ÇFARË ËSHTË SHQIPËRIA


Lilian Thomson Mowrer
  1. Në fshatin e vogël të Kukësit ne trokitëm në derën e Sali Kopaçit, i cili na priti me dinjitet oriental, na ofroi kafe të zezë dhe raki

  2. Në Shqipërinë e Jugut, në jug të Shkumbinit, një rrugë tenton të lidhë qytetet

  3. Në Korçë njerëzit veshin xhaketa dhe kostume dhe kanë dhëmbë të veshur me ar. Më shumë se 65 për qind, e meshkujve kanë qenë në Amerikë, dhe Anglishtja është folur kudo.

  4. Pastaj nëpër fushat në Elbasan, me portokallët e shumtë dhe pemë ulliri dhe borën e mbuluar nga Tomorri këmbët duket se janë relaksur.

  5. Bujtinat lokale ofrojnë strehim të paktë dhe netët shqiptare janë të vështira, por çdo shtëpi është mikpritja shqiptare dhe ajo e bën këtë mrekullisht mirë.

  6. Ne shkuam nëpër shumë fshatra të djegur në vitin 1914 nga grekët, të cilët, duke deklaruar se të gjithë anëtarët e Kishës Ortodokse Greke janë, ipso facto, subjekte greke, u përpoq për të provuar tezën e tyre duke shkatërruar shtëpitë e shqiptarëve të cilët insistojnë në traditë të shqiptarëve.

  7. Mikpritja shqiptare: dyshekët në katin e burrave u ngrohën nga zjarri dhe ishin borë të bardhë për strehimin tonë, ndërsa një njeri gjithnjë ishte i gatshëm të derdhë ujë të ngrohtë mbi duart tona nga një ibrik bronzi.

Po ua sjell miqtë e mi për herë të parë me foto nga arkivat, por me një argument dhe arsye të ngjashme në kohëra që flasin qartë dhe bukur...


(Nga arkivat britanike Prof. Dr. Fatmir Terziu)
ÇFARË ËSHTË SHQIPËRIA

Një letër nga kryeqyteti i saj Tirana,


Nga Lilian T. Mowrer


(Lilian Thomson Mowrer, autore e librave mbi Evropën në prag të Luftës së Dytë Botërore, vdiq të dielën e 5 Tetorit 1990-të në shtëpinë e saj në Çikago. Ajo ishte 101 vjeçe.)


Një llogari intime e shqiptarëve, pavarësia e të cilëve është njohur zyrtarisht edhe nga fqinjët e tyre, Jugosllavët, të cilët janë të trazuar rëndë mbi veprimin e "Fascisti" në përmbysjen e Qeverisë së Fiume.


Perceptimi i armëve te shqiptarëtKur i thashë miqve të mi se unë isha duke shkuar në Shqipëri për disa javë, ata më pyetën nëse unë isha duke shkuar e armatosur. Sigurisht katër shekuj të njëpasnjëshëm të pushtimit turk kanë bërë që shqiptarët të mbajnë dorën në armët e tyre, por ata mbajnë plumbat e tyre për armiqtë e tyre. I huaji brenda portës është një person shumë i shenjtë në të vërtetë, dhe nuk ka qenë kurrë një shembull incidenti që mund ti ndodhë atij. Por rreziku që ai paraqet ndoshta është i madh, për mikpritjen e shqiptarit ndjesia dhe vlera është e pakufishme, ushqimet e tij janë me bollëk, dhe kur një herë ju jeni ulur në tryezën e tij ju duhet të tregoni arsye të forta dhe të vlefshme pse ju nuk merrni dy herë dhe tri herë nga ushqimet e shumta, nga të gjitha enët e mishit dhe këto janë mirësitë e ofertave me mikpritjen për ju.


Shqipëria ndjehet fatkeqësisht larg nga pjesa tjetër e Evropës


Edhe pse aq afër Italisë vetëm disa orë nga thembra e Italisë, gjatë gjithë Adriatikut, Shqipëria ndjehet fatkeqësisht larg nga pjesa tjetër e Evropës. Ajo është si një version oriental i Skocisë në kohën e Makbethit. Burra të bëshëm e të lartë, me flokë të drejtë, me sy gri të vendosura në kokat e tyre shumë të gjera dhe karakteristika të