Newsletter
Email:
Poll: Letërsia
Cili është lloji juaj i preferuar i letërsisë?
Home | LAJME | Shoqata Mbarëkombëtare Atdhetare Kulturore “Labëria”, vlerëson mësuesin, poetin dhe folkloristin Lefter Teki Haxhiraj, pas vdekjes 1942-2014

Shoqata Mbarëkombëtare Atdhetare Kulturore “Labëria”, vlerëson mësuesin, poetin dhe folkloristin Lefter Teki Haxhiraj, pas vdekjes 1942-2014

Font size: Decrease font Enlarge font
image Lefter Teki Haxhiraj

Shoqata Mbarëkombëtare Atdhetare Kulturore “Labëria”,

           vlerëson mësuesin, poetin dhe folkloristin

        Lefter Teki Haxhiraj, pas vdekjes 1942-2014

 

                                      DIPLOMË

                      “MIRËNJOHJE E LABËRISË”

 

                                 I jepet

 

   Poetit lirik, një vlere të folklorit polifonik,autorit të “Xinxërfilles”,   Lefter Teki Haxhiraj (pas vdekjes),me motivacion:

 

   Për kontributin e tij artistik, krijimtarinë letrare (poezi-lirike), si dhe për vlerat në pasurimin e folklorit, në zhvillimin cilësor dhe përhapjen e tij, jo vetëm për grupin polifonik “Xinxërfillja, të Armenit, por edhe në Labëri e më gjerë...

   Hartimi i teksteve dhe përpunimi i vijave melodike të tij, bëri që folklorin bashkëkohor ta zhvillojë mbi traditën e hershme kombëtare. Ka vlera të veçanta si organizator dhe drejtues virtuoz i grupit të Armenit, Trevëllazërit...Pjesëmarrës në disa festivale në Gjirokastër dhe i nderuar me disa çmime  për nivelin e lartë artistik e folklorik.         

 

    Sekretar:                                                              Kryetari

Dorian Koçi                                                  Prof.dr. Ago Nezha    

***

 

I nderuar lexues! Shkrimin po e nis me disa vargje të poetit...

 

“...Mos ma prishni këngën Labe,             .. Mos ma prishni këngën labe, 

ajo që shpirtërat shëron                            lereni të fluturojë,

nuk ka melhem e ilaçe                               ajo nuse tërë naze,

mbi labçen që mbretëron!...                       nëpër shekuj të këndojë...  

 

                                 Mos ma prishni këngën labe                

                                 me taban të artë, të rëndë,

                                 mund të përmbysen dhe male

                                 por, jo kurrë, labja me rrënjë! “-kjo poezi duket si një amanet i mësuesit-poet, Lefter Haxhiraj, të cilit i jap plotësisht të drejtë, sepse folklori është element i rëndësishëm i identitetit tonë kombëtar.

 

   Takimi për vlerësimin e mësuesit-poet dhe folklorist, Lefter Haxhiraj u zhvillua ditën e shtunë, në orën 10 oopara dite në sallën e Bar-Restorant “Gorishti”, në praninë e shumë pjesëmarrësve.

 

 Takimin e nderonin miq nga Fieri;poeti Maku Pone & Znj.LiriPone; Gentian Banaj( telekronist kulturor i TV “Apollon”), nipi i familjes Haxhiraj- Hekuran Adem Bogdani, (familje e lashtë nga Kanina) që ka emigruar në Fier një shekull më parë; solisti i grupit polifonik të Dukatit Fatosh Likoi dhe kryetar i SH.A.K.“Dukati”,Selim Haskoçela; Deputeti i Vlorës, bir i Armenit, Vullnet Sina; solisti i grupit polifonik të Bënçës, Golig Jaupaj(Artist i Popullit); Shoqatat“Ali Asllani”, “Trevëllazër”, “Smokthina”, “Tërbaçi”, “Velça”,  kolegë e dashamirës të autorit, ish nxënësit e tij, shkrimtarë e miqësi të familjes dhe fisi Haxhiraj-Qataj. 

   Sipas programit takimin e çeli moderatori Fitim Haxhiraj me një urim mirëseardhjeje gjithë pjesëmarrësve. Fjala e tij u shoqërua nga tingujt e këngës Xinxërfillja. Më pas fjalën ia dha potit Kryetar i Sh.”Petro Marko”, Msr. Albert Habazaj, i cili u përqëndrua në vlerat që ka dhënë Lefter Haxhiraj si themelues i grupit polifonik “Xinxërfille” të Armenit, ndikimin që ka pasur në zonë dhe vlerat folklorike të këtij poeti lirik, ( më vonë do të jepet e plotë). Fjala e shkrimtares Vilhelme Vrana  Haxhiraj “Mjeshtre e Madhe”, konsistoi në prejardhjen dhe jetën e autorit të ndjerë, që pas kësaj pasqyre do të jetëp e  plotë.

   Kurse Prof.dr.Bardhosh Gaçe “Mjeshtër i madh”, me syrin e studiueit, foli për “evoluimin e këngës së Kaninës, Armenit, Mavrovës, tek të cilat ka bazën kënga qytetare vlonjate. Për grupin polifonik të Armenit meritë të madhe ka poeti lirik Lefter Haxhiraj, jo vetëm me poezitë e tij lirike, por me ngritjen e grupit polifonik “Xinxërfille”, e ardhur nga lashtësia përshfaqet bukuria, hijeshia, dëlirësia dhe besnikëria e vashës labe, si dhe për vlerat e këngës së Lefterit, e cila gjeti shtrirje në Labëri, në artin e muzikës e më gjerë.”

    I ftuar në skenë grupi polifonik “Xinxërfillja”, këndoi këngë nga krijimtaria e udhëheqësit artistik, dhe autorit të teksteve të gjithë këngëve të të paharruarit Lefter. Me ata u bashkua dhe solisti i Dukatit, Fatosh Likoi, si dhe Golig Jaupaj i Bënçës-Tepelenë. Të dy solistë, i Dukatit a dhe i Bënçës, përshëndetën pas fjalës së solistit të Armenit, Rrahmën Nuredini. U bashkuan me grupin që themeloi nga hiçi Lefteri dhe  kënduan me ta për nder të mikut të tyre të munguar. 

  Mysafiri nga Fieri, Gentian Banaj iterpretoi mjaft bukur poemthin E Lefterit me titull “Të kalosh dhe matanë diellit, nuk e gjen dot më Armenin!”, që u prit me lot dhe duartrokitje .

   Kryetari i Sh A.K “Labëria”-dega Vlorë, Ahmet Demaj, pasi pasqyroi punën e Lefterit, për t’i dhënë medaljen ftoi deputetin e Vlorës, Vullnet Sina, i cili bëri një përshëndetje të veçantë. Shpehu kënaqësinë që ishte i pranishëm në vlerësimin e mësuesit të tij të gjeometrisë: “ishte ai që më mësoi teoritë e numrave dhe trigonometrin. E kam të freskët kur prej mësuesi Lefterit dëgjova Teoremën e Pitagorës. Si i vogël pyesja veten,pse mësuesi i matemetaikës i këndonte thëllëzës. Po cila ishte kjo thëllëzë vallë? Me kohë e kuptova, se ai i këndonte mësueses time të klasës së parë, Shefikat. Ndaj shpreh mirënjohjen time për këtë çift që më mësuan ABC dhe me ta nisa rrugën e dijes.” – më pas i dorëzoi Çmimin gruas, Shefikatit, në praninë e dy vajzave, Dilica dhe Ertida. Gjithë takimi u shoqërua me këngët e grupit “Xinxërfillja” në sfond,  të pasuara nga ovacione dhe përshëndetje të pjesëmarrësve. Familja për nder të të pranishmëve dhe si një homazh në 4 vjetorin e ndarjes nga jeta të bashkëshortit, babait dhe gjyshit, shtruan një kokteil të pasur, që u shoqërua me kujtime dhe copëza nga jeta e të ndjerit. Një përshëndetje e veçantë, tejet e ndjerë, erdhi nga Tirana prej Prof.dr.Eshref Ymerit, të cilën do ta botoj të plotë, natyrisht në vazhdimësi. Pas një dreke simbolike për miqtë nga larg, takimi përfundoi për t’u ruajtur në arkivin e memories të të gjithë pjesëmarrësve në atë tubim vlerash.

Fjala e MSc.Albert Habazaj

 

Lefter Haxhiraj, lulja, emblema, liria dhe flamuri i folkorit burimor të Armenit

 

Nga MSc. Albert HABAZAJ, kryetar i Shoqatës së Shkrimtarëve dhe Artistëve “Petro Marko”, Vlorë, Sekretar i Shoqatës “Labëria”, dega Vlorë.

Miq të penës, të këngës, të etnokulturës sonë! Dashamirës, kolegë, të afërm e familjarë!

Sot është dita e e mësuesit dhe poetit popullor të paharrimtit Lefter Teki Qataj Haxhiraj (1942-2014), që do të ngelet lulja, emblema, liria dhe flamuri i folkorit burimor të Armenit.

Para afërsisht 4 vjetësh, pikërisht, në një të tillë mjedis festiv, sa labëror aq tradicional të qytetit të Vlorës, Shoqata Kulturore - Atdhetare “Labëria” zhvilloi një veprimtari shumë mbresëlënëse për zonjën fisnike, Vilhelme Haxhiraj Vranari, shkrimtare e njohur jo vetëm në Vlorë, Tiranë e Shqipëri, por edhe në Rajon, në Europë e deri në SHBA. Shoqata “Labëria” - “Nderi i Kombit” nga më të njohurat në mbarë Shqiptarinë, i dorëzoi titullin më të lartë, “Personalitet i Shquar i Labërisë” që jep për figurat më të nderuara, me kontribute të veçanta kulturore kombëtare. Zonja Vranari njihej dhe më përpara nga shumë vlerësime e dekorata, por si duket, dekorata e Labërisë i shkaktoi asaj shumë emocione pozitive, se së pari ajo është bijë Labërie nga Kanina, me origjinë nga gjaku princor i Gjergj Arianitit, si dhe nuse po në Labëri, në Armen, tek z. Fitim Haxhiraj, me origjinë nga Krahësi i Tepelenës. Bashkëshorti i saj, Fitimi, me shpirt artisti, ka qenë, është e do të jetë menaxher i opusit letrar të Vilhelmes, shkrimtares, që është cilësuar princeshë e letrave shqipe të thyera, Musine Kokalari e letrave shqipe në sotmëri. Kujtoj që Fitimi qe dhe moderatori i kësaj veprimtarie, të cilën e çeli kryetari i shoqatës “Labëria”, për Vlorën, Z. Ahmet Demaj dhe që shpalosi tek të pranishmit vlerat letrare kulturore dhe atdhetare të Vilhelmes. Kujtoj që unë, Albert Habazaj, në funksionin shoqëror të Sekretarit të kësaj shoqate, u kërkova të pranishmve 1′ heshje në nderim të poetit popullor Lefter Haxhiraj, i cili kishte pak ditë, që ishte ndarë nga jeta. Jo më kot e bëra këtë parantezë dhe pikërisht unë. Mbaj mend e mendoj se e kam shprehur drejtë e qartë që “Cinxërfilja” është një këngë labe e mirënjohur në rang kombëtar, një këngë polifonike, e bukur si një stinë me vajza. Atë këngë e ka kënduar grupi polifonik i Armenit, me marrës të magjishmin këngëtar lab, Rramën Nuredini, në festivalin Folkorik kombëtar të Gjirokastrës, 1983. Ishte një prurje e drejtpërdrejtë dhe këmbëngulëse e Lefter Haxhirajt. Këtë këngë Artistja e famshme, Aurela Gaçe e ngriti në një majë tjetër artistike, nga e cila e shijojnë të gjithë artdashësit nëpërmjet televizionit, koncerteve të shumta brenda dhe jashtë vendit etj. “Cinxërfilja”, si çdo krijesë artistike, kishte patjetër një baba. “Cinxërfiles” i vdiq babai. Ju kërkoj, Miq Të Krijimit, të Vilhelmes dhe të Fitimit, të mbajmë 1′ heshtje në kujtim të babait të “Cinxërfiles”, atij që bëri këtë lirikë popullore brilante, në kujtim të të paharruarit Lefter Haxhiraj, i cili është dhe vëllai i Fitimit”. Këto fjalë shpreha në substancë katër vite më parë.

Dua të shprehem, se turbullirat e kohës nxorrën në skenë shoqëritë e parave dhe interesave, jo shoqëritë e shpirtit, me penë, këngë, arsim e kulturë qytetare. Sado idealistë e korrekt të jemi treguar, as ne nuk u paskemi shpëtuar qoftë dhe pa dashje apo nga mesazhet e mirësisë infeksioneve të dekoratave. Fatmirësisht, vjen dita e bukur, që të qetësojmë shpirtin e një burri me vlera, që na ka dhënë aq shumë kënaqësi me magjinë e fjalës dhe melodisë së tij lirike si një fllad trëndeline i pasosur. Është fjala për të pavdekshmin LEFTER HAXHIRAJ TË CINXËRFILES SË ARMENIT. Ai nuk është me ne fizikisht, por është me këngët e tij, me librat e tij të botuar, me edukimin arsimor-kombëtar dhe etiko-moral të sa e sa brezave në vendlindjen e tij, në Armen nëpërmjet mësimdhënies shembullore. Është shumë simbolik e domethënës ky takim, sepse, kur, me të drejtë vlerësuam këngëtarin fisnik Rramën Nuredini të Armenit, ai u shpreh, se ndihej keq që nderohej para mësuesit, drejtuesit dhe poetit popullor Lefter Haxhiraj. Sinqerisht që na erdhi mirë ky merak i Rramën Cinxërrfiles për vëllain e tij folkorik Lefter Xinxërfilja, prandaj, në emër të Shoqatës së Shkrimtarëve dhe Petëve “Petro Marko”, Vlorë, i propozuam Shoqatës “Labëria” për të bërë këtë vlerësim të merituar dhe të motivuar me veprat e shpirtit të tij tipologjik për vendlindjen.Veç kontributeve të padiskutueshme dhe gjurmëve që ka lënë Lefteri në arsim, folkor e kulturë, ky nderim sot vjen edhe si një amanet i gjallë i virtuozit Rramën Nuredini për mësuesin, mikun e mirë dhe udhëheëqsin e tij shpirtëror, Lefter Haxhiraj. Folkori na zbukuron botën e brendshme, na bën më të mirë, më të bukur shpirtërisht. Kënga labe, si pjesë e së tërës folklorike shqiptare është gurrë popullore, është thesar i paçmuar, shufër floriri e kulturës sonë jomateriale. 

Lefter Haxhiraj në Armen ndërtoi një grup lab, mbi shtratin e traditës këngëtore, grup që u bë aq i njohur më vonë, por që e nxorri nga një trevë e cilësuar më parë si jolabe, që nuk llogaritej si Labëri, që njihej thjesht si Topallti, sepse nuk kishte dalë ende një grup përfaqësues që të hahej me “Ujqit e këngës labe” në kontekst dhe në kuptimin më të mirë të fjalës. Pas festivalit të madh të 1983-shit, Lefteri e bëri Grupin polifonik të Armenit po aq lab sa labët e rrënjës e mos më… Gjeografia folkorike e krahinës etnografike të Labërisë u zbukurua hijshëm me “Cinxërfilen” e Armenit, që tok me “Bejkën e Bardhë” të Pilurit radhiten ndër këngët më të njohura labe, më të dashurat, më populloret, më të përhapurat e të pëlqyera nga të tjerët. Hit vërtet.

Të vjetrit e dinë që “Xinxërfilja” ka qenë një këngë e lashtë e traditës labe, një këngë e përvëluar dashurie, po fare e përvëluar, siç shprehet Lefter Çipa. Lefteri e gjeti këtë prurje në odat e burrave dhe zjarret e të rinjve të vendlindjes dhe atyre hënave, e përpunoi, e stolisi siç e meritonte natyrshëm, pa ia prishur bukurinë e burimit, e ngriti në art me grupin e tij që i dha emër fshatit dhe Labërisë. Këngën ai e strukturoi natyrshëm, i dha jetë njerëzore, duke patur si motiv dashurinë universale. Lefter Haxhiraj nuk punoi për të ngritur vetveten, por puna dhe vepra e tij ia ngritën emrin brenda fshatit dhe krahinës, sepse Topalltia plotësoi denëjsisht hartën folkorike të Labërisë, krahas Smokthinës, Himarës, Tërbaçit, Pilurit, Dukatit, Vranishtit, Tragjasit e jo shumë të tjerëve në atë kohë. Lefter Haxhiraj ishte një mësues i mirë, këmbëngulës e i përkushtuar për vendlindjen. Ai nuk ishte një rrogëtar kulture i rëndomtë, nuk ishte përgjegjës i shtëpisë së  kulturës së fshatit por edukator multifunksional për vendlindjen për sa e sa breza në Armen, Trevllazër e Topallti. Ai punonte vullnetarisht, në kohë të lirë, pas mësimit me nxënësit dhe angazhohej maksimalisht me grupin. Punonte me pleqtë e kohës deri natën vonë për t’u vjelur materialet folkorike të traditës, sepse ishte njohës i mirë dhe mbledhës korrekt i folkorit të zonës, që e çoi më tej këtë përvojë etnokulturore, duke mbajtur gjallë e të ndezur stafetën e shpirtit të popullit në këngë e valle. Kontributi i tij dihej e dihet. Shpirtin prej artisti të këtij mësuesi e vlerësonin e dhe pena të fuqishme të poezisë popullore si Kujtim Mici, Llambro Hysi, Muhamet Tartari etj. Qe me një njeri me emër të përveçëm për vendlinjden jo për vete. Kishte një sedër të shëndoshë dhe ballafaqohej sy më sy e polemizonte edhe me zërat më të fuqishëm vlerësues si H. Dalipi e H. Meçaj, e përsëris, jo për vete, për vlerat origjinale të e grupit. Lefter Haxhiraj qe emër për fshatin e tij, për këngën e Labërisë.  Model për t’u ndjekur.

Vlorë, 21.07.2018

Comments (0 posted):

Post your comment comment

Please enter the code you see in the image:

  • email Email to a friend
  • print Print version
  • Plain text Plain text
Rate this article
0
Powered by Vivvo CMS v4.1.5.1
...
Powered by Vivvo CMS v4.1.5.1