17 POEZI nga libri im i parëpoetik SOT

Updated: May 9, 2020
17 POEZI

nga libri im i parëpoetik

SOT

Redaktore: Donika Omari

Recensent: ISMAIL KADARE

Kopertina Çlirim Ceka

Shtëpia Botuese Naim Frashëri,Tiranë,1969

KUDO

PPSH Me lule mbjellë në lulishte, PPSH mbi mezhda shkruar, Shkruar me zaje të kuqe bri rrugësh, Shkruar me rrahe në ballin e malit, Shkruar vitrinash mbi faqen e xhamit. PPSH,

Në hyrjen e një fabrike, uzine, PPSH në prolog të një poeme Dhe tani në vjershën time.

KULLIMI

Vatra të shpërndara ujërash mbi grunja Hapin fshatarët vija. Rrjedhin, kullojnë ujërat, Rinohen, Çelen grunjat. Puna e mbarë! Vija po hapni, miq fshatarë? Pellgje dhe ujëra ka grunjave shumë. Ka dhe në vjershat e mia ujë, Në ndërgjegjen time ka: Këneta, pellgje, moçale... Në ndërgjegjen, Në vjershat e mia, ja - si juve po hap edhe unë Vija kulluese, kanale...

KALOJ

Buzë dashurive, Bukurive, Buzë buzëve vishnje, Buzë syve aksioniste, Buzë vetullave, trupave të hijshëm, Buzë flokëve që tunden, fëshfërijnë, Buzë plepave bleroshë, Që pluhurin e kuq perëndimit, Si fshesa vigane ia fshijnë, Unë i lidhur nuk kaloj, Siç kalonte pranë sirenave, i lidhur Odisea. Buzë tyre shkoj i lirë, I mbushur me ndjenja të reja. Ato, me qindra ma bëjnë me dorë, Aty, tek traseja. FRYMA REVOLUCIONARE

Fryma revolucionare Nga mendjet Pluhurat dhe mjegullat i fshin, Si në muajin prill, Si në muajin maj, Kur bije mbi grunja mjegulla e parë, Që ndryshku kallinjtë e grurit mos prekë, Fshatarët grurin e shkundin, Mëngjeseve shpejt me litarë

KOKËFORTËSI MBLEDHJESH

Vjersha jote mbi mbledhjet - Majakovski - Mbledhjet fare s’i bindi... Njëra pas tjetrës mbledhjet merrnin valle, Mbledhjet vazhdonin si dhembje koke, Mbledhjet vazhdonin si dhembje dhëmballe. Si dhe pas «Letrës së hapur», Akoma s’e prisni ju llapën e zgjatur?...

Gjersa jeni gjak i Partisë!

KUADROVE QË NUK U IKET

Filloi qarkullimi i madh i gjakut. Kuadro kudo nëpër poste ku jeni, Që dot nuk ju iket, Që dot nuk ju zbritet: Gufoni, Buçitni, Vërshoni, Vërshoni nër dej, në trup të Shqipërisë, Qarkullimin e madh të gjakut vazhdoni, Gjersa jeni gjak i Partisë! PAS MBLEDHJES

Ty të kritikuan Dhe veten kritikove, Dhe dole nga mbledhja... Dole kokulur, i skuqur, sigurisht, Ashtu si sëpata që del nga kovaçi, Pakëz e skuqur, e nxehur, Por e kalitur, e mprehur, dyfish, Dhe bie Mbi trungjet E vjetër Pastaj, Dhe trungjet e vjetër i ndan më dysh. LUSHNJA NATËN

Drita Që shtohen, Që çelin, Si boçe pambuku Të bardha përnatë. Një parcelë e mbjellë Lushnja, Me drita, dritare, Ballkone, Pallate. NATA

Nata - Si nënë dëshmori me sharpin e zi, Mbi varre dëshmorësh yjet e artë, Si tufa lulesh i hodhi që lartë. 26

A J O

U ndeshën sytë e saj me shikimin tim, Si dy ajsbergë u ndeshën, U thyen. E fyer më tha: - Jam qytetare! Jeni fshatar! S’mund të martohemi bashkë! Të kuptova, e qartë: Je copë dëbore në mes të beharit, Mos u ngut - Shkrirjen e ke të sigurt! UNË, MËSUESI I FSHATIT

Çaj baltërat e rrugës. Çizmet mbyten e zhyten në baltë. Prapa, në llucë, Mbeten gjurmët e mia, Si mbresa të thella në trurin e rrugës, Mbeten gjurmët e çizmeve Të NISH-gomave-Durrës. Eci. Në kokë formula, Konvencion