Newsletter
Email:
Poll: Letërsia
Cili është lloji juaj i preferuar i letërsisë?
Home | PERKTHIME | A ËSHTË PRESIDENTI TRUMP I PA LIGJSHËM?

A ËSHTË PRESIDENTI TRUMP I PA LIGJSHËM?

Font size: Decrease font Enlarge font
image Abdyl Ali Koprencka

A ËSHTË PRESIDENTI TRUMP I PA LIGJSHËM?


      


Kurrë nuk u prit që Donald Trump të bëhet president. Ne sigurisht në arsyen tonë nuk e pandehëm se do ndodhi me të vërtetë. Njikohësisht asnjëri nga ne do mendonte se Z. Trump do ketë si qëllim që mardhëniet e Amerikës me botën e jashtëme do arrijnë në pikën më dramatike ne shtatëdhjetorin e fundit si asnji president tjetër.
Perëndesha Greke e magjive Circe i dha djalit saj një armë magjike për ta mbrojtur këtë të fundit gjatë kërkimit të të jatit Odise. Kur babë e djalë u takuan Odiseja u vra aksidentalisht nga arma magjike.
Pasi drejtori i përgjithëshëm i FBI James Komey morri nji armë magjike filloi të përpunojë me mëndjen e tij se kishte të drejtë te shkelë mbi vendimin Departamentin e Drejtësisë në se duhet persekutuar Hillary Clinton ose ndihmësat e saj në çështjen e hapur të postës elektronike. Pa ndërhyrjen fillestare të Z. Komey nuk do kishte një ndërhyrje të dytë për të rihapur këtë çështje në nji kohë shumë të shkurtër para ditës zgjedhjeve.
Simbas analistit me pikpamje të djathta Ronald Brawnstain ishin gratë me jakë blu të vendosura në pjesën e sipërme në perëndimin e mesëm që e zgjodhën Z. Trump. Çfarë antidodë intersante për tu “Afruar Hollivudit.” Për të theksuar skandalin e cila i dha nji forcë të pa imagjinushme fushatës elektorale të Z. Trump. Tashma posta elektronike ishte e përzjerë me skandalin e vajzave nën moshë ndërmjet aventurat e ish përfaqësuesit Demokratik Anthony Weiner.
Pa përjshtuar këtu ndihmën Ruse. Me sa kemi njohuri ndermjet raporteve që janë të besuara, nga kujtimet eliptike të Z. Komey, ky kishte nën zotërim të gjitha materialet që Kremlini i kishte kapur me kohë. Në këto materjale ndodheshte marëveshja midis Ministrisë Drejtësis të Obamës dhe fushatës elektorale të Clinton që çeshtja e postës elektronike të varroset nji herë e përgjithmonë. Kjo ishte arma magjike e Z. Komey.
Amanta Renteria nji nga ndihmëset kryesore ne fushatën elektorale të Clintonit thekson se është e qartë se ky informacion është pregatitur nga Rusët. Inspektori përgjithëshëm i Ministrisë Drejtësisë përcakton se se informacioni është shikuar në zyrat e FBI nuk është i “besushëm” dhe “objektivisht” fallso. Simbas CNN dhe Washinton Post ky është nji plan i paramenduar për së miri në Kremlin.
Akoma Mr. Komey ne nji intervistë me gazetarin e PBS Z. Judy Woodruff përshkruan materialin si i “ligjëshëm” por shpreh agnostiçisem për saktësinë e këtij raporti.
Ai i tregoi NBC Z. Chuck Todd” Unë nuk jam i vetëm që me heshtjen time dhe duke rënë dakort me predikimin tuaj se kjo ishte nji dokument fallso.
Çfarë djallin po ndodh?
Vetëm ky episod tregon qartë se kjo është e vetmja mënyrë e Rusisë për të afektuar rezultatet e zgjedhjeveIsh. Pretendimet e tjera dhe efektet e tyre vendimtare janë të pa pranueshme.
RUSIA E PLAGOSI ATË, KOMEY E NDIHMOI ATË POR KUSHTETUTA E VENDOSI NË ZYRË.
Ish shefi inteligjencës gjatë periudhës Obamës pretendon se është shumë bindëse se ndërhyrja Ruse ishte që vulosi zgjedhjen e Z. Trump. Ky është nji personalitet me njohuri dhe eksperiencë dhjet vjeçare në çështjet e politikës elektorale. Këtu nuk ka lidhje spiunazhi ose dizinformimi.
Revista “ Ekonomist” si për të nderuar proçedimin e Rusëve në grabitjet elektronike përcakton se Kremlini duhet të kishte çvendosur numurin e zgjedhëzve deri ne masën e 0,03% e votës totale, atëhere Z. Trump duhej të ishte i pa ligjëshëm në detyrën të cilën zotëron.
Është plotësisht e qartë çfarë këta analista injorojnë. Votuesit e Bërnit dhe Katolikët kanë të drejtë të revoltohen dhe të ofendohen për rrjedhjen e sekreteve të postës elektronike nga zyrat e Partisë Demokratike. Kjo ishte krejt në fillim në ditën e parë. Goditja e pergjithëshme Ruse në postën elektronike dhe fillimi i këngës nga mediat nuk ishte aspak e vogël në termat e saj qe u ndoq dhe morri goditje nga mbrapa nga Konvecional Media. Cdo ditë amplifikoheshin dhe riteshin akuzat e përkrahësave të Hilaris dhe asnji here Republikanët e Trumpit nuk përmëndën se tashma Z. Trump ishe në xhepin e Vladimir Putinit.
Përsëritja e votimeve është në kokën tuaj, faktikisht është shumë e zorëshme për të arritur nji konkluzion dhe për Z.Trump do ishte shumë më mirë sikur Rusia nuk do ishte nji objekt. Votuesit nuk influencohen nga politika e jashtëme. Ata votojnë mbi çfarë besojnë. Nuk mund të jenë në Amerikë vetëm 75 njerëz të besojne premtimet e Z. Trump për nji përmisim relacionesh me Rusinë. Atje mund të jenë qindra , mijra miliona që ndjekin gjysmen e ekspertëve të GOP dhe krijimin e politikës parave plus në kundërshtim me karakterin Z. Trump pa lënë më një anë edhe këmbë nguljen e tij të dyshuar në lidhje me Rusinë.
Unë do të them përsëri: “ Ka të ngjarë gjërësisht që përpjekjet Ruse ndanë me sa duket në mënyrë të pa parashikuar nji ndikim aksidental mbi Z. Komey e cila i dha Z. Trump më tepër vota se sa do kishte marrë në nji rast të zakonëshëm..
Në fillimet e Shkurtit 2016 në këtë kolonë përshkruhet Z.Trump është nje “ aksident demokratik “ duke pritur që të ndodhë “ Ajo që filloi si skemë për tu bërë më e famëshme ka rezikun e shkarjes vëndit.”
Kjo ishte plotsisht e mundur për Z. Trump që të jetë personi i fundit që të qëndroj në nji vënd mbushur plot GOP kanditate të cilët mund ta dëmtonin atë nji nga nji ose ti vinin kushte. Ai me siguri fitoi mbi Hillarine si nji kundërshtare Demokrate. Sigurisht totaliteti efekteve vendos ne zgjedhjet me rezultate të përafërta. Por në qoftëse ju shikoni vetëm në nji aksion të vetëdishëm dhe të para menduar nga qenie njerezore që influencon zgjedhjet ju keni mbetur me Z. Komey dhe me Rusinë e tij që i dha armën magjike.
Në këtë mënyrë kjo nuk e bën Z. Trump një president të pa ligjëshëm. Ai ka lindur ne SHBA në nji moshë të përshtatëshme dhe fitoi pjesën më të madhe të votave në Kolexhin Elektoral.


Përkthyer nga Abdyl Ali Koprencka

Marre nga wall Street Jourrnal

E shtunë Korrik 21, 2018

New York 22 Korrik 2018

Comments (0 posted):

Post your comment comment

Please enter the code you see in the image:

  • email Email to a friend
  • print Print version
  • Plain text Plain text
Rate this article
5.00
Powered by Vivvo CMS v4.1.5.1
...
Powered by Vivvo CMS v4.1.5.1