Newsletter
Email:
Poll: Letërsia
Cili është lloji juaj i preferuar i letërsisë?
Home | PERKTHIME | NOBELISTI I 1901 SULLY PRUDHOMME 1839 - 1907

NOBELISTI I 1901 SULLY PRUDHOMME 1839 - 1907

Font size: Decrease font Enlarge font
image NOBELISTI I 1901 SULLY PRUDHOMME 1839 - 1907

 

 

 

René Francois Armand Prudhomme I mbiquajtur  Sully Prudhomme(Paris, 16 mars 1839 - Châtenay-Malabry, 6 shtator 1907) ishte një poet francez, fitues i parë i Çmimit Nobel për Letërsi në vitin 1901.

____________________________________

 

 

MOTIVACIONI 

 

Në njohjen e përbërjes së tij poetike, e cila jep prova të një idealizmi të lartë, përsosmëri artistike dhe një kombinim të rrallë të cilësive të zemrës dhe intelektit

 

____________________________________

 

 

VAZO E THYER

 

Vazo ku vdes lulemina*

Një  erashkë atë e qëlloi

Goditja pak e fshiku,

Zhurmën akush s’e dëgjoi.

 

Mavijosja e saj e lehtë,

Bren kristalin çdo ditë 

Me ecje ritmike të sigurt

Vazon qarkoi lehtësisht.

 

Uji i freskët pikoi  pike pikë

Rrodhi me vrull lëngu jashtë;

Nuk dyshoi për  të, askush.

Mos e preketni vazon, thashë. 

 

Shpesh edhe dora e dashur

Duke fshikur zemrën e kris;

Pastaj zemra,çahet, pëlcet,

Vdes dhe lulja e dashurisë ;

 

Përherë pa u prekur  para botës,

Ajo e ndjen që po rritet, qan butë

Plagën e saj delikate të thellë.

U thye vazo, mos ta prekë kush.

 

 

   *. Lule e njohur ende për vetitë e saj magjike e afrodisiache. Rrënja e saj  etimologjikisht rrjedh nga folja  verbero-colpire: që do të thotë vras.

          

Përktheu: Faslli Haliti

Comments (0 posted):

Post your comment comment

Please enter the code you see in the image:

  • email Email to a friend
  • print Print version
  • Plain text Plain text
Rate this article
5.00
Powered by Vivvo CMS v4.1.5.1
...
Powered by Vivvo CMS v4.1.5.1