top of page

Rëra


Rëra

Astrit Lulushi


Njeriu harron gjërat e vogla, edhe pse ato përbëjnë thelbin e çdo gjëje. Të gjitha lindin nga grimcat. Dhe në mendje vjen rëra - substanca më e ngurtë në Tokë; themeli i mirëfilltë i civilizimit; materiali kryesor nga janë bërë qytetet moderne. Është për qytetet çfarë mielli është për bukën; çfarë qelizat janë për trupin tonë.

Rëra është në thelbin e jetës sonë të përditshme. Ne jetojmë mbi ‘të. Shikoni rreth jush. A keni një dysheme poshtë, mure përreth, a një çati sipër? Shanset janë që ato të jenë bërë të paktën pjesërisht nga betoni. Dhe çfarë është betoni? Është thjesht rërë dhe zhavorr, me ujë e çimento.

Hidhni një vështrim nga dritarja. Të gjitha ndërtesat që shihni janë bërë gjithashtu nga rëra. Po kështu është xhami në dritare dhe rrugët e asfaltuara që lidhin e zgjaten. Janë edhe mikroprocesorët prej silici, që përbëjnë trurin e kompjuterit, laptopit dhe telefonit inteligjent. Nëse jeni në qendër të qytetit të San Franciskos, në bregun e liqenit të Çikagos ose në aeroportin ndërkombëtar të Hong Kongut, terreni nën ju ka të ngjarë të jetë artificial, i prodhuar me rërë të zhvendosur nga nën uji. Ne, njerëzit lidhim së bashku triliona të panumërta kokrra rëre për të ndërtuar struktura të larta, dhe i ndajmë molekulat e grimcave individuale për të bërë mikroçipse.

Disa nga fatet më të mëdha të Amerikës u ndërtuan në rërë. Henry J. Kaiser, një nga industrialistët më të pasur dhe më të fuqishëm të shekullit XX, e filloi biznesin duke u shitur rërë dhe zhavorr ndërtuesve të rrugëve në Veriperëndim të Amerikës. Henry Crown, miliarder i cili dikur zotëronte Empire State Building në Nju Jork, filloi perandorinë e tij me rërë nga Liqeni Michigan që ua shiste sipërmarrësve për ndërtimin e rrokaqiejve të Çikagos. Sot industria e ndërtimit në të gjithë botën shpenzon rreth 130 miliardë dollarë rërë në vit.

Rëra qëndron thellë në vetëdijen tonë kulturore. Ajo i jep fuqi gjuhës në fjalorë nga arenë, rrëshqitje e rënie. Në krijimin e miteve të kulturave autoktone, rëra portretizohet si elementi që lindi tokën. Murgjit budistë dhe artizanët Navajo kanë pikturuar mbi e me rërë për shekuj. 'Ashtu si kokërrizat që kalojnë nëpër orë me rërë, ashtu janë edhe ditët e jetës sonë', titullohet një soap opera. William Blake na inkurajon që 'të shohim një botë në një kokërr rërë'. Percy Bysshe Shelley na kujton se ‘edhe mbretërit më të fuqishëm përfundojnë të vdekur dhe të harruar, ndërsa rreth tyre shtrihet vetëm rërë’.

Rëra ka qenë e rëndësishme për shekuj, madje edhe për mijëvjeçarë. Njerëzit e kanë përdorur për ndërtim që së paku nga koha e egjiptianëve të lashtë. Në shekullin e XV, një artizan italian zbuloi se si ta shndërronte rërën plotësisht transparente, që bëri të mundshëm mikroskopët, teleskopët dhe teknologjitë e tjera që ndihmuan në nxitjen e revolucionit shkencor.

Por vetëm me ardhjen e botës moderne të industrializuar, në dekadat pak para shekullit XX, njerëzit me të vërtetë filluan të shfrytëzojnë potencialin e plotë të rërës dhe ta përdorin atë në një shkallë kolosale. Ishte gjatë kësaj periudhe që rëra kaloi nga të qenit një burim i përdorur për qëllime artizanale, duke u bërë ndërtesa thelbësore e civilizimit, dhe materiali kryesor për të krijuar struktura dhe prodhime në masë të kërkuara nga një popullsi në rritje të shpejtë.

Në agimin e shekullit XX, pothuajse të gjitha strukturat e mëdha të botës - blloqe apartamentesh, ndërtesa zyrash, institucione, pallate, fortesa - u bënë me gurë, tulla, argjilë ose dru. Ndërtesat më të larta në Tokë qëndronin më pak se dhjetë kate të larta. Rrugët ishin kryesisht të shtruara me gurë të thyer, ose më shumë gjasa, nuk ishin të asfaltuara fare. Xhami në formën e dritareve ose sendeve ishte një luks relativisht i rrallë dhe i shtrenjtë. Prodhimi dhe përdorimi masiv i betonit dhe qelqit ndryshoi gjithçka, duke reformuar mënyrë se si dhe ku jetonin njerëzit në botën e industrializuar.

Pastaj në vitet pak para shekullit XXI, përdorimi i rërës u zgjerua jashtëzakonisht përsëri, për të plotësuar nevojat e vjetra dhe të reja të pashembullta. Betoni dhe qelqi filluan të zgjeronin me shpejtësi sundimin e tyre nga kombet e pasura në të gjithë botën. Sot, jeta varet nga rëra. Mund të mos e kuptoni, por rëra është atje, duke e bërë të mundur mënyrën e jetesës sonë, në pothuajse çdo minutë të ditës. Ne jetojmë në të, udhëtojmë mbi të, komunikojmë me të, rrethohemi me të.

Nëse zgjohesh këtë mëngjes, ka shumë të ngjarë që ndodhesh në një ndërtesë të bërë të paktën pjesërisht nga rëra. Edhe nëse muret janë bërë me tulla ose dru, themeli me shumë gjasë është prej betoni. Ndoshta është suvatuar edhe me llaç, që është kryesisht rërë. Boja në muret tuaja ka të ngjarë të përmbajë rërë silici të bluar imët për ta bërë atë më të qëndrueshme, dhe mund të përfshijë forma të tjera të rërave me pastërti të lartë për të rritur shkëlqimin e saj, thithjen e vajit dhe qëndrueshmërinë e ngjyrave.

Rrini të qetë në dritën e siguruar nga një llambë qelqi e bërë nga rëra e shkrirë. Shkoni në banjë, ku lani dhëmbët tuaj mbi një lavaman të bërë me porcelan me bazë rëre, duke përdorur ujë të filtruar përmes rërës në fabrikën e pastrimit; pasta e dhëmbëve ka të ngjarë të përmbajë silic të hidratuar, një formë rëre që vepron si gërryes i butë për të ndihmuar në heqjen e pllakëzave dhe njollave.

Silikoni gjithashtu ndihmon shampon që flokët të bëhen më të ndritëshëm, i bën këmishat më pak të ndjeshme ndaj rrudhave dhe përforcon tabanin e çizmeve me të cilët Neil Armstrong la gjurmët e para në hënë. Dhe po, më e famshmja, silikoni është përdorur edhe për shndërrimin e pjesshëm sintetikë të trupave për më shumë se pesëdhjetë vjet.

Të veshur dhe të gatshëm, ju udhëtoni për të punuar në rrugë të bëra prej betoni ose asfalti. Në zyrë, ekrani i kompjuterit dhe kabllot me fibra optike që e lidhin atë me internet janë bërë të gjitha nga rëra. Letra në të cilën shtypni shënimet tuaja është e veshur me një film me bazë rëre që e ndihmon letrën të thithë bojën e printerit. Edhe ngjitësja që i bën shënimet tuaja të ngjiten rrjedh nga rëra. Sot dëgjohet për ndërtime të ngritura me para të pista dhe që shiten pastaj për para të pastra; për rërën flitet pak, megjithëse procesi i larjes është i ngjashëm, por i pastër.

17 views0 comments

Comments


Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page