Newsletter
Email:
Poll: Letërsia
Cili është lloji juaj i preferuar i letërsisë?
Home | LAJME | Dy Çmime Nobel për Letërsi do të jepen në vitin 2019

Dy Çmime Nobel për Letërsi do të jepen në vitin 2019

Font size: Decrease font Enlarge font
image Kazuo Ishiguro në dhënien e Çmimit Nobel për Letërsi në vitin 2017 (Foto: Rojters)

Dy Çmime Nobel për Letërsi do të jepen në vitin 2019

F. Terziu

 

Dy çmime Nobel për Letërsi do të jepen këtë vit për të kompensuar hendekun në vitin 2018, kur për shkak të një skandali, Akademia Suedeze shtyu çmimin për të sjellë rend në organizatën e saj, raportoi Guardian. Fondacioni Nobel, i cili përmbush vullnetin e Alfred Nobelit, njoftoi të martën se hapat e ndërmarrë nga Akademia Suedeze, si dhe ata që ai do të marrë, do të “krijojnë kushte të mira për rikthimin e besimit” dhe se çmime Nobel për Letërsi 2018 dhe 2019 do të shpallen këtë vjeshtë.

Vitin e kaluar çmimi u anulua për herë të parë që nga viti 1949, pasi Akademia Suedeze, institucioni fitues, ishte në qendër të një skandali të ngacmimeve seksuale që çoi në dorëheqjen e Sara Danius, ish sekretari i Akademisë Suedeze. Arsyeja për dorëheqjen ishte veprimi i gruas së Danius - Jean-Claude Arno, e cili u akuzua për përdhunim. Gjithashtu, supozohet se ai kishte njoftuar më parë emrat e laureatëve. Në mënyrë që Akademia Suedeze të vazhdojë të japë çmimet, institucioni vendosi të emërojë një juri të jashtme në komision për të emëruar laureatin e çmimit Nobel për letërsinë për vitin 2019.

Dallimi më i rëndësishëm në çmim është emërimi i këtyre pesë anëtarëve të pavarur dhe të jashtëm për të ndihmuar Akademinë Suedeze të zgjedhin laureatët Nobel gjatë pesë viteve të ardhshme. Sa saktësisht është zgjedhur fituesi është një sekret i mbajtur mirë për një kohë të gjatë. Dihet se në shkurt Akademia shqyrton rreth 200 nominime dhe deri në maj ka një listë të shkurtër, pas së cilës pesë finalistët janë studiuar tërësisht në verë. Arkivat që mbajnë justifikime të hollësishme të jurisë mund të hapen vetëm 50 vjet pas shpalljes së laureatit të veçantë.

Sekretari i Përhershëm i Suedisë Anders Olson njoftoi shtyrjen e çmimit marsin e kaluar, duke thënë se organizata duhet të përqëndrohet në “rivendosjen e besimit të publikut”. Pas seri akuzash për ngacmim seksual, Jean-Claude Arno u dënua me burg për përdhunim.

Skandali shkaktoi dorëheqjen e anëtarëve të akademisë. Më parë, anëtarët, shumë prej të cilëve kishin refuzuar të merrnin pjesë në mbledhjet e tyre për vite me rradhë për të protestuar kundër vendimeve që nuk ishin dakord me një rregull të ndryshuar kohët e fundit nga Mbreti Charles XVI Gustav.

Tani akademia po shqyrton afatet e anëtarësimit dhe mënyrat për ta përjashtuar atë kur është e nevojshme, tha Fondacioni Nobel, duke shtuar: “Akademia gjithashtu nuk do të përfshijë më anëtarë të cilët janë subjekt i konfliktit të interesit apo hetimit penal”.

Në deklaratën e saj, fondacioni gjithashtu tha se me reformat e prezantuara dhe të planifikuara, Akademia Suedeze ka shans jo vetëm që t’i japë fund skandalit të vitit të kaluar, por edhe të bëhet një organizatë më funksionale në të ardhmen.

Fituesi i fundit i çmimit, i cili ka një dimension monetar prej 9 milionë SEK, ishte autori britanik Kazwo Ishiguro në vitin 2017. Në vitin 2018, organizata me emrin “Akademia e Re” dha çmimin “alternative Nobel” për Guadeloupe, shkrimtarin Marissa Conde, për të mbushur hendekun e mbetur pas anulimit të çmimit zyrtar.

 

Comments (0 posted):

Post your comment comment

Please enter the code you see in the image:

  • email Email to a friend
  • print Print version
  • Plain text Plain text
Rate this article
5.00
Powered by Vivvo CMS v4.1.5.1
...
Powered by Vivvo CMS v4.1.5.1