top of page

Astrit Lulushi: Dita e Nënës në Amerikë dhe...Dashuri dhe frikëÇdo maj, familjet amerikane festojnë matriarkët e tyre me lule, kartolina dhe telefonata. Mijëra vjet përpara se të fillonte kjo traditë moderne e Ditës së Nënës, romakët e lashtë kishin një kremtim të ngjashëm, megjithëse u përqendrua në martesë dhe lindje të paktën po aq sa te vetë nënat. E festuar çdo vit më 1 mars, Matronalia përkujtoi ngritjen e një tempulli për Juno Lucina, perëndeshë romake e lindjes së fëmijëve, në kodrën Esquiline të Romës.

Ashtu si në Ditën tonë moderne të Nënës, bashkëshortët u bënin dhurata grave të tyre - por këtu përfundon ngjashmëria. Matronalia ishte një çështje mjaft e devotshme; pas një kortezhi me gra të martuara në tempull për t'i bërë oferta Juno Lucinës, familjet ktheheshin në shtëpi dhe luteshin për lumturinë martesore. Gra të skllavëruara u bënë gjithashtu pjesë e festimeve. Megjithatë, Matronalia nuk ishte e vetmja festë romake e lashtë që lidhej me nënat. Në fakt, ishte mjaft e zbutur në krahasim me kremtimin vjetor të Nënës së Madhe të Perëndive, e njohur gjithashtu si Magna Mater ose Cybele, e cila hyri në panteonin romak rreth shekullit të tretë pes. Festivali i saj, i quajtur Megalensia, zhvillohej gjatë disa ditëve në mars ose prill dhe përfshinte lojëra, shfaqje teatrale dhe rituale të tjera.

Të gjithë kemi nëna, gra, motra, ose të afërm që kanë…


Dashuri dhe frikë

Astrit LulushiPas një diktature 45 vjeçare, më e keqja që bota e civilizuar ka parë - ku njeriu në gjendje natyrore  u bë i zymtë, i errrët, i vrarë, i ngrysur, si ai që sapo kishte dalë i kërrusur nga nëndheu ose nga turni i tretë - gjithçka u çlirua.

Pastaj dolën udhëheqësit e rinj, dhe së pari pyetën veten - “a është më mirë të duhem apo të jem i frikshëm në qeverisjen e tyre?

Dikush dëshiron t’i ketë të dyja, por, për shkak se është e vështirë t'i bashkosh në një person, ata ndjehen më të sigurt të jenë të frikshëm sesa të duen.

Është për t'u pranuar në përgjithësi, se diktatorin shumë vetë e kishin frikë, por ata që i shërbenin dhe “shokët” që vrau, e donin. Kur ish zyrtarët e tij sot thonë se e urrenin, ngjan me një film sci-fi, sepse tregohen mosmirënjohës, të rremë, frikacakë, lakmitarë dhe për sa kohë gjënjeshtra e tyre besohet, ata kanë sukses, fitojnë votat, dhe bëhet udhëheqësit tuajit; dhe ju ofroni gjakun, pasurinë, jetën dhe fëmijët e tuaj, siç bënit me tiranin e shkuar, hijen e të cilit ngjallni.

Ndërsa lideri që, duke u mbështetur tërësisht në premtime, lë pas dore masat e tjera paraprake; sepse miqësitë që fitohen me pagesa, dhe jo nga madhështia apo fisnikëria e mendjes, mund të fitohen vërtet, por ato nuk sigurohen. Në kohë nevoje nuk mund të mbështetesh; njerëzit kanë më pak skrupull për të ofenduar atë që është i dashur sesa atë që është i frikëshëm; dashuria e tyre ruhet nga lidhja e detyruar, e cila, për shkak të poshtërësisë prishet dhe frika e dënimit nuk dështon kurrë. Megjithatë, një udhëheqës duhet të ngjallë frikë në atë mënyrë që, nëse nuk fiton dashurinë, të shmangë urrejtjen. Të mbajë duart larg pronës së të tjerëve, sepse njerëzit më shpejt harrojnë vdekjen e prindit sesa humbjen e trashëgimisë së tyre. Veç kësaj, akuzat për vjedhe tē fondeve nuk janë kurrë të munguara; sepse ai që ka filluar të jetojë me grabitje do të gjejë gjithmonë pretekste për të kapur atë që u përket të tjerëve.

Ndër veprat e mrekullueshme të Hanibalit renditet kjo: që pasi udhëhoqi një ushtri të madhe, të përbërë nga shumë raca të njerëzish, për të luftuar në vende të huaja, mes ushtarëve nuk kishte mosmarrëveshje as midis tyre, as kundër komandantit. Kjo lindi nga asgjë tjetër veç mizorisë së tij çnjerëzore, e cila e bëri atë të nderuar dhe të frikshëm, por pa atë egërsi, virtytet e tij të tjera nuk ishin të mjaftueshme për të prodhuar këtë efekt. Dhe historianët dritëshkurtër i admirojnë veprat e tij nga një këndvështrim dhe nga një tjetër dënojnë shkakun kryesor të tyre. Shumë njerëz dinë shumë më mirë të mos gabojnë sesa të korrigjojnë.  Duke iu rikthyer çështjes së të qenit i frikshëm apo i dashur, vimë në përfundimin se siç thotë Makiaveli, “njerëzit duke dashur sipas vullnetit të tyre dhe duke u frikësuar sipas vullnetit të atij që është në krye, duhet të përpiqet vetëm të shmangë urrejtjen”. Sigurisht ai fliste për kohën e tij të shekullit XV, XVI, kur mbretëritë dhe titujt tragjëgoheshin, pak ndryshoheshin dhe vazhdonin, sido që të ishte mreti - i dashur a i frikshëm. Fatkeqësisht, kjo është çështje e pazgjidhut edhe sot.


Gjigantêt


Astrit LulushiGjigantët, meqënëse u përkasin racave humanoide, përkufizohen si qenie mitike, pak a shumë në formë njerëzore; me shtat anormalisht të madh dhe fuqi të jashtëzakonshme.

Sipas Enciklopedisë Amerikane, rrëfimet mitike për gjigantët janë më të rralla sesa ato me xhuxhë dhe krijesa të tjera anormale, megjithëse kanë lënë gjurmë shumta lashta; mure, rrugë e ndërtesa me gurë të mëdhenj të pamundur për të ngritur edhe me mjete më moderne..

Sipas Pokorny-t, “gjigant” ishte e afërt me pellazgjishten gígas, nga mitologjia homerike, për të treguar njerëzit shtatlartë të fiseve që vinin nga Epiri.

Fjala “giant” (gjigant) shfaqet në Webster's Dictionary pas "gibber/gibberish” që përkufizohet si shqiptim i tingujve të pakuptimtë dhe të paartikuluar, ndërsa "Gibberish" përkufizohet si fjalim i shpejtë i pakuptueshëm, një gjuhë e panjohur ose ezoterike. Në kohët e kaluara, babel, belbëzim a barbarë ishte termi që përdorej për të folurit e demonëve dhe gjigantëve të lashtë që flisnin shpejt në gjuhë të panjohura.

Në mënyrë të ngjashme, gjuhët indo-evropiane - të njohura në mënyrë alternative si ariane, ariane-evropiane, indo-keltike dhe indo-gjermanike - janë terma të krijuar nga studiuesit për të përmbledhur gjuhë të lidhura dhe misterioze që rrjedhin nga një gjuhë e përbashkët paraardhëse me origjinë të panjohur.

Europianët arritën në historinë e hershme laike pas pêrmbytjes së madhe pa shpjegim adekuat, duke pushtuar rajonet e Mesdheut dhe Lindjes së Mesme që para vitit 2000 pes. Fiset indo-evropiane asimiluan ose shkatërruan popuj e kultura të tilla si pellazgë, minoanë, babilonas, hititë; mendohet se janë edhe skithët, persët dhe arianët, këta të fundit të vendosur në Luginën e Indus. Historia misterioze e gjuhëve dhe fiseve të ndryshme indo-evropiane êshtë e lidhur me gjigantët.

Gjuhët indo-evropiane fshehin një histori të pashpjegueshme shumë përpara përmbytjes. Më interesante është se në njohuritë politeiste, arianë ishin më të lashtët nga skithët dhe para sumerëve. Pllakat e gjetura nën fshatin Tartaria në provincën e famshme të Transilvanisë duket se parakalojnë tekstet e para sumeriane deri në një mijë vjet, sipas datimit me karbon-14.

Më e jashtëzakonshme në lidhje me këtë zbulim është se glifet/simbolet në pllaka ishin praktikisht identike me glifet sumeriane. Skithët e hershëm pas përmbytjes pushtuan Ballkanin, Transilvaninë, Karpatinë dhe Ukrainën, që tregon se skithët në një farë mënyre trashëguan gjuhën e arianëvë.

Njeriu nuk mund të kuptojë qartë historinë dhe kulturën shpesh të fshehur të njerëzimit, nëse nuk llogarit ndikimin e gjigantëve dhe kumbarëve të tyre të ngulitur në botën para dhe pas diluviane.

Pra, gjigantët të përshkruar në shkrimet e shenjta si të fuqishmit e lashtësisë dhe “nefilimë” ishin fëmijë të rremë të atyre hyjnorë gjigantë të përshkruar nga disa historianë monoteistë si "mishërim i pushtetit absolut në botën e lashtë" dhe trashëgimia imponoi një sistem klasor mbarëbotëror të ngjashëm me feudalizmin, politeizmin e sponsorizuar nga shteti dhe sistem arsimor të kontrolluar të frymëzuar nga politeistët.

Dinastikët mbretërorë të gjigantëve - së bashku me vëllezërit e motrat, dhe kushërinjtë e tyre - komplotuan gjatë brezave për të imponuar, zbatuar dhe skllavëruar njerëzimin - duke vendosur një rend botëror të lashtë që disa e quajnë Rendi Botëror Nefilim. Hegjemonia perëndimore shkencore, historike, arkeologjike, arsimore dhe e krishterë vazhdimisht hoqën të gjithë historinë e papërshtatshme që nuk ishte në përputhje me dogmën e tyre. Ata hodhën poshtë në mënyrë të përmbledhur vërtetësinë e gjigantëve, duke e quajturi “një pjellë kolektive stërgjyshore e imagjinatës”: një halucinacion masiv i përjetuar në shkallë botërore. Prandaj, shumë thonë se fjala "gjigant", do të thoshte "i lindur në tokë" në kulturën e lashtë paragreke dhe zbatohej për heronjtë dhe luftëtarët plotësisht njerëzorë. Keqinformimi dhe dezinformimi në përgjithësi përmbajnë disa të vërteta, por tërësia është e pasaktë dhe e krijuar për të mashtruar për të mos llogaritur qytetërimin e racë së gjigantëve.

Sipas Webster's Dictionary, ‘giant’ rrjedh nga latinishtja: gigas (ka të ngjarë tê ketê qenê gigente, ose gegëni (krahinë e banuar nga gegët në Shqipëri) .

Njohja e etimologjisë së fjalës"gjigant" ka kuptim për gigas, gygas dhe Gyges/Giyes, përmenden në Teogoninë e Hesiodit. Të dyja drejtshkrimet u transliteruan në përkthime të ndryshme në anglisht që shjegon një anëtar të racës së përbindëshave. Madhësia e Gigantes duhej të ishte e madhe (gjigante) për të akomoduar të gjithë krahët dhe këmbët, ashtu si shpjegimi në fjalorin e Websterit. Fjalori i cili e përcakton një gjigant si një person me shtat anormalisht të madh, me origjinë nga gigas dhe gigantos/gigantas. "Gjiganti" rrjedh edhe si Gegeneis, gigentes. dhe Gegeneis që do të thotë "i lindur në dhèun". Gjigantët u lindën në tokë nga perëndesha nënë e tokës e quajtur Gaia dhe Urani ose Kroni me ADN-në e tyre të botës fizike. Emërtimi i perëndeshës nënë tokë është alegoria e burimit për "të lindurit në tokë, gjithashtu siç zbatohej për gjigantët/heronjtë gjysmëperëndi të që lindën nga bashkimi i perënndive me femrat njerëzore, siç ëdhte rasti i  Herkulit, të cilin Zeusi e bët me femër njerëzore.

Pausanias dokumentoi kufomën gjigante të Orontes; indo-ariani qē oshte rreth 5 metra e 70 cm. Për më tepër, Gyges/Giyes ishte një mbret hero (gjigant) dhe themelues dinastik në Lidia rreth vitit 600 pes.

4 views0 comments

Comentarios


Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page