Newsletter
Email:
Poll: Letërsia
Cili është lloji juaj i preferuar i letërsisë?
Home | TEMA | DASHURIA

DASHURIA

Font size: Decrease font Enlarge font
image Fan Stilian NOLI

DASHURIA

 

Pergatiti: Adriana Myrtaj

Fragment nga “The New Testament of Our Lord and Savior Jesus Christ”

Translated into English from the approved Greek Text of the Church of Constantinople and the Church of Greece, 

by Fan Stilian NOLI

Published by the Albanian Orthodox Church in America, Boston Massachusetts, 1961

http://www.albanianorthodox.com/tekste/liturgjike/Noli_1961.pdf)

 

1 Corinthians - Chapter 13- Page 238

LOVE

1 Unë mund t’i flas të gjitha gjuhët e njeriut dhe të engjëjve. Megjithatë, nëse nuk kam dashuri, jam vetëm një bori kumbuese ose një cimbal tingëllues.

2 Mund të kem frymëzim profetik. Mund të kuptoj të gjitha misteret. Mund të di të gjitha shkencat. Mund të kem një besim kaq të përsosur sa që mund të lëviz malet. Megjithatë, nëse nuk kam dashuri, nuk jam asgjë fare.

3 Mund t'i lë të gjitha zotërimet e mia. Mund ta dorëzoj trupin tim të digjet. Megjithatë, nëse nuk kam dashuri, nuk fitoj asgjë absolutisht. 

4 Dashuria është e duruar dhe e butë. Dashuria nuk është ziliqare, mburracake apo arrogante. 

5 Dashuria nuk është e vrazhdë, egoiste, ngacmuese dhe nuk mban mëri. 

6 Dashuria nuk kënaqet në të bërit keq, por gëzohet kur e vërteta fiton. 

7 Dashuria gjithmonë beson, gjithmonë shpreson dhe gjithmonë mbetet. 

8 Dashuria nuk do të vdesë kurrë. Por do të vijë koha kur profecitë do të shfuqizohen, kur të folurit në gjuhë të panjohura do të pushojë, kur dija mistike do të jetë larguar. 

9 Sepse njohuria jonë mistike dhe profecitë tona janë pamje të papërsosura të së vërtetës. 

10 Ato do të zhduken kur e vërteta e përsosur të jetë zbuluar. 

11 Kur isha fëmijë, fola si një fëmijë, mendova si fëmijë, arsyetova si një fëmijë. Kur u bëra burrë, hoqa dorë nga rrugët prej fëmije.

12 Tani shohim zbehtë në një pasqyrë. Mw vonw do shihemi ballë për ballë. Tani kam vetëm thërrime njohurie. Më vonë do ta kuptoj plotësisht Perëndinë sikurse ai më kupton mua. 

13 Ndërkohë, besimi, shpresa dhe dashuria mbeten me ne. Këto janë tre virtytet e mëdha. Por më i madhi prej të gjitha atyre është dashuria.

 

LOVE

1 I may speak all the languages of men and of angels. Yet if I have no love, I am only a booming trumpet or a tinkling cymbal.

2 I may possess prophetic inspiration. I may understand all mysteries. I may know all sciences. I may have such perfect faith that I can move mountains. Yet if I have no love, I am nothing at all.

3 I may give away all my possessions. I may deliver my body to be burned. Yet if I have no love, I gain absolutely nothing.

4 Love is long-suffering and gentle. Love is not envious, boastful, and arrogant. 

5 Love is not rude, selfish, irritable, and resentful. 

6 Love does not take pleasure in wrong-doing, but rejoices at the victory of truth. 

7 Love always bears, always believes, always hopes, and always endures.

8 Love will never die out. But the time will come when prophecies will be abolished,

when speaking in oracular languages will cease, when mystical knowledge will be

swept away. 

9 For our mystical knowledge and our prophecies are imperfect glimpses of the truth. 

10 They will be swept away when perfect truth will be revealed.

11 When I was a child, I spoke like a child, I thought like a child, I reasoned like a

child. When I became a man, I gave up childish ways.

12 Now we see dimly in a mirror. Then we shall see face to face. Now I have only

glimpses of knowledge. Then I will understand God fully as he understands me. 

13 In the meantime, faith, hope, and love remain with us. These are the three great

virtues. But the greatest of them all is love. 

 

(A.M: Sa e bukur Anglishtja e te madhit Fan Noli. Tek isha duke lexuar, per nje moment stepa, s'po dija ne ç'gjuhe isha duke lexuar shqip apo anglisht! Vetem nje dashuri e madhe e ben te bukur ate qe bejme! Nderime Nolit tone!)

Comments (2 posted):

Guri Naimit D(Dh Xh) on 16/04/2018 17:44:47
avatar
Faleminderit i dashuri dhe i nderuari AM?qe permes "Fjales Lire",na sjell keto Xhevahire te mndimit NOLIAN.Urate PAQ Ti i pavdekshem mbetet i YNI-F.s. NOLI.
Ne"Medalion" keto mendime duhen shkruar.
Guri Naimit D.
Aida on 17/04/2018 02:13:12
avatar
Adriana,

Faleminderit qe e percolle kete pasazh. Love never dies out. Jam e sigurt ne kete te vertete.

Shume faleminderit.

Post your comment comment

Please enter the code you see in the image:

  • email Email to a friend
  • print Print version
  • Plain text Plain text
Rate this article
0
Powered by Vivvo CMS v4.1.5.1
...
Powered by Vivvo CMS v4.1.5.1