top of page

A ka vërtet rëndësi nëse është apo s’është në “karantinë” qeveria?Fatmir Terziu


A ka vërtet rëndësi nëse është apo s’është në “karantinë” qeveria? Një pyetje që shkon më së shumti përshtat në këtë stad. Fundja ata janë një grup, që kanë ardhur nga lapsi i liderit.

Ata thjesht kopjojnë tendencat nga vendet e tjera, sidoqoftë. Nëse moda e fundit e shtetit kapitalist është që të ketë kufizime fiskale dhe shtrëngim, atëherë kjo është ajo që do të bëjë kjo ‘karantinë’. Nëse kjo nuk arrin të ringjallë ekonominë, atëherë moda tjetër do të jetë shpenzimi, shpenzimi, shpenzimi. Nëse moda do të vërshojë me ekonomi me para të lehta, bosat dhe karshillëku i parasë, grupi më afër sevdasë së ‘karantinës’ në këtë rast të mrekullueshëm për ta për të karantinuar dhe sjelljet e qëmtuara të lekut dhe tregut, atëherë kjo është ajo që ata do të bëjnë. Nëse moda është që të rrisë pak normat e interesit, atëherë kjo është ajo që ata do të bëjnë.

Qeveria shqiptare ka qenë prej kohësh një lojë e ‘ndiqni liderin tim’, ‘bëj atë që bëjnë shtetet e tjera’. Asnjë prej tyre nuk e ka të dhënë se çfarë janë duke bërë, dhe asgjë nuk funksionon. Ata thjesht provojnë një politikë të dështuar pas kësaj, duke rrëzuar politikat e tyre monetare dhe fiskale. Kaloni, mos harxhoni, shpenzoni; përmbytja, mos vërshoni, vërshoni. Normat e interesit pak lart, pak poshtë, pak lart, por gjithnjë në nivele historikisht të ulta, emergjente. Rrokullisje, rrokullisje, rrokullisje.

Kopjimi kapitalistik, ose i kapitalizmit alla-shqiptar, tani është një sistem i vjetëruar ekonomik dhe ekonomia është një turp. Asnjë nga modelet që janë sjellë e “copy-paste” nga shtetet kapitaliste nuk e ka dhënë atë që ata bëjnë, sepse nuk ka asgjë që mund të bëjnë. Politika është në mënyrë të pashmangshme një turp në atë kontekst. Kapitalizmi alla-shqiptar është bllokuar dhe ekonomia është një teknologji e vjetër, e vjetër, teknologji e mbetur ose e prurë në formate interesi kompani-grup, ose aq sa të ulim shifrat e panunësisë. A nuk është arnimi “Kurum” një dështim që vret e merr jetë? Kudo dështim. Asnjë rritje e produktivitetit, nuk ka investim, një ekonomi mumje. Kapitalizmi alla-shqiptar, nëse është i tillë mjafton që ka një pikatore të mbetet dhe të quhet se është i gjallë. Dhe ashtu është politika.

Atëherë, çfarë duhet të bëjë kush po qeveris? Thuaji publikut, ‘Oh, armata e dështimit thjesht kopjon tendencat e shteteve të tjera kapitaliste. Ata nuk kanë një të dhënë se çfarë janë duke bërë, asnjëri prej tyre nuk ka. As ne nuk kemi. Ne mund të ndjekim modelet më të fundit gjithashtu. Ne do ta bëjmë atë manifestin tonë. Slogani ynë i ri është “rrokullisje, rrokullisje, ndiq liderin tim, edhe ne mund të bëjmë flop. Votoni … kush po qeveris ”? Një servilizëm politik që në këta vite tranzicioni na ka bërë vetëm pis.

Nuk ka asnjë alternativë të vërtetë në horizont për atë qasje ndaj qeverisë në fate që shkruhen vetëm me laps. Pse do të na duheshin dy grupime për të garuar për zgjedhje mbi këtë bazë? Por kjo është ajo që ne kemi dhe do të kemi për të parashikueshmen, përgjithmonë derisa kapitalizmi të zëvendësohet me një sistem ekonomik më përparimtar.

Është e qartë që grupimet që na maisin sot nuk do ta pranojnë këtë dhe do të dalin me arna të tjera për publikun. Ata duhet ta mbajnë turpin. Por në të vërtetë nuk ka rëndësi se cili prej tyre zgjidhet, ata të gjithë kanë të njëjtën qasje për kopjet e politikës gjithsesi.

23 views0 comments

Kommentare


Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page