Newsletter
Email:
Poll: Letërsia
Cili është lloji juaj i preferuar i letërsisë?
Home | KOMENTE | Poezia bën mrekulli në moment

Poezia bën mrekulli në moment

Font size: Decrease font Enlarge font
image Daljit Nagra

 

 

 

Një poemë e mirë ndryshon gjuhën e trupit të saj kur lëviz nga një gjendje shpirtërore në tjetrën. Poemat e mira shënojnë vetveten me “damkë” sepse e dinë se si të flasin me ne. Daljit Nagra ka botuar tre koleksione me Faber dhe jep leksione në poezi në Brunel University London. Ai ishte poeti i parë që ka fituar Çmimin Forëard Prize  për të dy koleksionet e tij të debutimit të poezisë, dhe ishte poeti i vlerësuar i BBC Radio 4.

1.     A ju kujtohet hera e parë që keni menduar, dua të shkruaj një poemë?

Kur isha 19 vjeç, dukesha vetëvrasës dhe i vetmuar. Poezia dukej se më ofronte një rrjetë në të cilën mund të kapej dëshpërimi, të mbahesha vetë atje, kështu që unë mund të isha i sigurt në jetën time të përditshme, vetëm duke shkruar poezi.

2.     Si e filloni një poezi?

Unë pres që ajo të arrijë. Është një tik-tak në trurin tim që kërkon të mos largohet. Por nuk është një tik-tak i pakëndshëm. Unë mendoj se ajo është si era e butë e limoneve. Ndjenja e emocioneve dhe e pritjes është si ajo e dashurisë së parë. Unë jam plot shpresë që pikërisht është poezia, që do të më nxisë për javët dhe muajt e ardhshëm. Disa i shkruaj menjëherë, të tjerat i mbaj në kokë dhe i sjell në formë duke marrë parasysh tekstin e fjalëve, ritmin dhe historinë, siç shpaloset në mendjen time. Më e gjatë që mbajta një poemë në kokën time ishte poezia “Ken”, në librin tim të dytë. Atë e mbajta për rreth 18 muaj.

3.     Si e dini nëse është e mirë?

Nëse një pjesë e imja duhet të vazhdojë të kthehet në të, të shtojë fjalët ose t’i largojë ato, të rishkruhet nga perspektiva të ndryshme. Nëse poema më mban në lojë, supozoj se duhet të jetë më interesante. Nëse më magjeps, ka një shans të vogël që mund të magjeps lexuesin.

4.     Cili poet ka ndikuar më shumë në punën tuaj?

Shekspiri, për shkak të gjendjeve të reja në të cilën ai i shkroi fjalët e tij, ndjenja se gjuha ishte duke u derdhur përsëri. Unë mendoj se një anglishte globale është gjendja nën të cilën ne shkruajmë tani. Është e rëndësishme të mbahet vigjilent ndaj krijimit radikal të anglishtes që po ndodh tani, me ardhjen e teknologjive të reja siç është interneti.

5.     A është poezi më e huaj se fiction?

Poezia bën mrekulli në moment, për shembull Corpus Christi Carol (është gjetur nga një shitës ushqimesh me emrin Richard Hill në një dorëshkrim të shkruar rreth vitit 1504).

6.     A është e rëndësishme muzika?

Poezia është muzikë. Është e gabuar ti ndash në dy. Fjalët janë të shëndosha dhe fjalët në lëvizje, në ritëm, janë muzikë. Ndërsa fryma po aq është zë, kështu muzika është poezia.

7.     Çfarë e bën një poemë tik-tak?

Është ajo që sesi një poemë mund t’i mësojë lexuesit se si ta lexojnë atë që në fillim. Për shembull, në bisedën e përditshme, kur një person është gati të thotë diçka serioze apo qesharake, poezitë na përgatisin me ndryshimin e “gjuhës” së tyre të trupit, kështu që një poezi e mirë ndryshon gjuhën e trupit të saj kur lëviz nga një gjendje shpirtërore në tjetrën. Poemat e mira shënojnë emër, sepse e dinë se si të flasin me ne. Edhe poezitë që nuk duan të bëjnë një kuptim koherent, nëse janë të mira, dinë të dëgjojnë.

8.     A keni përdorur ndonjëherë një pseudonim?

Hah! Ju intervistues i bezdisshëm, sepse e dini se e kam quajtur veten Khan Singh Kumar. Tre emra të ndryshëm nga tre fetë indiane, e kam dashur bashkimin e një harmonie midis këtyre kulturave të dallueshme. Kam shkruar për argëtim dhe nuk pres që të publikohet kështu pseudonimi ishte pjesë e argëtimit origjinal që ma mori shkrimi.

9.     Çfarë jeni duke lexuar tani?

Sapo kam publikuar koleksionin tim të fundit, Muzeun Britanik, kështu që unë jam në atë fazë shumë emocionuese të fillimeve të reja. Unë jam vetëm duke lexuar rreth dhe duke shkruar poezi për të parë se çfarë ndodh. E dua këtë fazë, ku unë jam i hapur për të gjitha mundësitë e përmbajtjes dhe formës. Qielli, bari, rruga kryesore të gjithë ndjehen të ngarkuar me shpresë të re për mua!

10.  Libri juaj i preferuar i fëmijërisë / poezi / këngë / lutje?

Duke hedhur në erë nga Bob Dylan është një këngë që përjeton tek unë emocione sikurse vetë mosha. Ai merr në konsideratë domethënie të re, ndërsa bota përjeton kohën time. Unë kam qenë duke luajtur atë këngë duke menduar për implosionin e Lindjes së Mesme dhe trupat e vdekura në Egje. Përgjigja po defekton në erë ...

11.  Çfarë do të ndryshonit për veten për të bërë poezitë më të mira?

Stop shkrimit të poezive fyese në secilën nga koleksionet e mia. Më pëlqen të ofendoj veten dhe kështu përfundoj duke përfshirë poezitë ofenduese në secilën nga librat e mi. Koleksioni i fundit ka një poemë me titull Get Off My Poem Uhitey.

Comments (1 posted):

Guri Naimit D(Dh Xh) on 08/12/2017 02:22:11
avatar
Faleminderit ju djemte te"Fjala e Lire"
sa "ARRES" dhe "FARES"c'na sillni...
Ky shkrim i shkelqyer koment,eshte nje super istrultim,jo vetem per follestare, pasionate per poezine. Pergjigjet mjeshterore sa profesionale dhene pyetieve,keto me nivel zbullues sa te ben ta inerpetosh jo si koment,po nje kryemetode pune,per te realizuar ate objektiv,deri ne persosmeri.
Faleminderit dhe urime!81 vjecar;
Sa"ARES(Poetit)dhe"Fares"intervistuesit.

Toronto 07-12-2017 Guri Naimit D.

Post your comment comment

Please enter the code you see in the image:

  • email Email to a friend
  • print Print version
  • Plain text Plain text
Rate this article
0
Powered by Vivvo CMS v4.1.5.1
...
Powered by Vivvo CMS v4.1.5.1