top of page

3970 shqiptarë kërkuan azil në Mbretërinë e Bashkuar në 2019

3.970 shqiptarë aplikuan për azil në MB në vitin 2019, sipas statistikave të qeverisë britanike.


Shqipëria renditet e dyta në numrin e azilkërkuesve në Britani. Surshtë tejkaluar nga Irani me 5,464 kërkesa dhe pasuar nga Iraku me 3,901 kërkesa.


Ajo renditet e treta në numrin e kërkesave të refuzuara për azil, me 1,284 të refuzuara.


Por Shqipëria renditet e para në numrin e kërkesave në pritje të një përgjigje nga qeveria britanike, me 6,298 kërkesa që do të vendosen.


Për vitin 2019, 279 shqiptarë morën statusin e refugjatit, duke e renditur Shqipërinë në vendin e 7-të në Britani për miratimin e kërkesave për refugjatë. Vetëm 1 shqiptar mori statusin e mbrojtjes speciale.


"Njerëzit që aplikojnë kryesisht për azil ka shumë të ngjarë nga Irani, Iraku dhe Shqipëria," shkroi BBC në një artikull, duke iu referuar vonesës së shkaktuar nga qeveria në shqyrtimin e kërkesave për azil.


Britania e Madhe është një nga destinacionet e preferuara të shqiptarëve nga Shqipëria dhe Kosova për të emigruar, në shumicën e rasteve ilegalisht.


Exit News foli me një burim që konsultohet me Ministrinë e Brendshme për çështjet e azilit nga Shqipëria. Ata thanë se arsyet e zakonshme për të kërkuar azil përfshijnë përndjekjen politike, gjakmarrjen dhe individët LGBTIQ + që kanë frikë për sigurinë e tyre. Ka edhe raste kur viktimat e trafikimit njerëzor aplikojnë për azil nga frika se një kthim në Shqipëri mund të rezultojë në viktimizimin e tyre përsëri.

27 views0 comments

Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page