Newsletter
Email:
Poll: Letërsia
Cili është lloji juaj i preferuar i letërsisë?
Home | PROBLEME | Në Shqipëri, një muze historik hebre në prag të shkatërrimit

Në Shqipëri, një muze historik hebre në prag të shkatërrimit

Font size: Decrease font Enlarge font
image Një njeri kalon nëpër Rrugën Hebraike në qytetin shqiptar të Beratit më 6 shkurt 2019. (Gent Shkullaku / AFP)

 

Në Shqipëri, një muze historik hebre në prag të shkatërrimit

Një dyqan i vogël në qytetin jugor të Beratit tregon historinë e mrekullueshme të shtetit të vetëm të pushtuar nga nazistët që kishte më shumë hebrenj pas Luftës së Dytë Botërore sesa më parë

Nga SALLY MAIRS dhe BRISEIDA MEMA

 

BERAT, Shqipëri (AFP) - Në një rrugë të pjerrët, me kalldrëm në jug të Shqipërisë, gjendet një dyqan i vogël, i zbrazët, përveç një duzine paneli të përshtatur në muret që mbajnë foto dhe tregime nga 500 vjet judenj. Mund të jetë modeste, por ky është muzeu i vetëm historik i hebrenjve në një qytet me shumicë muslimane. Dhe historia që tregon është e jashtëzakonshme: shteti i Ballkanit është i vetmi vend i pushtuar nga nazistët, popullsia jude e të cilit u rrit gjatë Luftës së Dytë Botërore, falë trimërisë së familjeve të zakonshme që strehonin qindra refugjatë që iknin nga persekutimi gjatë Holokaustit.

Muzeu i vogël Solomon, i cili u hap në qytetin e Beratit vitin e kaluar, ishte një punë e dashuruar për historianin lokal Simon Vrusho. Por vdekja e tij muajin e kaluar në moshën 75 vjeç e ka vënë rrezikun e saj në të ardhmen, me qira të paguar vetëm deri në prill. Deri tani kishte mbuluar shpenzimet e muzeut me pensionin e tij dhe donacionet e vogla nga një kuti pranë derës.

Simon Vrusho, 75 vjeç, themeluesi i muzeut të historisë hebraike Solomon në qytetin shqiptar të Beratit, flet me një gazetar AFP më 6 shkurt 2019. (Gent Shkullaku / AFP)

"Kujtimet duhet të kenë shtëpinë e tyre," tha Vrusho, një njeri i zjarrtë me sy të ngrohtë, për AFP, pak para se të vdiste pas një sulmi në zemër në shkurt. Ai kaloi vite për të korrur dokumente, fotografi dhe kujtime që dëshmonin për një komunitet hebre që arriti për herë të parë në Berat në shekullin e 16-të nga Spanja. Në qendër të koleksionit janë tregimet e shqiptarëve myslimanë dhe të krishterë që strehonin hebrenjtë në shtëpitë dhe bodrumet e tyre gjatë Holokaustit - një kapitull i historisë, i cili sapo është bërë më i njohur gjerësisht. Kur gjermanët morën kontrollin e Shqipërisë në vitin 1943, autoritetet vendore gjithashtu refuzuan të dorëzonin listat e hebrenjve brenda vendit. Falë këtyre akteve të hidhura të heroizmit, popullsia hebraike e vendit u rrit nga disa qindra para luftës në më shumë se 2,000 më pas.

Dhe, sipas Memorandumit të Holokaustit të Izraelit, Yad Vashem, "pothuajse të gjithë çifutët që jetojnë brenda kufijve shqiptarë gjatë pushtimit gjerman ... u shpëtuan, përveç anëtarëve të një familjeje të vetme", të cilët u dëbuan dhe të gjithë vdiqën përveç babait.

 

Comments (0 posted):

Post your comment comment

Please enter the code you see in the image:

  • email Email to a friend
  • print Print version
  • Plain text Plain text
Rate this article
0
Powered by Vivvo CMS v4.1.5.1
...
Powered by Vivvo CMS v4.1.5.1