top of page

Arbanasit shkuan në Kroaci me ndihmën e Kryepeshkopit të Barit midis 1726 dhe 1733


Ata nuk e shohin më veten si shqiptarë, por si kroatë arbanas.

Kalimi më tej në bregdet në Zadar dhe një gjuhë e tretë e rrezikuar, rrënjët e së cilës janë shqipja përmes Malit të Zi - Arbanasi.


Fillimisht katolikët shqiptarë nga Shkodra në Kroacinë veriore, Arbanasit shkuan në Kroaci me ndihmën e Kryepeshkopit të Barit midis 1726 dhe 1733, duke u vendosur përfundimisht në rajonin e Zadarit, ku ata kanë mbetur që nga ajo kohë. Ata nuk e shohin më veten si shqiptarë, por si kroatë arbanas.


Për shkak të faktit se ka pasur një histori të gjatë bashkëveprimi me fise dhe kombe të tjera, sot ka shumë ndikime të jashtme në gjuhën Arbanasi. Fillimisht bazuar në një dialekt unik shqiptar Gheg, vitet kanë përqafuar ndikime nga kroate, italisht dhe venedikase, dhe ka shumë fjalë huazimi në gjuhën sot. Për më tepër, një numër i madh i folësve Chakavian u vendosën midis tyre dhe lanë ndikimin e tyre. Në vitin 2016, filloi një iniciativë për të mbajtur Arbanasi gjallë në një shkollë në Zadar.

21 views0 comments

Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page