Navigate archive
first first July, 2019 first first
Su Mo Tu We Th Fr Sa
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Newsletter
Email:
Home | ESE | Kujtim nga takimi me Beila Kohen, bashkëshorten e Albert Kohenit

Kujtim nga takimi me Beila Kohen, bashkëshorten e Albert Kohenit

image Alfred Papuçiu

Kujtim nga takimi me Beila Kohen, bashkëshorten e Albert Kohenit

Alfred Papuçiu

            Nuk ka shumë kohë që shtëpia botuese Toena ka botuar librin e Albert Cohen(Kohen) për Nënat. Të them të drejtën m’u bë qejfi dhe kujtova takimet me bashkëshorten e tij fisnike, Bela Cohen. Ajo u nda nga kjo jetë, në moshën 82 vjeçare, Beila Kohen. Ajo ishtë një grua tepër e thjeshtë dhe mbi te gjitha të bënte për vete me tregimet e saj për jetën e Albert Kohenit, këtij shkrimtari të mrekullueshëm, si dhe punën e tij të gjatë në Byronë Ndërkombëtare të Punës (BIT). Ishte një punonjës i zellshëm, por me një karakter të veçantë. Gjithçka e donte të përkryer. 

Folëm gjatë me Beilën atë mbrëmje ku na kishte ftuar shkrimtarja zvicerane, Marie-Luce Dayer. Beila kishte punuar si edhe unë në BIT dhe e njihte shumë mirë punën dhe njerëzit e këtij organizmi të madh ndërkombëtar, ashtu si edhe unë që punova në gjirin e tij, në shërbimin e edukimit punëtor dhe atë të botimeve, për më tepër se katër vjet.

Disa ditë pas takimit tonë, në kutinë e postës, gjeta një zarf me emrin tim, bashkë me një shënim të vogël të Beila Kohenit e cila banonte në një apartament pranë rrugës Eugene-Pittard. E hapa. Brenda ishte libri i Albert Kohenit, shkruar me dashuri për të jëmën, një himn për nënat. Me një frymë shfletova faqet e para… Nuk ka dashuri më të madhe se për nënën, shkruan Koheni në veprën e tij të shquar. Dhe vazhdon : “ Se kam më nënën për të qëndruar pranë meje deri sa të fle. Në darkë, kur shtrihem, vendos disa herë një karrige pranë shtratit tim, për të më bërë shoqëri. Meqënëse nëna nuk është, duhet të kënaqesh me karrigen ”.

 Bashkë me librin ishte dhe shënimi i Bela Kohenit ku ndër të tjera më vinte në dukje : “ Ja botimi i “ Librit të nënës sime ” për të cilën ju fola. Dosja pedagogjike e Michel Bigot përbën, për mendimin tim, një hyrje të mirë jo vetëm për këtë libër, por gjithashtu për tërë veprën e Albert Kohenit. Isha e lumtur që ju takova dhe që fola me ju. Me shumë përzemërsi. Beila Kohen”…Dhe unë lexoj herë pas here „Librin e nënës sime“.

Ishim sëbashku në mbrëmjen e organizuar për shkrimtaren Marie-Luce Dayer, diku jashtë Gjenevës, në Konfinjon, në një sallë të madhe, ku ishin ekspozuar pikturat dhe vizatimet e bëra me subjektet e përrallave dhe tregimeve të Marie-Luce Dayer. Beila - e shoqja e Albert Kohenit, një grua tashmë e moshuar, por që kishte tipare shumë të rregullta e duhet të kishte qënë e bukur në rininë e saj,  ishte me mua dhe Marie-Luce në “ Volvon ” e kësaj të fundit. Ishte shumë e thjeshtë. Për një kohë vazhduam bisedën për veprën e të shoqit, për të cilin fliste me pasion të veçantë. Megjithatë ishte shumë e matur në fjalë dhe të jepte përshtypjen e një njeriu erudit. Kuptova edhe nga fjalët e Marie-Luce Dayer se Beila kishte ndikuar në botimet e Albertit dhe kishte marrë pjesë në botimin e tyre. Dhe ruante me pasion çdo relike të tij, çdo botim të tij, megjithëse pa i bërë reklamë vetes si gruaja e një autori të madh, me famë botërore, që kishte dhënë edhe ajo ndihmesën e saj në ecurinë e shkrimeve të tij. Shkrimtari i ka diktuar versionin përfundimtar të librit „E bukura e Zotit“, kryevepra e tij që në 1968 mori çmimin e madh të romanit të Akademisë Franceze. Beila botoi tek Gallimard „Rreth Albert Kohenit“, një libër që përmban portrete të hollësishme të grave që kanë jetuar me të. Ajo asnjëherë nuk e quajti veten si frymëzuese të Arianës tek „E bukura e Zotit“…

Kohë pas kohe e shihja Belën të kalojë në rrugën Eugène-Pittard, të qetë dhe ajo më përshëndeste me buzëqeshjen e saj të ëmbël, të një njeriu të mirë, të ditur. Dhe mendoj për „Librin e nënës sime“ e cila është një vepër monumentale për çdo qënie njerëzore që ka lindur në këtë botë. Asnjeri nuk ka nënshkruar ndonjë kontratë kur ka lëshuar thirrjen e parë dhe asnjëri nuk do të nënshkruajë kontratë kur të ikë nga kjo botë. Megjithatë, deri në vdekje, atij do t’i kujtohet nëna e vet...Dhe unë në çaste të veçanta, kur jam vetëm, kujtoj me mallëngjim fytyrën e nënës sime të dashur, fjalët e saja të mira për birin e saj. Me kalimin e moshës, ajo ishtë bërë edhe më e urtë, më fjalëpakë. Megjithatë, ajo kishte një kujtesë të jashtëzakonshme dhe dinte të tregonte me saktësi histori të familjes sonë, me një dhunti të veçantë prej aktoreje teatri që e ka pasur qysh në moshë të re, kur vazhdonte gjimnazin e Tiranës, si dhe më vonë në ushtrimin e profesionit të saj fisnik, si edukatore kopshti.

Comments (0 posted):

Post your comment comment

Please enter the code you see in the image:

  • email Email to a friend
  • print Print version
  • Plain text Plain text
Rate this article
0
Powered by Vivvo CMS v4.1.5.1