Navigate archive
first first July, 2019 first first
Su Mo Tu We Th Fr Sa
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Newsletter
Email:
Home | PERKTHIME | E DI PASTËRTINË

E DI PASTËRTINË

image ANABLANDIANA (Ana Blandiana)

 

 

AnaBlandiana,25 mars, 1942,konsiderohetsi poetesha më e madhartit poetik  bashkëkohorrumunËshtë ballafaquar mecensurën dheizoliminpolitikqë në debutimin e sajAjo kaditur të kultivojë njëterritor të vetin lirikshpëtimitngandërhyrjete jashtmeduke i dhënë vitalitetdhe kuptimnjë poezie të mbyturnga njëkontekst  social kulturor.

 

E DI PASTËRTINË

 

E di qёpastёrtia, nuk jep frut,

nga virgjёreshat nuk lindin fёmijё,

ёshtё ligji suprem i tё qenit i pistё

ёshtё taksa mbi jetёn.

 

Flutura tёkaltra lindin larva,

lindin fruta dhe lule pёrreth

bora e bardhёёshtёfis,

toka e ngrohtёe painfektuar.

I painfektuar fle ajri

atmosfera mizёron nga mikrobet,

mund tё mos lindёsh nёse s’do,

por po jetove tёpret varri.

 

Ështёe lumtur fjala nёmendje,

me t’u shqiptuar e pёrgojon veshi,

nё cilёn pjatё tё peshores -

të peshosh ёndrrёn memece apo famёn?

 

Midis heshtjes dhe fajit

kё tё zgjedhёsh – kopetë apo lotusit?

Oh, drama, tё vdesёsh nё tё bardha

ose vdekjen tё mundёsh sido qё tё jetё.

 

1966)

 

Perched: Faslli Haliti

DO TË DUHEJ

 

Do duhej tё lindnim pleq,

tё pajisur tashmё me intelekt,

tё zotё tё zgjedhim fatin tonё nё tokё,

cilёt shtigje nisen nga udhëkryqi i prejardhjes

dhe kokëkrisur qoftё dëshira pёr tё shkuar përpara.

Pastaj duke u rinuar, rinuar pёrherё mё shumё,

tё pjekur dhe tё fortё tё arrijmë nё portёn e krijimit,

ta kapёrcejmё dhe nё dashuri duke hyrё adoleshentё,

tё jemi djem nё lindjen e fёmijёve tanё.

Do tё ishin mё pleq nga ne, sidoqoftë,

do tё na mёsonin tё flisnim, pёr tё fjetur do tё na tundin,

dhe ne do tё zhdukeshim gjithnjë e mё shumё duke u bёrё pёrherё e mё tё vegjël

si njёkokёrr rrushi, si njёbizele, si njёkokёrr gruri...

 

Perched: Faslli Haliti

 

LIDHJE

 

Kjo është e gjitha vetja ime.

Mёjepni njёfletёqёtёmos mёngjajё,

mёndihmoni tёgjej njёkafshё

qё tё mos rёnkojё me zёrin tim.

Atje ku unё shkel, toka çahet

dhe tёvdekurit qёngjajnёme mua

i shoh tёpёrqafuar pёr tёlindur tёtjerёtёvdekur.

Pёrse kaq lidhje me botёn,

kaq paraardhёs dhe brezni tёdetyruara

dhe i gjithёky pёrngjasim i paarsyeshёm?

Mёndjek universi me njёmijёfytyrat e mia

dhe s’mund tёmbrohem veçse  kundёr tёrbimit tim.

 

1969

 

Perktheu: Faslli Haliti

 

Comments (0 posted):

Post your comment comment

Please enter the code you see in the image:

  • email Email to a friend
  • print Print version
  • Plain text Plain text
Rate this article
0
Powered by Vivvo CMS v4.1.5.1