top of page

10 arsye pse Londra është goditur aq shumë nga koronavirusNdërsa do të dimë më shumë në vështirësi, këtu janë disa nga gjërat që mund të themi

Rreth një muaj më parë, Boris Johnson i tha popullit që Londra ishte "javë përpara" nga pjesa tjetër e vendit në përhapjen e koronavirusit. Kjo është vërtetuar si duhet, pasi Londra përbën një nivel të lartë në mënyrë disproporcionale të vdekjeve dhe raste të virusit që ka kapluar vendin. Kontabiliteti me rreth 14 përqind të popullsisë në Mbretërinë e Bashkuar, Londër, por me 22,767 raste të konfirmuara, përbën rreth 16.4 përqind të numrit të rasteve të konfirmuara. Më alarmante, në 4,300 vdekje, Londra përbën 22.9 përqind të të gjitha vdekjeve të koronavirusit në Mbretërinë e Bashkuar. Epidemiologët, virologët dhe shkencëtarët e tjerë do ta studiojnë këtë pandemi për vite me radhë për të mësuar se si mund të parandalojmë që çdo sëmundje e ardhshme të përhapet sa më shpejt, gjerësisht dhe shkatërrues në lidhje me koronavirusin. Por këtu janë katër gjëra që ne i dimë tashmë, të cilat e bënë Londrën më të ndjeshme, si dhe gjashtë të tjera, për të cilat dyshohet se kanë çuar në përhapjen e gjerë të sëmundjes që po përjetojmë sot.

Ndotja e ajrit

Njerëzit që kanë vdekur nga koronavirusi nuk kanë qenë në gjendje të marrin frymë pa një ventilator. Kështu funksionon sëmundja. Fatkeqësisht ata me astmë dhe përgjithësisht shëndet të dobët të frymëmarrjes janë ndër ata që rrezikojnë të kenë një përgjigje serioze negative ndaj virusit. Vetëm disa ditë më parë një studim paraprak në Mbretërinë e Bashkuar gjithashtu zbuloi se ndotja e ajrit ishte një faktor. Ndotja më e dobët e ajrit është në Londër, Midlands dhe Veri-Perëndim, ku përqendrimet e oksideve të Azotit në ajër janë më të larta. Këto janë gjithashtu tre rajonet më të goditura nga virusi. Megjithëse studimi thjesht ka gjetur një korrelacion, dhe ende nuk duhet të rishikohet plotësisht nga bashkëmoshatarët, ai bazohet në gjetje të ngjashme nga epidemia SARS e vitit 2003. Studimi zbuloi gjithashtu se pesë rajonet më të ndotura midis 66 të analizuarve në Itali, Spanjë, Francë dhe Gjermani përbënin 78 përqind të të gjitha vdekjeve të Covid-19 në ato rajone. Mjerisht, një studim tjetër në Sh.B.A zbuloi se nëse kishte patur luhatje të larta të grimcave në vitet e kaluara, kjo gjithashtu lidhej me një shkallë më të lartë të vdekshmërisë nga virusi.

Pakicat etnike janë goditur në mënyrë disproporcionale

Londra është qyteti më multikulturor dhe i larmishëm në BM, dhe një nga qytetet më të larmishme në të gjithë botën. Komunitetet e zeza dhe aziatike në Mbretërinë e Bashkuar dihet që prej kohësh kanë një shkallë më të lartë dhe një predispozicion ndaj diabetit, sëmundjeve të zemrës dhe hipertensionit, të gjitha sëmundjet që mund të dobësojnë sistemin imunitar. Ekzistojnë gjithashtu korrelacione me pabarazinë e të ardhurave që lidhen me njerëzit që jetojnë në kushte të mangët ose në zona me nivele më të larta të ndotjes së ajrit. Ndërsa hulumtimet ende janë duke u bërë saktësisht pse ka ndodhur, ndjeshmëria e komunitetit BAME ndaj koronavirusit nuk është e kufizuar në Mbretërinë e Bashkuar ose Evropë.

Pabarazia sociale

Nivele të ulëta të të ardhurave dhe barazi sociale mund të luajnë një rol në rritjen e cenueshmërisë. Përderisa Londra është një shesh lojrash për të pasurit, disa London të vërtetë e identifikojnë atë stil jetese. Besimi për Londrën vlerëson se 27 përqind e kryeqytetit jetojnë në varfëri, siç u përmend më lart banesa me cilësi të dobët, si dhe profesione me më shumë ekspozim ndaj publikut të gjerë si në pakicë apo transport. Kjo do të thotë që ndërsa virusi "nuk diskriminon", punëtorët e jakës blu mund të kenë nivele më të larta të ekspozimit dhe kështu një rrezik më të lartë të kontraktimit të virusit. Studimet nga Parisi tashmë kanë lidhur lagje më të varfra me një nivel më të lartë të çështjeve.

Kushtet e dendura të jetesës

Tani e dimë se distanca sociale është shumë e rëndësishme, por Londra. Të gjitha 20 zonat më të dendura të autoriteteve lokale në të gjithë vendin janë në Londër. Në Islington dhe Tower Hamlets që do të thotë më shumë se 16,000 njerëz që jetojnë në hapësirën e vetëm një kilometër katror, ​​krahasuar me më pak se 4500 në Manchester, i cili është akoma renditur në vendin e 27-të në vend. Ndërsa dendësia është një fakt, disa qytete super të dendura në të gjithë botën tregojnë se kjo mund të tejkalohet. Singapori, Tokio dhe Hong Kongu janë ndër megacitetet shumë të dendura që e kanë menaxhuar virusin shumë më me sukses se Londra.

Çfarë mund të spekulojmë:

Futja e vonë e bllokimit

Profesori Sir David King, ish Këshilltari kryesor i Qeverisë Shkencore i Qeverisë nga 2000 2007 ka thënë se ne kemi hyrë në bllokimin "shumë vonë dhe çdo vonesë e çdo ditë ka rezultuar në vdekje të mëtejshme në Mbretërinë e Bashkuar". Duke pasur parasysh që Londra ishte tashmë përpara pjesës tjetër të vendit me përhapjen e virusit, për të cilin ne tani dimë se është i vërtetë, bllokimi duhet të ketë ardhur në një pikë të mëvonshme në kulmin për ne sesa zonat e tjera, më pak të prekura keq nga vendi . Kjo nëse veprimet e qeverisë ishin tepër vonë për vendin në tërësi, ato duhet të ishin madje edhe më vonë për Londrën.

Vështirësi në distancimin shoqëror

Londinezët, veçanërisht në Londrën e brendshme duhet të merren me pasojat e vlerës së lartë të tokës. Supermarkete, parqe dhe zona publike janë shpesh më të vogla në Londër sesa në pjesën tjetër të vendit, gjë që mund të jetë problem kur bëhet fjalë për distancimin shoqëror. Ndërsa londinezët lejohen të ushtrojnë stërvitje nëpër parqe, shumë shpejt e kuptuam gjatë bllokimit që ata me sa duket nuk ishin aq të mëdhenj sa të na shërbenin të gjithëve në një kohë. Radhë të mëdha në supermarkete janë një shembull tjetër se sa i vështirë mund të jetë izolimi social. Ndërsa zonat e largëta të vendit mund të izolohen më lehtë, madje edhe gjatë bllokimit Londinezët ka mundësi që minerali të jetë më pak se gjashtë metra nga fqinjët e tyre.

Mungesa e kontrolleve për udhëtarët

Megjithëse trafiku ajror është ngadalësuar në mënyrë të konsiderueshme, dhjetëra mijëra janë akoma duke përdorur aeroportet e Heathrow dhe Gatwick të Londrës, ku nuk po kryhen kontrolle shëndetësore specifike të koronavirusit. Kjo përfshin madje kontrolle të temperaturës, të cilat qytete si Seul në Korenë e Jugut kishin instaluar në të gjitha vendet publike edhe para se të hynin në mbyllje. Në një deklaratë në faqen e internetit të Heathrow thuhet: "Sipas qasjes mjekësore, të informuar klinike dhe provave të drejtuara nga PHE për të identifikuar ata që janë në rrezik, kontrollet e temperaturës nuk janë një mënyrë e kërkuar ose efektive për të mbajtur publikun të sigurt. "Masat më efikase dhe të provuara për të luftuar përhapjen e këtij virusi është që njerëzit të lajnë rregullisht duart e tyre dhe të zbatojnë rregullat e distancimit shoqëror të qeverisë." Përkundër kësaj, ardhja e virusit në MB ishte nga jashtë. Udhëtimi ajror mund të mos luajë një faktor domethënës në përhapjen në këtë fazë, duke marrë parasysh që Mbretëria e Bashkuar ka rastet e pesta në vetë botën, por ka të ngjarë që do të kishte bërë në fillimin e përhapjes së pandemisë.

Undergroundi dhe autobusët

Ne nuk mund të jemi të sigurt nëse rrjeti i transportit në Londër ka lehtësuar përhapjen fillestare të koronavirusit, pasi kjo mund të jetë shumë e vështirë të gjurmohet duke pasur parasysh numrin e madh që po e përdorin atë. Direktiva për të filluar punën nga shtëpia nga qeveria erdhi në 16 mars, por nuk u shoqërua me një rënie dy deri në tre javë më vonë në raste, krejt e kundërta. Kështu që ndërsa përdorimi i nëntokës në Londër ra në aq pak sa pesë përqind e asaj që ishte më parë, sëmundja vazhdonte të transmetohej me shpejtësi në fund të marsit dhe fillim të prillit. Ajo që tregon kjo është se Tubi nuk është i vetmi faktor se sa shpejt përhapet sëmundja, megjithatë nuk ka të ngjarë të ketë ndonjë distancim shoqëror dhe përdorimi i teknikave dhe materialeve speciale të pastrimit për të vrarë virusin dhe për të mbajtur Tubat të sigurt vetëm filluan pasi njerëzit ishin i tha të mos udhëtosh përveç nëse është e nevojshme. Para asaj kohe, Sadiq Khan ua kishte bërë të qartë Londinezëve "nuk ka rrezik të përdorni Tube ose autobusë ose forma të tjera të transportit publik" pas diskutimeve me Shëndetin Publik Angli. Në atë kohë, numri i çështjeve të konfirmuara në të gjithë Mbretërinë e Bashkuar ishte rreth 30.

Koncerte, prodhime teatrore dhe ngjarje sportive

Londra është aq e gjerë dhe e gjallë sa do të ishte praktikisht e pamundur të llogarisësh numrin e koncerteve, koncerteve, shfaqjeve teatrore, ngjarjeve sportive dhe tubimeve të tjera të mëdha çdo natë para bllokimit. Distancimi shoqëror, që ne tani e dimë se është vendimtare, do të ishte e pamundur të kryhet në pothuajse të gjitha këto situata, ndërsa madje edhe të luash sport në ekip tani është e ndaluar, e lëre më të jesh spektator me mijëra. Këshillat fillestare ishin që nëse i lani rregullisht duart, këto ngjarje nuk do të paraqesin rrezik. Në shkurt, NHS madje publikoi një listë të personave që duhet të shmangnin pjesëmarrjen në ndonjë tubim të madh si koncerte, të cilat kryesisht përqendroheshin te njerëzit që kishin udhëtuar nga rajonet e para për tu prekur keq nga virusi. (QASIM PERACHA)

105 views0 comments

Comments


Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page