Newsletter
Email:
Poll: Letërsia
Cili është lloji juaj i preferuar i letërsisë?
Home | ANALIZA | FIGURË SHUMËDIMENSIONALE E KULTURËS SË GJITHMBARSHME SHQIPTARE

FIGURË SHUMËDIMENSIONALE E KULTURËS SË GJITHMBARSHME SHQIPTARE

Font size: Decrease font Enlarge font
image Prof. Ass. Dr. Besim Muhadri

AGIM VINCA FIGURË SHUMËDIMENSIONALE E KULTURËS SË GJITHMBARSHME SHQIPTARE

Prof. Ass. Dr. Besim Muhadri

Hyrje

Agim Vinca është një nga figurat kyçe të fushës së studimit të letërsisë shqiptare dhe një zë i veçantë në fushën e poezisë dhe publicistikës. Kontributi i tij është vlerësuar lart, ndërkaq shkrimet e tij janë quajtur shprehje e vetëdijes më të lartë kritike dhe historiko-letrare, të cilat i shërbejnë ringritjes së institucionit të kritikës dhe ringritjes sonë të përgjithshme.

I lindur në Veleshtë të Strugës, ku edhe i bëri hapat e parë letrarë, Agim Vinca si krijues dhe studiues do të afirmohet dhe të kontribuojë në Prishtinë, duke u bërë jo vetëm poet i rëndësishëm dhe studiues i njohur i letërsisë shqipe, por edhe një pedagog i përkushtuar i kësaj letërsie në Fakultetin e Filologjisë të Universitetit të Prishtinës dhe një zë i fuqishëm i mbrojtës të të drejtave të shqiptarëve në Maqedoni dhe Kosovë.

Agim Vinca poet

Agim Vinca me krijimtari letrare, përkatësisht me poezi ka filluar të merret që në vitet e hershme të rinisë[1]. Poezia e tij është një poezi plot imazh dhe mesazh poetik, e cila në qendër të preokupimit të saj ka fatin e atdheut, ku ndihet revolta dhe shpërthimi i poetit që identifikohet me atdheun dhe pozitën e vwshtrw tw atdheut, që ndiqet nga hazarët dhe maltusianët etj. Siç vërehet edhe nga ana e kritikës letrare, poezia e Agim Vincës, [1] Librin e parë me poezi, “Feniksi” e botoi në vitin 1972. Veprat e tjera poetike të këtij autori janë: “Bregu i mallit”,1975, “Në vend të biografisë, 1977, “Buzëdrinas”, 1981, “Arna dhe ëndrra”, poezi, 1987, “Kohë e keqe për lirikën”, 1997, “Psalmet e rrënjës”, poezi, 2007 etj.

 

 

LEXO KETU

Comments (0 posted):

Post your comment comment

Please enter the code you see in the image:

  • email Email to a friend
  • print Print version
  • Plain text Plain text
Rate this article
1.00
Powered by Vivvo CMS v4.1.5.1
...
Powered by Vivvo CMS v4.1.5.1