Newsletter
Email:
Poll: Letërsia
Cili është lloji juaj i preferuar i letërsisë?
Home | LAJME | SHEMBULL I PERSOSUR NGA BIJTE E SHQIPES NE SHBA

SHEMBULL I PERSOSUR NGA BIJTE E SHQIPES NE SHBA

Font size: Decrease font Enlarge font
image Në foto: Arkitekti Lluka Lakuriqi, majtas, Tajar Domi, dhe Bujar Gjoka i Shoqatës Shqiptare Amerikane janë fiksuar jashtë Akademisë historike të Dublinit në Filadelfinë Verilindore. (Brad Larrison për WHYY)

SHEMBULL I PERSOSUR NGA BIJTE E SHQIPES NE SHBA

 

Ishte një shkollë ku udhëheqësit e epokës revolucionare ofruan një "arsimim të sjellshëm" për të rinjtë në qytetin e atëhershëm të Filadelfias, por në vitin 2006, Akademia e Ulët e Dublinit ishte e zbrazur dhe shkatërruar. Tani pas 12 vjetësh, Holmesburg do të jetë përsëri një shkollë.

Këtë herë, studentët do të jenë fëmijë shqiptarë dhe emigrantë të rinj duke mësuar jo vetëm për trashëgiminë e tyre shqiptare, por edhe për historinë e shtëpisë së tyre të adoptuar.

"Ne donim ta blinim këtë ndërtesë jo vetëm për të ruajtur trashëgiminë dhe kulturën tonë, por edhe për të ndihmuar në përthithjen e bashkësisë shqiptare në kulturën amerikane", tha arkitekti Luka Lakuriqi, anëtar i Shoqatës Bijte e Shqipes që ka blerë pikën historike. "Kjo ndërtesë, sepse ka një histori kaq të thellë, menduam se do të ishte mënyra më e mirë për të mësuar dhe për të ndihmuar bashkësinë tonë të asimilojë".

E ndërtuar në vitin 1803, struktura e terrenit të fushës ngjan edhe me ndërtesat shkollore në Shqipëri, me strukturë të ngjashme, tha Dritan Matraku, nënkryetar i grupit dhe një terapist respirator në Spitalin e Fëmijëve të Filadelfias. "Pra, kjo është një lidhje shumë e mirë me kulturën tonë."

Organizata kulturore prej 400 anëtarësh bleu ndërtesën në korrik, një shpëtim për një strukturë që ishte bërë objekt për vandalët. Organizata kishte nevojë për 200,000 dollarë për të blerë pronën dhe për tre muaj ata mblodhën 140,000 dollarë nga anëtarët e saj.

"Kjo ishte gjëja më e mirë, sepse kjo na fiksoi të ardhmen dhe mbështetjen që do të kishim," tha thesaristi i organizatës Bujar Gjoka, një administrator i planifikimit në një kompani.

Pronarët e rinj vlerësojnë se do të duhet një tjetër $ 250,000 për të përfunduar restaurimin e ndërtesës.

Por projekti do të jetë një "angazhim i komunitetit", tha Lakuriqi, i cili ka hartuar plane për projektin. Shoqata Bijte e Shqipes përfshin një numër të kontraktorëve të licencuar, njerëz të biznesit dhe vullnetarë të cilët do të përfshihen në rehabilitimin e ndërtesës. "Disa po kontribuojnë me para, disa po kontribuojnë fizikisht, disa po i kontribuojnë punëtorëve të tyre për disa ditë. Është një përpjekje e vërtetë e komunitetit, "tha ai.

 

Në foto: Arkitekti Lluka Lakuriqi, majtas, Tajar Domi, dhe Bujar Gjoka i Shoqatës Shqiptare Amerikane janë fiksuar jashtë Akademisë historike të Dublinit në Filadelfinë Verilindore. (Brad Larrison për WHYY)

Comments (1 posted):

Guri Naimit D(Dh Xhoga) on 08/10/2018 22:51:14
avatar
Shembull frymezues-Faleminderit bashkeatdhetare"Bijte e Shqipes".

Faleminderit vellezer..nga Toronto ju urojme.Pa tjeter nje shembull per tu pergjithesuar.Ketu ka nisur par 6 muajve nje nisme per"shtepine e Shqiptareve",na gezoi aktiviteti fillestar...
Shteti Kanadez po perkrah shkollat apo me mire klasat ne gjuhen shqipe. Na gezoni-Urime ju per kete shembull inkurajuaes,
"Pasues Veteran"
Toronto 08-10-2018 Guri Naimit D.

Post your comment comment

Please enter the code you see in the image:

  • email Email to a friend
  • print Print version
  • Plain text Plain text
Rate this article
5.00
Powered by Vivvo CMS v4.1.5.1
...
Powered by Vivvo CMS v4.1.5.1