Newsletter
Email:
Poll: Letërsia
Cili është lloji juaj i preferuar i letërsisë?
Home | TEMA | Pasuria shqiptare nënujore e harruar shumë e më shumë se 1.600 vjet më parë

Pasuria shqiptare nënujore e harruar shumë e më shumë se 1.600 vjet më parë

Font size: Decrease font Enlarge font
image Elena Becatoros

Pasuria shqiptare nënujore e harruar shumë e më shumë se 1.600 vjet më parë

 

Saranda, destinacioni më i vlerësuar turistik shqiptar, ka rënë në syrin e të huajve, zhytësve të detit, që kanë zbuluar pasuri mahnitëse. Duke zbritur poshtë valëve, mbi ujëra të qarta dhe me një pamje të mahnitshme, dhjetëra, ndoshta qindra, vazo të lashta të mbushura fort e të zhytura në shtratin e detit, mbesin dëshmi për një udhëtim fatkeq të ndonjë tregtari të harruar shumë e më shumë se 1.600 vjet më parë. Një udhëtim i shkurtër në anije, kuadri i madh i një anijeje të Luftës së Dytë Botërore, shfaqet përmes errësirës, ​​sendeve personale të ushtarëve ende të shpërndara në brendësi, në korridoret e saj të ngushta dhe në helikën tani në vendin e kolonive në rritje të peshqve dhe likeneve.

Nga brigjet e thyera të Shqipërisë, një nga bregdetet nënujore më pak të eksploruara në botë, gjendet një pasuri e madhe e thesareve: anfore të lashta - anije të gjata dhe të ngushta prej terrakote që bartnin vajin e ullirit dhe verën përgjatë rrugëve tregtare midis Afrikës së Veriut dhe Perandorisë Romake. Aty janë tregime të fshehura të heroizmit dhe tradhtisë nga dy luftëra botërore dhe formacione spektakolare shkëmbore si dhe jeta detare.

“Nga ajo që kam parë deri më tani, nuk mund të notosh më shumë se disa metra pa gjetur diçka që është e mahnitshme, qoftë në anën e historisë kulturore apo në anën e historisë natyrore, këtu në Shqipëri”, tha Derek Smith, ekologjist detar dhe bashkëpunëtor kërkimor i cili ka punuar me Fondacionin Nautical të RPM-së për të eksploruar bregdetin shqiptar për dekadën e kaluar. Tani, Agjencia Kombëtare e Bregdetit të Shqipërisë po shqyrton se si mund të studiojë dhe të mbrojë atraksionet e saj të thella duke i hapur ato vizitorëve në një vend që është territor i virgjër për industrinë fitimprurëse të zhytjes.

“Ideja e paraqitjes së trashëgimisë shqiptare nënujore është një ide e re për vendin, sepse deri tani ka shumë pak njohuri për historinë e pasur të bregdetit shqiptar dhe në veçanti anijet e mbytura”, tha kreu i agjencisë Auron Tare, i cili ka qenë i përfshirë për 12 vitet e fundit me kërkimin nënujor të Fondacionit Nautical Foundation të RPM. “Unë besoj se ka ardhur koha që tani t’i paraqesim botës pasurinë e kësaj trashëgimie që kemi në ujërat tona”.

Comments (0 posted):

Post your comment comment

Please enter the code you see in the image:

  • email Email to a friend
  • print Print version
  • Plain text Plain text
Rate this article
0
Powered by Vivvo CMS v4.1.5.1
...
Powered by Vivvo CMS v4.1.5.1