Është e turpshme të krahasosh trazirat e Kapitolit me KristallnachtArnold Schwarzenegger dhe të tjerët po ndezin flakët e Relativizmit të Holokaustit.


Të gjithë bien dakord që sulmet e Kapitolit ishin një veprim i pamatur, i pamoralshëm. Dhe të gjithë mund ta shihnin që turma përbëhej jo vetëm nga shanse të maskarenjve që bënin selfie në zyrën e Nancy Pelosi, por edhe anti-semitë të poshtër, njëri prej të cilëve ishte zbukuruar me një bluzë të neveritshme që festonte gazrat e hebrenjve në Aushvic. E megjithatë krahasimi i pandërprerë i këtij inkursioni kriminal me ngritjen e nazistëve në vitet 1930 është plotësisht jashtë funksionit. Njerëzit që i përshkruajnë mashtrimet e mafies së Kapitolit si një coup grusht shteti fashist ’ose një vazhdim i Kristallnacht po minimizojnë pa mend paditur krimet e papara të viteve 1930 duke i krahasuar ato me një marifet oportunist, të shkurtër në Amerikën e shekullit 21.

Që nga momenti kur ato oafë hynë në Kapitol, komentuesit po pastronin spektrin e Tridhjetë. 'Ky është padyshim fashizëm', thirrën vëzhguesit e zemëruar, ashtu si bënë kur Trump u zgjodh për herë të parë, kur Britanikët votuan për Brexit, kur partitë populiste dolën mirë në Itali dhe Gjermani, dhe madje edhe kur disa politikanë të Partisë së Punës folën për rëndësinë e vendit dhe FAMILJA. (‘A keni për qëllim gjakun dhe tokën !?’, thanë obsesivistët e lodhshëm të fashizmit.)

Arnold Schwarzenegger e ka çuar këtë analfabetizëm historik në lartësi të reja marramendëse - ose ulje. Në një video të çuditshme në Twitter në të cilën ai tund një shpatë përreth duke qortuar Donald Trump dhe duke përplasur turmën e Capitol Building, Schwarzenegger thotë se ngjarjet e javës së kaluar e kujtuan atë për Kristallnacht në vitin 1938. Shtetet ', tha ai, për nxitjen e brohoritjeve nga Twitterati dhe media liberale. Arnie ka ‘absolutisht të drejtë’ për të krahasuar shkeljen e Kapitolit me Kristallnacht, tha një shkrimtar për Guardian.

Injoranca historike e shfaqur këtu do të ishte qesharake nëse nuk do të ishte aq vdekjeprurëse serioze. Kristallnacht, ose Nata e Xhamit të Thyer, ishte një masakër e dhunshme, e qëndrueshme dhe militariste kundër hebrenjve në Gjermaninë naziste në nëntor 1938. Ishte e organizuar mirë. Ajo drejtohej nga Sturmabteilung, krahu i parë paraushtarak i Partisë Naziste, të cilët u ndihmuan nga shumë qytetarë racistë gjermanë. Ata përdorën klube dhe çekiçë për të shkatërruar sinagogat dhe bizneset në pronësi të hebrenjve. Më shumë se 90 hebrenj u therën në këtë orgji të dhunës raciste dhe 30,000 u arrestuan dhe u vendosën në kampe përqendrimi. E gjithë kjo ndodhi brenda dy ditësh. Ky akt barbar konsiderohet gjerësisht se është pika fillestare e Holokaustit.

Të flasësh për atë moment krejt të zymtë në historinë njerëzore në të njëjtën frymë si idiotësia e shfaqur në Kapitol javën e kaluar nuk është vetëm e gabuar - është edhe e turpshme. Schwarzenegger dhe ushtria e tij e tifozëve në media mund të mendojnë se përmendja e Kristallnacht ndihmon për të theksuar se sa e tmerrshme ishte ajo turmë e Capitol, por në fakt gjithçka që bën në të vërtetë është të zvogëlojë atë krim më të rëndë kundër njerëzimit. Ata po e bëjnë Kristallnacht të zakonshëm, të zakonshëm madje, jo ndryshe nga kur një protestë del nga kontrolli në shekullin 21, siç ndodhi javën e kaluar, dhe siç ka ndodhur shumë, shumë herë në vitet e fundit.

Nuk ka asnjë krahasim midis Kristallnacht dhe asaj që ndodhi të Mërkurën e kaluar. Kristallnacht ishte një përpjekje e madhe militariste që mbulonte një vend të tërë; E mërkura ishte një protestë e vogël. Kristallnacht u organizua nga krahu ushtarak i partisë qeverisëse; Të mërkurën e kaluar ishte puna e një grushti qytetarësh budallenj që nuk kishin asnjë mbështetje nga askush në detyrë, përfshirë Trump, i cili i ka denoncuar ata. Kristallnacht ishte një sulm racist i shënjestruar kundër një grupi njerëzish; E mërkura ishte një ndërprerje kaotike dhe shumë e shkurtër e një procesi politik. Nuk ka asnjë krahasim midis Kristallnacht dhe asaj që ndodhi të Mërkurën e kaluar. Kristallnacht ishte një përpjekje e madhe militariste që mbulonte një vend të tërë; E mërkura ishte një protestë e vogël. Kristallnacht u organizua nga krahu ushtarak i partisë qeverisëse; Të mërkurën e kaluar ishte puna e një grushti qytetarësh budallenj që nuk kishin asnjë mbështetje nga askush në detyrë, përfshirë Trump, i cili i ka denoncuar ata. Kristallnacht ishte një sulm racist i shënjestruar kundër një grupi njerëzish; E mërkura ishte një ndërprerje kaotike dhe shumë e shkurtër e një procesi politik.

Imagjinoni fëmijët shkollorë amerikanë në një mësim të historisë në të ardhmen. Mësuesi i tyre fillon një diskutim në Kristallnacht. ‘Oh po, diçka shumë e ngjashme ndodhi këtu në fillim të vitit 2021’, do të thonë fëmijët. Kjo është ajo që u është thënë nga të famshëm, media dhe ndikuesit e mediave sociale. Por nuk është e vërtetë. Soshtë aq larg nga të qenit e vërtetë sa është e pamatshme. Ne jemi duke e prishur rekordin historik për tronditjen e lirë të thirrjes së Trump dhe mbështetësve të tij ‘Nazistë’.

Sigurisht që Schwarzenegger nuk është vetëm. Disa muaj më parë Christiane Amanpour i CNN krahasoi stilin e qeverisjes së Trump me Kristallnacht. Alexandria Ocasio-Cortez ka akuzuar Trump për drejtimin e kampeve të përqendrimit në kufirin me Meksikën. Dhe nëpër mediat liberale për katër vitet e fundit e gjysmë - dhe më gjatë, në fakt - të gjitha llojet e ideve, njerëzve dhe grupeve që klasat e bisedimeve nuk i pranojnë janë quajtur si naziste. ‘Likeshtë si vitet 1930’ është bërë thirrja morale foshnjore e një kleriku politik kaq të plagosur nga kundërshtimi populist në votat për Brexit dhe Trump.

Nëse këto gjëra do të ishin historikisht jo të sakta, kjo do të ishte mjaft keq. Por është më keq se kaq. Kjo e gjitha ushqehet në murtajën e Relativizmit të Holokaustit, në idenë se Holokausti nuk ishte një punë kaq e madhe. Mbi të gjitha, nëse Kristallnacht ndodh çdo pesë minuta, dhe nëse Trump ose Salvini janë fjalë për fjalë si Hitleri, dhe nëse Brexit Britania ka ndjesinë e Gjermanisë së viteve 1930, atëherë të gjitha ato gjëra që kanë ndodhur në vitet 1930 nuk mund të kenë qenë aq të këqija; qartë se ato ishin vetëm shqetësime dhe tensione politike, si ato që kemi përjetuar në pjesën më të madhe të botës perëndimore në vitet e fundit.

Kjo relativizon, minimizon dhe zvogëlon krimet e regjimit nazist. I normalizon. I redukton ato në vetëm protesta të ashpra ose diçka të ngjashme me largimin e Britanisë nga Bashkimi Evropian. Dhe një Relativizëm i tillë i Holokaustit është një kërcim, kapërcim dhe largim i Mohimit të Holokaustit. Në të vërtetë, pika fillestare e Mohimit të Holokaustit është ideja se ngjarjet e Tridhjetë dhe Dyzet nuk ishin aq të këqija. Ata kanë qenë të ekzagjeruar, pretendojnë racistët e ultë. Minimizimi i zgjuar i krimeve të nazistëve nga kundërshtarët oportunistë të populizmit ushqen këtë pamje të deformuar të Holokaustit.

Njerëzit duhet të ndalojnë së përdoruri Holokaustin si një pikëçuditje për pikëpamjen e tyre politike. Transformimi i Holokaustit në një armë retorike të elitave të reja është duke përhapur injorancën historike dhe duke ndezur flakët e formave të reja të pyetjeve të Holokaustit dhe inatit antisemit. Kjo miniera cinike e vuajtjeve historike po shkakton dëme shumë më afatgjata sesa prishja e Kapitolit.

39 views0 comments

Shkrimet e fundit