top of page

A është presidenti Thaçi duke shmangur sigurinë e tij për territorin e Kosovës?


Thaçi dhe Haxhiu

A është presidenti Thaçi duke shmangur sigurinë e tij për territorin e Kosovës?Një këshilltar i ngushtë dhe i besuar i Presidentit të Kosovës Hashim Thaçi ka parashtruar përmbajtjen thelbësore që një marrëveshje e mundshme Kosovë-Serbi duhet të ketë, sipas tij. Ish-drejtori i Klan Kosova TV, Baton Haxhiu, tha gjatë një emisioni televiziv të Shtunën se:

"Ekzistojnë tre elementë që marrëveshja duhet të përfshijë. E para është çmontimi i Gjykatës Speciale. E dyta lidhet me një amnisti - nuk ka nevojë të ndëshkosh njerëzit në të dy vendet njëzet vjet më vonë. E treta po vendos për veriun e Kosovës - çfarë do të bëjmë me veriun?"

Haxhiu konsiderohet gjerësisht surrogati kryesor i Presidentit Thaçi në publik. Ai është gjithashtu një këshilltar i ngushtë konfidencial dhe joformal i Kryeministrit të Shqipërisë Edi Rama, dhe për dy vitet e fundit ka qenë një nga zërat kryesorë publik që mbron planin e supozuar të Thaçi-Vučić për të përçarë Kosovën.

Shumica e analistëve politikë dhe ekspertë të marrëdhënieve ndërkombëtare në rajon, argumentojnë se plani është rikthyer në ballë që kur Presidenti i Sh.B.A.-së caktoi Richard Grenell si të dërguarin e tij për dialogun Kosovë-Serbi. Deklarata e fundit e Baton Haxhiu për elementet e një marrëveshje të mundshme sjell në vëmendje të publikut një akuzë të gjatë për Thaçi, sipas të cilit kjo e fundit shantazhohet nga Serbia për të rënë dakord për ndarjen e Kosovës ose përndryshe të përballet me një aktakuzë bazuar në provat e supozuara të siguruara nga Beogradi për krime të supozuara të kryera gjatë Luftës së Kosovës në vitet 1998-99.

Gjykata Speciale (Dhomat e Specializuara të Kosovës dhe Zyra e Prokurorit të Specializuar), për të cilën Haxhiu sugjeron se duhet të çmontohet, është një gjykatë e Kosovës, e vendosur në Hagë, e krijuar në mënyrë efektive në vitin 2017 për të hetuar dhe gjykuar pjesëtarët e Ushtrisë erationlirimtare të Kosovës, nga e cila ishte Thaçi drejtori politik. Gjykata u krijua nën presion ndërkombëtar me mbështetjen e Thaçit, i cili në atë kohë ishte ministri i jashtëm i vendit. Ai erdhi pas një raporti të Këshillit të Evropës 2011, i shkruar nga politikani zviceran Dick Marty, në të cilin ai pretendoi se ka prova për të ndjekur penalisht dhe dënuar anëtarët e ULAK-së për krime lufte dhe krime kundër njerëzimit. Gjykata ende nuk ka filluar asnjë gjykim. Thaçi ndryshoi qëndrimin e tij më vonë, dhe akuzoi gjykatën për njëanshmëri në hetimin e vetëm krimeve të pretenduara të kryera nga shqiptarët, dhe për përjashtimin e krimeve të Serbisë.

Përveç krimeve të mundshme të kryera nga shqiptarët gjatë Luftës së Kosovës kundër pakicave, amnistia e sugjeruar nga Haxhiu do të përfshinte krime të kryera nga trupat serbe në Kosovë, të cilat arrijnë të paktën 8,676 civilë shqiptarë të vrarë, më shumë se 850,000 të dëbuar nga Kosova në vendet fqinje, disa qindra mijëra të shpërngulur më shumë, mbi 20,000 gra shqiptare të dhunuara nga trupat serbe, gati 40 përqind (rreth 92 mijë) shtëpi, dhe rreth 50 përqind e xhamive (225) ose të dëmtuara ose të shkatërruara.

13 views0 comments

Comments


Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page