Newsletter
Email:
Poll: Letërsia
Cili është lloji juaj i preferuar i letërsisë?
Home | LAJME | Shqiptarët që po vijnë në Mbretërinë e Bashkuar për të studiuar

Shqiptarët që po vijnë në Mbretërinë e Bashkuar për të studiuar

Font size: Decrease font Enlarge font
image Stuart Nicholson, drejtor i Qendrës së Kembrixhit për Studimet e Gjashtë

 

 

Stuart Nicholson, drejtor i Qendrës së Kembrixhit për Studimet e Gjashtë


Po shkruaj këtë artikull nga një hotel në Shqipëri, ku po shpenzoj fundjavën me adoleshentët shqiptarë të cilët janë ambiciozë për një arsimim britanik. Shumë prej tyre më kanë dhënë një shpjegim të qartë se pse ata kanë këtë ambicie: në përgjithësi, ata mendojnë se Britania e Madhe ofron një standard arsimor me cilësi të lartë, me mësues të zotuar, të ditur dhe të trajnuar mirë. Në shkollat ​​e pavarura britanike ata identifikojnë klasa më të vogla, dhe mundësinë për ndihmë shtesë që klasa më të vogla të mundësojnë. Ata gjithashtu flasin për Kembrixh me ndjenjën e nderimit: ekzaminimet Ndërkombëtare të Kembrixhit, tekstet shkollore të Universitetit të Kembrixhit, "Cambridge English" që ata kanë mësuar. Disa nga studentët janë tashmë në shkollat ​​private të respektuara në Shqipëri, por kam folur gjithashtu me grupet e shkollave shtetërore që shohin qartë një shkollë në Kembrixh si një dispozitë Rolls-Royce, ndërsa përpiqen të marrin sa më shumë nga shkollat ​​mësuesit e tyre energjetikë ata megjithatë ndjejnë se po ngasin një sistem Reliant Robin.

Kur i shtyja ata për një shpjegim më të hollësishëm, sistemi ynë arsimor duket të jetë i admiruar për një mori arsyesh. Fryma e hetimit dhe kombinimi i eksperimenteve praktike, jo thjesht mësimdhënie në teori, janë elemente që paraqesin veten herë pas here. Ndryshe nga kaq shumë sisteme arsimi ku mësimi nga rrotullimi dhe regurgitimi i fakteve ose përsëritja e metodës janë qasja kryesore, studentët tërhiqen nga ideja e mësimit dhe bashkëpunimit hetimor. Sistemi ynë A Level është gjithashtu shumë tërheqës, me mundësinë e përqëndrimit në subjektet e preferuara, dhe duke qenë në gjendje të bjerë ata që kurrë nuk kanë gëzuar!

Standardet e sistemit tonë të ekzaminimit, me ndershmërinë, ashpërsinë dhe pandryshueshmërinë njihen dhe admirohen gjithashtu. Unë mund ta mbaj në mend harresën tonë kombëtare në skandalin disa vjet më parë kur shkollat ​​e gjuhës fals po lexonin përgjigjet në letrat e testimit ose lejonin zëvendësuesit të ulnin provimet në emër të kandidatëve. Këtu në KSSH, oficerët tanë të provimeve mbajnë vigjilencën më ekstreme për të siguruar që praktikat janë me përpikëri në përputhje me standardet më të larta të procedurës së ekzaminimit. Kjo është një pjesë thelbësore e ndjenjës tonë të identitetit, por është një pjesë e rëndësishme e asaj se si na shohin edhe të tjerët.

Një grusht i të rinjve më të artikuluar ndanë jo vetëm këtë admirim të përgjithshëm të edukimit britanik, por një dëshirë e zjarrtë për të studiuar mjekësinë këtu dhe të gjithë kishin arsye elokuente për dëshirën për ta bërë këtë. Duke folur për secilën prej tyre për rreth 20 minuta, pashë pothuajse një gabim të vetëm në bisedën e tyre të folur angleze. Fjalori i vetëm ku ata kishin nevojë për ndonjë ndihmë ishte me "zorrë e vogël", "laring" dhe "ezofag" dhe dyshoj se ato menjëherë do t'i shkruanin ato saktë sapo t'i ndihmoja të identifikonin fjalët e veçanta!

Ashtu si studentët në Britani të cilët mund të aplikojnë për një edukim privat, shumica janë në mënyrë të pashmangshme nga prejardhja e pasur, por një tjetër aspekt i habitshëm i pyetjeve të tyre ka të bëjë me bursa. Deri në një masë ata duan të minimizojnë koston shumë të konsiderueshme për familjet e tyre, por shumë më fuqishëm ishte një ndjenjë që ata donin të demonstronin se mund të konkurronin me të mirat në botë. Ata e dinin se mjekësia është një kurs i ashpër konkurrues për studentët britanikë që të hyjnë dhe ata e kuptojnë se kapakët në vendet për studentët e huaj e bëjnë këtë konkurrencë edhe më të vështirë. Për të gjetur një çmim të bursës në krye të kësaj paraqet një sfidë shumë të konsiderueshme me të vërtetë, por kjo u pranua me gëzim si diçka për të kërkuar. Kjo ishte e gjitha shkak për reflektim të kujdesshëm për qëndrimin e arsimit britanik, në kalibrin e trajnimit tonë mjekësor në Mbretërinë e Bashkuar dhe sigurisht se si i mirëpresim ata nga jashtë shtetit në shkollat, kolegjet dhe universitetet tona.

Për mua, këta të rinj duhet të jenë shumë të mirëpritur dhe shpresoj se disa prej tyre do ta bëjnë Britaninë shtëpinë e tyre. Po ashtu, siç thashë shumë prej tyre, ata mund dhe duhet të jenë njerëzit që bëjnë vendin e tyre atë që ata duan që ajo të jetë. Pa dyshim unë ndjeva se ata kishin frymën për ta bërë Robin Reliant të tyre të perceptuar të bëhet Rolls-Royce.

Comments (0 posted):

Post your comment comment

Please enter the code you see in the image:

  • email Email to a friend
  • print Print version
  • Plain text Plain text
Rate this article
0
Powered by Vivvo CMS v4.1.5.1
...
Powered by Vivvo CMS v4.1.5.1