top of page

AJO MBETI E DASHURUAR ME GJUHËN SHQIPE


Hava Shala – Qyqalla (1960 -2015)

(Përkushtim për albanologen, Prof Dr Hava Shala-Qyqalla[1], e ndarë nga jeta në moshën 55 vjeçare)


Nga Fatmir TerziuE dashuruar me timbrin kur thellimi të rrëmben

në dashuri me brinjët e rrallimit të barit, kur kallet mesdita

ndryshimi nga muzgu në agim

çiftëzimi i zogjve dhe zhurmës

në një fjali të shkruar nga Pjetër Bogdani

në gjuhën e bukur shqipe.

Kujdesej për Hënën e plotë

dhe kristalizimin e yjeve

e dashuruar me bukurinë e Bardhit të Madh

trëndafilat që lulëzojnë në qershor

pemë dhe shkurre që janë bërë një fjalor

gjelbërim i rrallë...

... që kënaqet me rrezet e lindjes dhe tjerrjen e lotëve

krijesat e tokës që ecin e zvarriten

dashuruar me shkëmbinj sedimentarë dardanë

tokën që avullon në slitën e bardhë

të simpoziumeve shkencore,

Konferencave e Seminareve,

37 viteve të punës shkencore e profesionale.

Dashuria i mbeti në salla dhe auditore

ar dhe argjend mbi libra

në temat e ditëve me rudha

buzëve të thara, të mugëta,

ëndrrave të vrara prej një njeriu të çmendur

fermeri në kërkimin e pikës së gjakut gërmimeve të tij

kolegët në leksionet e tyre

zgjim-cicërrimet në predikimin e lehtë.

Admiruese e muzikës së lashtë

rrotacionet identike në Gramatikën Historike

admirim i guximit të një proverbi

si edhe teknikat e modelit të dritës.

Paqe pranë Kodrës së Diellit.

E magjepsur nga trukuesit magjistarë

mrekullitë e besimit të njeriut të lirë

zhurma e politikanit

bukuria e dashurisë dhe komoditeti i shpresës

dhe ooh! Mënyra e edukimit

e intriguar nga lukunitë e internetit

nga shthurrja e shkrimit.

E donte shumë shikimin e shqiponjës dhe ..

... ylberin pas një stuhie

natyrën dhe gjithë krijimin

e intrigonte profeti Muhamed dhe filozofia e ateistit

ekzistenca, diversiteti,

predikimi i Krishtit,

fuqia e dritës,

progresi i integrimit,

karakteri hyjnor i Prishtinës.

Të gjitha situr një dashurie albanologjike

brenda kapakëve të Gramatikës Historike.[1] Hava Shala – Qyqalla (1960 -2015) Hava Shala u lind nëTrudë të Prishtinës , më 23.V.1960. Shkollimin e mbaroi në vendlindje, Gjimnazin në Prishtinë, Fakultetin Filozofik (Filologjisë) degen Gjuhe Shqipe e Letërsi e mbaroi në Universitetin e Prishtinës. Më 1985 ia filloi punës në Shkollën e Mesme Profesionale në Prishtinë. Më 1987 zgjedhetAssistente (në mbështetje të suksesit të lartë në studime që ka treguar) në Fakultetin e Filologjisë (ish Filozofiku) në degën e Gjuhës shqipe, për lëndën Gramatika Historike e Shqipes të cilën lëndë e ligjëroi deri në vdekje. Më 1995 mbrojti me suksese punimin e magjistraturës te mentori Akad. Besim Bokshi, me temën : Format e pashtjelluara të foljes në sistemin historik dhe mori titullin Magjistër e shkencave të Gjuhësisë. Më 2009 mbrojti me sukses Disertacionin e Doktoratës në Universitetin e Prishtinës dhe mori titullin: Doktore e Shkencave të Gjuhës Shqipe Më 2016 pas ndërrimjetës, u botua vepra e saj shkencore – gjuhësore “Sistemi foljor i shqipes në veprën e PjetërBogdanit” Më 2010 gradohet me titullin Profesor ass. Merr pjesë me kumtesa, ligjërata, punime shkencore në të gjitha Seminaret e Gjuhës, Letërsisë e Kulturës Shqiptare që mbaheshin në Prishtinë e Tiranë që nga viti 1987. Po i shkëpusim vetëm disa nga punimet e saja shkencore që zgjuan interesim tek studiuesit e Gjuhësisë Shqiptare : Një vështrim i zhvillimit historik të paskajores dhe përdorimit të saj në shqipen standard, më 2002 Tingujt antihiatizues në strukturën e fjalës, më 2003 Probleme të kulturës së gjuhës në institucionet arsimore, më2004 në Seminarin Ndërkombëtar të Albanologjisë në Tetovë Format foljore perifrastike të shqipes në veprën e PjetërBogdanit , botuar në Studime Filologjike Shqiptare, mbajtur në Konferencën Shkencore të ASHAK dhe ASHSH Studimet e HolgerPedersenit për morfologjinë historike të shqipes, SNGJLKSH, më 2004 Studimet historike të strukturës së shqipes në 100 vjetorin e tyre, Studime Albanologjike, Tiranë 1/2012 Më 2010 në Universitetin e Lubljanë të Sllovenisë në katedrën e Gjuhëve të huaja mban ligjëratë dhe kumtesë : Shkëmbim i përvojave mes universitetit tonë dhe atij në Lubljanë, përkatësishtë trajnim i metodologjisë së mbajtjes mësimore për seminaristët e huaj që mësojnë e studiojnë gjuhën Këto janë vetëm disa nga punimet e shumta që i zgjedha . Ka folur e shkruar në 4 gjuhë (shqip, anglisht, gjermanisht e serbokroatisht). Deri nëndërrimjete ka punuar Profesoreshë e lëndës së Gramatikës Historike të Shqipes, por edhe lëndë tjera si Formimin letrar, Tekste të Vjetra, Shkrim Akademik dhe përpos në Universitetin e Prishtinës ka mbajt mësim edhe në Gjakovë, Prizren, Gjilan. Edhe përkundër sëmundjes që lëngonte dhe ishte në ditën e fundit të jetës, ajo për asnjëcast nuk iu nda punës me student. Dhe vetëm 15 ditëparandërrimjetës ajo ishte mentore e masterit të studentit Mevludin Mazrreku dhe ashtu mezi rrinte ulur mori pjesë në mbrojtjen e masterit dhe më nuk u duk në fakultet , aty ku i dha shkencës së gjuhësisë shqiptare dijen, zotësinë e studimin e saj të zellshëm, të thellë e shkencor. Vepra e saj do të jetoj në shekuj. Ndërroi jetë në spitalin e Prishtinës, më 30 korrik 2015 pas njësëmundjej të pashërueshme. Pas vetës la dy djemë(Ilirianin e Shpendin) dhe vajzën Teutën.

56 views0 comments

Comentários


Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page