Newsletter
Email:
Poll: Letërsia
Cili është lloji juaj i preferuar i letërsisë?
Home | POEZI | Një cikël me poezi mikste

Një cikël me poezi mikste

Font size: Decrease font Enlarge font
image Përparim Hysi

Një cikël me poezi mikste

Nga  Përparim   Hysi


1.Më tremb boshësia

Ta dini që më tremb boshësia
Qoftë dhe një ditë bosh,e quaj fare të kotë
Boshësia është vet neveria
Një jetë bosh, të kthen në idiot.

Dhe një dhomë bosh, pothuaj të tremb
Jetën e dua të gjallë dhe të kumbojë
Zbrazja e fshatrave nga banuesit më dhemb
Dhe shkaktarët e kësaj braktisje i mallkoj.

-Qemë tetëdhjetë shtëpi, tani veç tre
(Shoh një kronikë që më dhëmb)
Hamendësoj me veten dhe shtroj pyetjen:-Pse?
Askush nuk përgjigjet, boshësia më trëmb.

Mu në mes të ditës,- na sulmon ariu
(thotë një fshatar,i mbetur, në vetmi)
Bosh fshatra të tëra (mungon në to njeriu)
Dhe unë zë bërtas:-Ku je, qeveri?

2. Më tha dikush

- Sa më pe mua, dhe tak vure syzet
A nuk më thuaj:- Përse?
I vura,- i thashë,- se nuk dua të shoh sytë
Se je njeri i ndytë.

Takohemi dhe bën sikur qesh
Mbas shpine zë e nxjerr gjuhën
E ke në gjak:këdo e përqesh
Dhe troç po ta them: më kall krupën.

Iku me bishtin nën shalë
Dhe më nuk më del  përballë.

3. Blerim në dimër

Dimër është. Është janar
Por unë e ti ndihemi valë
Dimrin e kemi kthyer në behar
Se aq duhemi dhe kemi mall.

4. Për të të besuar

Për të të besuar,nuk më duhen betime
As dhe prova,por as dhe kohë e gjatë
A je i zoti(e zonja) mos m'u shmangesh syve
Se sytë tregojnë në je ditë apo natë.

5. Një mikeje

Fytyra jote një trëndafil i madh dhe i bardhë
Se kaq e bardhë  ishte fytyra jote,sa bora në mal
E kujtoj kështu fytyrën tënde dhe mbushem me mornica
Se jam i tëri si një det me batica e zbatica.

Zë e sjell fytyrën tënde në kujtesë
Dhe, pse mos ta them:-Kam debulesë.
Se plaga e vjetër rrjedh, kur i heq korën
Nëpër vargje sikur ma ndjen "oh-ën!".

6. Dashurinë dhe urrejtjen

Dashurinë e kam të madhe, të thellë, të përjetshme
Urrejtjen? Si piskamë a si një teshtitje
E nxjerr... dhe e harroj:
Si   j a s h t ë q i t j e !!!

7. Plagjiati
    "Ha-ha bëjnë krushqit
     Ha-ha dhe nusja"
         Këngë shpotitëse popullore

Pashë një plagjiat që kërkonte "siguri"
(se mos guxoni të prekni shkrimet e tij)
Se shkrimet që ka vjedhur janë me"bukë"
Si"bankë sigurie", kish zgjedhur fejsbuk.

E kanë bërë dhe të  tjerë që janë krijues
Pas gjurmëve të tyre dhe ky "dejues".
Tërr s'ia bën syri që vjedh shkrime
Por që vjedh pa teklif, e quan legjitime.

Dikush larg e larg,i thotë me politesë
Të heqë dorë sa më parë nga ky ves
Po ku dëgjon nga ky  vesh plagjiati
(Mua nuk më dëgjon, se jam nga fshati).

-Ku merr vesh ti,- më tha,- mor palofshatar
Unë jam poet,- tha,- por jam dhe shkrimtar
Tash të"siguruara" i kam të miat shkrime
(Sa përfitojmë me të tilla k o p j i m e!!!)

8. Sa vende të bukura ka në botë

Sa vende të bukura ka bota
Ku dora e njeriut ka bërë mrekullinë
Duket sa nuk të ikë mendja nga koka
Sikur para teje sheh "magjinë".

S'do mend që prekesh e mbushesh me shend
Sado negativist apo nihilist të jesh
Por mua më shkon mendja veç tek imi vend
Se them se më të bukur nuk ke ku të gjesh.

Ka fusha,kodra,shkëmbinj e male
Lumenj, liqej e det
Pyje që i japin një bukuri përralle
S'ka si vendi im; e kam shpallur "MBRET!"

Le ta braktisë këtë vend kush të dojë
Por unë këtu dua të jap frymë.
Me asgjë tjetër vendin tim s'e ndërroj
Mbi gjithë mrekullitë e botës, është vendi im.

9. Nuk shoh dot njeri të brengosur

Nuk shoh dot njeri të brengosur
Sa e shoh, më dhimbet dhe brengën  dua t'ia heqë!
Me hallet e njerëzve shpesh herë jam nakatosur
Dhe, ndonjëherë, e kam pësuar keq.

Se kurrë nuk kam bërë sikur hallin nuk e shoh
Dhe kam bërë aq sa kam mundur
Nuk ka patur rëndësi: e njoh, nuk e njoh!
Por kurrë nuk  e kam përbuzur.

Se gjasme ky nuk është halli im
Dhe ta lë hallexhinë apo ta braktis
E kam ndihmuar aq sa kam patur"fuqinë"
Qoftë dhe i panjohur si IKS...

10.Përpara një të bukure

Hiç nuk më vjen turp që përkulem par teje
Turpi? Në dreq! Është i paskrupull
Ende i nxehtë gjaku im në deje
Të falem , të përulem,se je e bukur.

                    Tiranë, 10 korrik 2018

Comments (0 posted):

Post your comment comment

Please enter the code you see in the image:

  • email Email to a friend
  • print Print version
  • Plain text Plain text
Rate this article
0
Powered by Vivvo CMS v4.1.5.1
...
Powered by Vivvo CMS v4.1.5.1