Newsletter
Email:
Poll: Letërsia
Cili është lloji juaj i preferuar i letërsisë?
Home | PERKTHIME | Lutje

Lutje

Font size: Decrease font Enlarge font
image Elaine Feinstein

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lutje

Elaine Feinstein

 

Dritaret janë sonte të errëta. Llamba

në afërsi të shtëpisë sime me të verdhën e zbutjes

drita 40-vat vështirë se më ngre nga karrigia.

Asgjë nuk është më e çuditshme se zakoni i lutjes.

 

Fytyra e Perëndisë siç shihet në këtë planet

është rrallë e butë: gazela e re është ushqim

për grabitqarin, forma filmike që vret

nevoja pak më shumë se karboni dhe uji sublim,

 

evoluar si modelet në Dawkins

kompjuter, mrekullitë e ndërlikuara

të syrit dhe krahu i përgjigjet pincë

logjike. Unë pranoj dëshmitë e shtruara.

 

Por Perëndia është dëshira për të jetuar. Kudo,

si mishngrënës, mposht rininë e tyre mes zbutjes

butësi, në përpjekjen njerëzore, ngado

asgjë nuk është më e çuditshme se zakoni i lutjes.

 

 

Elaine Feinstein(e lindur në vitin 1930) është nga BootleLancashiredhe është arsimuar në Newnham College, Kembrixh. Ajo ka punuar si redaktore, pedagoge universitaredhe si gazetare. Prej vitit 1976 ajo ka jetuar me shkrimin e saj. Poezia e hershme e Feinstein mban ndikimin e modernistëve të tillë si Pound, por kjo nuk ishte derisa ajo filloi përkthimin e poetes së madhe ruse, Marina Tsvataeva, ku ajo gjeti zërin e saj. Pjesa më e madhe e materialit të saj është nxjerrë nga përvoja personale, megjithëse e vendosur brenda kontekstit më të gjerë kulturor të trashëgimisë së saj hebraike, feminizmit dhe historisë evropiane. Këto ndikime mund të zbulohen gjatë punës së saj, si tek dhjetë koleksionet e saj të poezisë, gjithashtu edhe tek katërmbëdhjetë romanet, disa biografi të mirënjohura, tregime dhe materiale për radio dhe televizion. Ajo ka marrë një Çmim Cholmondeley, tre çmime të Këshillit të Artevedhe u bë Anëtar i Shoqërisë LetrareMbretërore më 1981. Në vitin 1990 mori një doktoratë nderi nga Universiteti i Leicesterpër shërbime në letërsi.

 

(Përktheu nga origjinali: Fatmir Terziu)

Comments (0 posted):

Post your comment comment

Please enter the code you see in the image:

  • email Email to a friend
  • print Print version
  • Plain text Plain text
Rate this article
5.00
Powered by Vivvo CMS v4.1.5.1
...
Powered by Vivvo CMS v4.1.5.1