Navigate archive
first first August, 2019 first first
Su Mo Tu We Th Fr Sa
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Newsletter
Email:
Home | ESE | A E NJIHTE DHE SI E RESPEKTONTE SKËNDERBEU “LIGJIN E LUFTËS?!!”

A E NJIHTE DHE SI E RESPEKTONTE SKËNDERBEU “LIGJIN E LUFTËS?!!”

image Safet N. Ramolli

 

 

   Le të provojmë të sqarojmë problemin se ç’ është “Lufta” si nocion, por edhe si e konceptonte Skënderbeu atë dhe kërkesat kryesore të “Ligjit të Luftës”.

  Për nocionin “Luftë” si fenomen shoqëror ka mjaft përcaktime të ndryshme në formë, dhe po kaqë të larmishme në pikëpamje të forcës emocionale që ngërthejnë. E megjithatë ato së bashku kanë si emërues të përbashkët atë çka shpreh thelbin e këtij nocioni: ndeshjen midis dy grupimeve të armatosura. Pra, lufta është një konflikt ndërmjet masave njerëzore të organizuara mirë, të cilat bashkëveprojnë në mënyrë të arësyeshme, i nënështrohen një vullneti të vetëm, si dhe kanë para vehtes së tyre një qëllim të caktuar.

   Por deri sa ngjarjet të precipitojnë në këtë thelb apo situatë, ka mjaft momente e zhvillime, të cilat nuk mund të mos mbahen parasysh  nga çdo njeri, i cili merr përsipër të studjojë fenomenin shoqëror, pra luftën.

   Së pari, e mbi të gjitha, del në pah momenti politik, me ndërmjetësinë ose jo të palëve të treta. Ka disa zhvillime debatesh, ka një duel idesh e pikpamjesh, pra janë disa seanca ballafaqimesh me sens politik midis përfaqësuesve të dy grupimeve, të cilët më vonë do të ndeshen edhe me armë. Pra, janë interesat e individëve, të grupeve apo edhe të grupimeve shoqërore, por edhe të një kombi të tërë, që i bëjnë njerëzit të hyjnë në konfrontim të armatosur edhe pse e dinë shumë mirë, se përmes këtij veprimi, jeta zhvlerësohet tmerrësisht, ndoshta në një send krejt pa vlerë, ndjenja e humanizmit zëvëndësohet nga e kundërta e tij, nga kanibalizmi ekstrem; në vend të ndjenjave njerëzore fillojnë e veprojnë instiktet e origjinës së njeriut. Publicisti ynë i njohur e i spikatur Fan S. Noli, midis të tjerash pohon: “Qysh prej kohës së shyshstërgjyshit tonë Kainit, lufta s’ ka qënë gjë tjetër veçse plaçkitje e grabitje, dhe në ditët e bukura të kohëve të lashta njerëzit ishin të sinqertë dhe e shikonin plaçkitjen si një anë të ligjëshme të luftës...”.

   Pra, atyre u thuhej se, që të kishin pasuri duhet të merrnin diku, pra të rrëmbenin atë dhe gjithçka, që nuk u përkiste në asnjë mënyrë, dhe, që të merrnin, pra që të grabitnin, duhet të luftonin me çdo mjet e të fitonin, qoftë edhe me fqinjët. Pra, interesat e tyre konkretizoheshin, merrnin jetë, dhe si të shprehemi, merrnin edhe bazë morale: ato bëheshin të dëshiruara, deri të lakmuara marrëzisht nga njerëzit, ashtu si rrugët për t’i realizuar ato gjendeshin dhe përcaktoheshin të shumta në formë e veprim konkret, përfshi edhe luftën me çdo mjet dhe me egërsinë më të madhe.

   Së dyti, është evident momenti ideologjik, pra harku i domosdoshëm kohor përgjatë të cilit baza njerëzore e grupimeve shoqërore do të përgatitet psikologjikisht për t’u bërë e gatëshme të përfshihet në përleshje, të zbresë në fushën e betejës, të bëhet e arësyeshme dhe e përgjegjshme, që me vullnet të plotë, t’u nënështrohet ligjeve “të egra” të përleshjes, të ushtrimit të dhunës mbi kudërshtarin me të gjitha mjetet e forcës dhe në mënyrën më të ashpër dhe intensitetin më të lartë të mundshëm. Këto masa bëhen të gatëshme të veprojnë në këtë mënyrë, sespe me këtë logjikë atyre u serviren mundësitë për të arritur interesat themelore. Pra, si mund të shprehemi, klasa e politikanëve dhe e qeveritarëve në të gjitha nivelet e administrimit, i mësonin ata në atë mënyrë, që të bëheshin të përgjegjshëm dhe plotësisht të gatëshëm, të pranojnë çdo sakrificë, përfshi edhe atë sublimen, të vinin edhe jetën në tehun midis jetës dhe vdekjes, mjafton që ato të ndërgjegjësohen dhe të binden, se me këtë mënyrë veprimi interesat e tyre marrin jetë e gjak, pra konkretizohen qëllimet e tyre.

  

VAZHDIMI KETU

Comments (0 posted):

Post your comment comment

Please enter the code you see in the image:

  • email Email to a friend
  • print Print version
  • Plain text Plain text
Rate this article
0
Powered by Vivvo CMS v4.1.5.1