Newsletter
Email:
Poll: Letërsia
Cili është lloji juaj i preferuar i letërsisë?
Home | FJALA | Kodi Shqiptar i Etikës i Gazetarisë rishikohet për të pasqyruar sfidat e kohës së tashme

Kodi Shqiptar i Etikës i Gazetarisë rishikohet për të pasqyruar sfidat e kohës së tashme

Font size: Decrease font Enlarge font
image Kodi Shqiptar i Etikës i Gazetarisë rishikohet për të pasqyruar sfidat e kohës së tashme

Kodi Shqiptar i Etikës i Gazetarisë rishikohet për të pasqyruar sfidat e kohës së tashme

 

Pas muajsh tryezash të rrumbullakëta dhe punimeve të ekspertëve vendorë dhe ndërkombëtarë, Instituti Shqiptar i Medias në bashkëpunim me Këshillin Shqiptar të Medias organizuan një takim në Tiranë për të paraqitur në një audiencë të gjerë Kodin e Rishikuar të Gazetarisë së Etikës si dhe Udhëzimet Etike për Media Online. Ky veprim është një përpjekje në kohë për të bërë rregullime në përputhje me praktikat dhe normat ndërkombëtare si dhe zgjerimin e udhëzimeve të Kodit për të mbuluar format e reja të shprehjes së medias që ka krijuar Interneti.

Shumë gazetarë shprehën mendimin se detyra nuk është përfunduar derisa mediat kryesore në vend dhe redaksitë dhe stafi i tyre editorial, miratojnë Kodin dhe angazhohen ta përdorin atë si një udhëzues që inkurajon të gjithë ata që angazhohen në gazetari për të marrë përgjegjësinë për informacionin që ata ofrojnë, pavarësisht nga mediumet, derisa botuesit, redaktorët, menaxherët e transmetimit, si dhe gazetarët në përgjithësi përqafojnë dhe respektojnë parimet e tyre për të ruajtur besimin, vërtetësinë, drejtësinë, integritetin, pavarësinë dhe llogaridhënien publike.

Kodi gazetaresk do të siguronte kuadrin dhe standardet për Këshillin Shqiptar të Medias (AMC), i cili ka filluar të funksionojë si mekanizëm vullnetar i vetë-rregullimit që do të sigurojë që mediat të përmbushin përgjegjësitë e veta. AMC është platforma për të gjithë gazetarët që mbështesin idenë se përdorimi i lirisë së mediave duhet të udhëhiqet nga parimet e vërtetësisë dhe saktësisë.

AMC do t'i kushtojë vëmendje të veçantë lirisë së shprehjes dhe interesit publik, duke siguruar publikun një forum të pavarur për zgjidhjen e ankesave që përfshijnë gazeta, revista, faqe interneti dhe media të tjera digjitale. Puna e Këshillit gjithashtu do të përfshijë nxitjen e lirisë së medias dhe standardeve më të larta profesionale.

Mbështetja e veprimit u mundësua nëpërmjet programit të përbashkët të BE-CoE "Përforcimi i Ekspertizës Gjyqësore për Lirinë e Shprehjes dhe Mediave në Evropën Juglindore (JUFREX)", dhe përsëri shpreh angazhimin e këtyre dy organizatave për zhvillimin e një media të pavarura si një gur themeli i demokracisë në Shqipëri. Kjo ngjarje u realizua me ndihmën financiare të Bashkimit Evropian dhe Këshillit të Evropës.

Comments (0 posted):

Post your comment comment

Please enter the code you see in the image:

  • email Email to a friend
  • print Print version
  • Plain text Plain text
Rate this article
3.00
Powered by Vivvo CMS v4.1.5.1
...
Powered by Vivvo CMS v4.1.5.1