Newsletter
Email:
Poll: Letërsia
Cili është lloji juaj i preferuar i letërsisë?
Home | PERKTHIME | Pas Modernizmit, Fundi i Rrugës.

Pas Modernizmit, Fundi i Rrugës.

Font size: Decrease font Enlarge font
image Pas Modernizmit, Fundi i Rrugës.

 

Pas Modernizmit, Fundi i Rrugës.

Lëvizja e artit është një tendencë ose stil në art

me një filozofi ose qëllim të përbashkët të përafërt,

e ndjekur nga një grup artistësh gjatë një periudhe të kufizuar

periudhë kohore, zakonisht disa muaj, vite

ose dekada ose, të paktën, me kulmin e saj,

lëvizja e përcaktuar brenda një numri vitesh.

Lëvizjet e artit ishin veçanërisht të rëndësishme në

artit modern, kur çdo lëvizje e njëpasnjëshme

u konsiderua si një avangardë e re.

 

Sipas teorive të lidhura me modernizmin

dhe koncepti i postmodernizmit, lëvizjet e artit

janë veçanërisht të rëndësishme gjatë periudhës kohore

që korrespondon me artin modern. Periudha e kohës

e quajtur "arti modern" është pozicionuar të ketë ndryshuar

rreth gjysmës së shekullit të 20-të

dhe arti i bërë më pas quhet përgjithësisht arti bashkëkohor.

Fillon postmodernizmi në artin vizual

dhe funksionon si paralele me modernizmin e vonshëm

dhe i referohet asaj periudhe pas periudhës "moderne"

quajtur art bashkëkohor. Periudha postmoderne

filloi gjatë modernizmit të vonë, i cili është bashkëkohor

vazhdimi i modernizmit; dhe sipas teorive,

për disa teoricienë termi postmodernizëm

përfundoi në shekullin e 21-të. Gjatë periudhës kohore

që korrespondon me "artin modern"

çdo lëvizje të njëpasnjëshme

u konsiderua shpesh një avangardë e re.

 

Gjithashtu gjatë periudhës kohore të referuar si "arti modern"

çdo lëvizje u pa korresponduese

në një “rethinking” (rimendim) disi madhështor

të të gjitha vlerave që erdhën para tij,

në lidhje me artet vizuale. Përgjithësisht

ka pasur një ngjashmëri të stilit vizual

që lidh veprat dhe artistët

përfshirë në një lëvizje të artit. Shprehja verbale,

dhe ka ardhur shpjegimi i lëvizjeve

nga vetë artistët,

nganjëherë në formën e një manifestimi arti,

dhe nganjëherë nga kritikët e artit

dhe të tjerë që mund të shpjegojnë

kuptimin e tyre për kuptimin e artit të ri

pastaj duke u prodhuar:

 

Në artet vizuale, shumë artistë, teoricienë, kritikë të artit,

mbledhësit e artit, tregtarët e artit dhe të tjerët të ndërgjegjshëm

e vazhdimit të pandërprerë të modernizmit

dhe vazhdimi i artit modern edhe në epokën bashkëkohore,

përshkruajnë dhe i mirëpresin filozofitë e reja

e artit siç duket. Teoricienët postmodernistë

paraqesin idenë e lëvizjeve të artit

nuk janë më të zbatueshme, ose nuk janë më të dallueshme,

si nocioni i lëvizjeve të artit

kishte qenë para epokës postmoderne.

Megjithatë ka shumë teoricienë

të cilët dyshojnë nëse janë apo jo në një epokë të tillë

ishte në fakt një fakt;

ose vetëm një modë kaluese.

 

Termi i referohet tendencave në artin vizual,

ide dhe arkitekturë romane,

dhe ndonjëherë literaturë. Në muzikë është më e zakonshme

për të folur në lidhje me zhanret dhe stilet.

Shih gjithashtu lëvizjen kulturore, një term

me një konotacion më të gjerë.

 

Si emrat e shumë lëvizjeve të artit

përdorimi i sugjerës -ism, për shembull kubizmi dhe futurizmi,

ato nganjëherë referohen si isma.

Përktheu: F. T. 

 

Comments (0 posted):

Post your comment comment

Please enter the code you see in the image:

  • email Email to a friend
  • print Print version
  • Plain text Plain text
Rate this article
5.00
Powered by Vivvo CMS v4.1.5.1
...
Powered by Vivvo CMS v4.1.5.1