje njëqindfish.

Në botën në zhvillim, ku vetë Covid ka pasur një ndikim shumë më të vogël sesa në Perëndim, bllokimet kanë ndërprerë rreth 80 përqind të programeve që synojnë trajtimin e tuberkulozit. Në vitin 2019, TB vrau 1.4 milion njerëz në të gjithë botën. Por këtë vit, në sajë të një ulje prej 25 përqind të zbulimeve të rasteve, 1.7 milion vdekje janë parashikuar.

Një nga kostot më të mëdha - e cila nuk mund të përcaktohet në sasitë e jetëve të humbura ose shenjat e dollarit - ka qenë liria. Dhe kjo shkon më thellë se frenimet e përkohshme (me shpresë) në jetën e përditshme. E gjithë kultura jonë e lirisë është shembur. Tani kemi nevojë dhe presim lejen e qartë të shtetit për çfarëdo aktiviteti të kufizuar që mund të bëjmë. Edhe Krishtëlindja tani mund të anulohet nga shteti.

Asnjë nga këto nuk do të thotë që ne mund t'i heqim të gjitha kufizimet nesër dhe gjithçka do të jetë mirë. Por është e habitshme se sa pak pyetje ka pasur ose për efektshmërinë ose dëmet e politikës përcaktuese të pandemisë. Edhe nëse debati i bllokimit bëhet akademik në një moment në vitin e ri, dhe përkundër faktit që kyçja ka dështuar qartë, ekziston një rrezik që bllokimi të bëhet politika e paracaktuar për pandeminë tjetër - nëse jo për ndonjë kërcënim tjetër. Dhe do të jetë një tjetër. Ne nuk mund ta lejojmë këtë eksperiment vdekjeprurës, të dështuar të përsëritet. 2020 duhet të jetë viti i fundit i bllokimit, shkruan Fraser Myers.

29 views0 comments

Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page