Newsletter
Email:
Poll: Letërsia
Cili është lloji juaj i preferuar i letërsisë?
Home | PERKTHIME | Ledh

Ledh

Font size: Decrease font Enlarge font
image Peter Redgrove (1932-2003)

Ledh

Peter Redgrove

(1932-2003)

 

Kjo pasqyrë tani është një fustan

një ndjesi e shkëlqyeshme

dhe fytyra në të

një foshnjë që merr direkt pjesë në lindjen e vet.

 

Ajo mban elitën e saj

në veshjen e saj të argjendtë me gjatësi të plotë

duke transformuar enzimat e kancerit

në një festë të madhe të ditëlindjes

midis dy shtëpive, një festë rruge.

 

Për marrjen e këtij mesazhi

ne kemi zbritur si në një ashensor

që nuk na transporton

por që ndryshon peizazhin në skaj,

si qasjet e Hyjnisë, dhe gjithçka

dridhet në alternativën e saj.

 

 

 

Redgroveu lind në Kingston upon ThamesSurrey, dhe u arsimua në Kolegjin Mbretëror të Kembrixhit, ku takoi me Ted Hughes, i cili u bë mik i përjetshëm. Redgroveu shoqërua me Philip Hobsbaumdhe poetët nga “Grupi”, i lirë i poetëve që filluan stilin vet të punës krijuese në vitet 1960 në Angli. Vetë Redgrove mbante emërime të ndryshme universitare gjatë gjithë karrierës së tij, duke dhënë mësim në SUNY Buffalo, Universitetin Leeds, Universitetin Colgate dhe Kolegjin e Artit Falmouth. Neil Roberts redaktoi Poezitë e Koleksionuara të Redgrove dhe shkroi biografinë e tij, Një Ëndërruesi Lucid: Jeta e Peter Redgrove, të dy botuar në 2012.

Peter Redgrove ishte një nga shkrimtarët më prolifikë të letrave angleze në mes të shekullit të 20-të. Si një poet, romancier dhe dramaturg, Redgrove e nisi punën e letrave të tij si gazetar shkencor dhe duke shkruar koleksione poezish të shënuara nga një pjesëmarrje në rrënjët mistike të botës natyrore. Koleksione të hershme si Kolektori(1959), Në ​​Monumentin e Bardhë(1963) dhe Forca(1966) mund të duken “si të prerë nga një pëlhurë e madhe dhe e pasur e imagjinatës”, vë në dukje Alan Brounjohn në nekrologjinë e tij të Redgrove. Brounjohn e vendosi Redgrove në një traditë vizionare angleze që përfshin Henry Vaughan, Thomas Trahernedhe Uilliam Blake.

Interesat e Redgrove në psikologjinë moderne, sidomos puna e post-Jungianizmit, si ajo e John Layard, ndikuan gjithashtu në shkrimet e tij, të cilat thurën së bashku, në fjalët e tij, “punë me ëndrra, këshillim seksual, induksion hipnotik etj.” 

Penelope Shuttle, thotë se ai krijoi një seri librash që u përpoqën të korrigjonin atë që ai pa si keqkuptime bashkëkohore të ciklit të fertilitetit njerëzor: Plaga e mençur(1978), Perëndesha e zezë dhe Sensi i Gjashtë(1987), dhe Alkimia për Gratë(1995). 

 

Përktheu nga origjinali: Fatmir Terziu

Comments (0 posted):

Post your comment comment

Please enter the code you see in the image:

  • email Email to a friend
  • print Print version
  • Plain text Plain text
Rate this article
5.00
Powered by Vivvo CMS v4.1.5.1
...
Powered by Vivvo CMS v4.1.5.1