AGRESIONI I MUNDËSHËM RUS MBI UKRAINË DHE KOSOVA


Nga Dritan Goxhaj 28.01.2022 Para dy ditësh Presidenti i Republikës na tha nëpërmjet Fb te tiëj se kishte takuar Shefin e Shtabit të Ushtrisë dhe kish diskutuar për agresionin e mundshëm të Rusisë ndaj Ukrainës. Dhe ndër të tjera Meta thotë “Ndamë shqetësimin e përbashkët me të gjithë partnerët tanë të NATO-s për kërcënimin e agresionit rus ndaj këtij vendi mik”. Presidenti bën mirë që në fund të mandatit të tij bën sikur shqetësohet për atë çka ndodh në botë, por ama të vret veshin e të fyen inteligjencën dhe memorien, kur e konsideron Ukrainën një vënd mik. Ai ndoshta mund ta ketë mike Ukrainën se ndoshta ka çuar atje paratë e tija të bllokut të zi, në bankat e këtij vendi, të cilat janë të gjitha në listën e zezë të BE për pastrim parash. Por unë nuk di që ne shqiptarët ta kemi mike Ukrainën e cila gjithnji ka mbajtur qëndrime armiqësore ndaj halleve tona. Gjatë luftës në Kosovë qeveria Ukrainese doli me deklaratë zyrtare kundër intervenimit të NATO në Kosovë. Gjithashtu kontigjenti i mercenarëvë ukrainas në rradhët e forcave serbe në Kosovë ishte i dyti për nga numri, ku i pari ishte ai i Rusëve, i vendosur aty që në tetor të 1998, në kazermën e kësaj ushtrie në fshatin Dumosh të Podujeves, dhe kanë hyrë në veprime luftarake direkt kundër forcave të UҪK-së në datën 24 dhjetor të 1998 në luftimet në Tabet e Llapashticës, të cilat zgjatën deri në datën 27 dhjetor, dhe ku UҪK humbi 10 luftëtarë. Gjithashtu Ukraina refuzoi ta njihte Kosovën dhe pamvarësinë e saj në 2008 dhe vazhdon akoma të refuzojë njohjen e saj. Parimisht nuk më shqetëson aspak agresioni Rus ndaj Ukrainës, për sa kohë sllavët e veriut shqyen mes veti, pasi nuk e konsideroj atë si vend mik, ashtu si Meta. Por nga ana tjetër më shqetëson agresioni në rrafshin taktik dhe atë gjeopolitik. Kjo pasi një agression i tillë i mundshëm do të ndryshonte totalisht qasjen politike ndaj këtyre konflikteve dhe agresioneve. Ky agression do t