top of page

BIMËT DHE SHQIPTARËT


BIMËT DHE SHQIPTARËT

Gjenezë e lashtësisë me histori të bukur në librin e Prof.Dr. Lufter Xhuveli

NGA SPASSE THANASI


Lufter Xhuveli shkencëtar

Bimët i futi në poezi

I ngriti këngë ndër kohrat e lashta

Bukuri solli për shqiptarët !....

Bimët dhe Shqiptarët

Prej rrënjës së vjetër kanë evoluar

Bashkëudhëtarë të lashtë në luftën e gjallë

Sinonim të bukurisë së rrallë !....

Në arnamentet bimore të jetës

Fle “Bukuroshja e Durrësit” si lastar i gjelbër

Ngrihen në qiell mozaikët e Apollonisë e Butrintit

Heq valle “Hedhësi i Farës

Si arkeolog i bimësisë !....

Përmes ngjyrave dhe aromës

Celin bukuri “Lulja e Diellit” dhe “Fëmija me Shegë”

Dhe ky libër plot ndjenja

Një “gdhendj” e bukur,frymëzuar nga bimët !....

Nga fusha e Maliqit, gjetje të rralla flasin

Njeriu vazhdon përcjelljen e jetës

Në ciklin pambarim: farë – bimë – farë

Gjenerata e bimëve kryen misionin universal

Ngjyrë – gjelbërim, Aromë – begati

Gjenezë e bukur dhe e pafund e arkitektit Njeri !....

Si valët e detit që trembin një yll

Bimët mbeten pagane

Në lojën e vajzave të reja

Me mallin e dashurisë

“ Më do, apo s’më do !....”

Lind dielli çdo mënngjez

Hipoteza të hershme në mëse dhjetëmije vjet

Zbulojnë koevolucionin intim

Bimët dhe Njeriu

Mpleksur në sistemin e prodhimit

Origjinë e shpërndarë në kohë dhe hapësirë !....

Bimët dhe Shqiptarët

Një histori të përbashkët kanë

Bashkëjetesën e lashtë, larmi të pafund

Kanë origjinë, prejardhje dhe histori !....

50 views0 comments

Comments


Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page