Fatmir Terziu

image

Shpella e Kalipsos

Shpella e Kalipsos,          Në mëngjesin e një dite të bukur, të vitit 2006, me Jatin e një miku, udhtuam në detë për
Full story

Agr.TOMSON NISHANI, “BABAI” I PARKUT TË MADH TË TIRANËS

Agr.TOMSON NISHANI, “BABAI” I PARKUT TË MADH TË TIRANËS (Boton libër, në 55-vjetorin e krijimit) Nga: MURAT GECAJ 1. Është bërë praktikë e zakonshme, që shkruajmë ose japim mendime ...
Full story
image

JETË NË ZARF

JETË NË ZARF Nga Fatmir Terziu   Ne jemi zarfuar prej kohësh. Brenda një kuboidi prej letre ndodhet qënia jonë. Ndodhemi ne aty! Ndodhemi në atë pjesë letre ...
Full story

Poezia: “marëdhënie” dhe “dialektikë”

Poezia: “marëdhënie” dhe “dialektikë” Poezia e Mimoza Ahmetit një linjë në teorinë e Derridës Fatmir Terziu Hyrja “Sidomos nesër” (1989) është një vëllim poetik që më ka rënë në ...
Full story

Art Jonian? Po, mbi baza shkencore...

lexo ME SHUME KETU Natyra, dialekti Jonian dhe transferta e artit Teksa kërkon për fjalën ‘grykë’ në hapësirën gjuhësore dhe semantike, që sqaron për ...
Full story
image

100 VJET NGA BARBARITË E ANDARTËVE GREKË NË SHQIPRINË E JUGUT

       Nga  Manxhar Takaj                                Më 2 mars të vitit 1914, grekët shpallën autonominë e Shqiprisë së jugut duke e quajtur atë, shteti autonom i ...
Full story
image

Ka kaq lypsa kohët e fundit

TREGIM JETE Ka kaq lypsa kohët e fundit,sa shpesh zihen me njëri- tjetrin kush do të lypi në zonën ku kalojnë më shumë njerëz. ...
Full story

‘Reciti i madh’ prop-socialism dhe imazhet e realizmit socialist në konfigurim

‘Reciti i madh’ prop-socialism dhe imazhet e realizmit socialist në konfigurim Humori, satira, grotesku dhe tingëllima anekdodike Nga Fatmir Terziu Kanë kaluar më shumë se ...
Full story
image

Pos një rizgjimi të “përplasjes së moçme” tek “Philo-Sophia” dhe “Sophia”

Pos një rizgjimi të “përplasjes së moçme” tek “Philo-Sophia” dhe “Sophia” Mbi esenë studimore të Arben Haxhiymerit) Nga Fatmir Terziu     I pari që ...
Full story

‘Reciti i madh’ prop-socialism dhe imazhet e realizmit socialist në konfigurim

   ‘Post-modernizmi’ shqiptar i periudhës së pas 90-ës është sentimental?! Është e pamundur që lexuesi, i cili lexon literaturën e prodhuar pas viteve 90-të, të mos e ...
Full story

‘Reciti i madh’ prop-socialism dhe imazhet e realizmit socialist në konfigurim

‘Reciti i madh’ prop-socialism dhe imazhet e realizmit socialist në konfigurim Nga Fatmir Terziu Abstrakt Rënia e regjimit komunist në Shqipëri dëshmoi fundin e një ...
Full story

“Anima” poetike e poetit Petraq Kote

Fatmir Terziu Në vend të hyrjes Ndërsa komunikoja mes emailit, këtu e pesë vite më parë me Faruk Myrtajn, në një shkëmbim të tij gjej ...
Full story

STRUKTURA SIMBOLISTE MË E PËRPARUAR NË POEZI

STRUKTURA SIMBOLISTE MË E PËRPARUAR NË POEZI Nga Fatmir Terziu   1-Abstrakt Askush nuk ka, ma mer ...
Full story

Diskursi i tragjizmi vetiak si ‘agjent’ i shqiptarizmës në poezinë e Rexhep Shahut

Diskursi i tragjizmi vetiak si ‘agjent’ i shqiptarizmës në poezinë e Rexhep Shahut Nga Fatmir Terziu Abstrakt Analiza tekstuale që bazohet në diskursin analitik të ...
Full story

Duke e parë jetën si një ritëm ...

Kultura e biologjisë femërore në një studim të munguar “Në sinkron me natyrën: Vështrim politikisht i gabuar” i Dr. Adem Harxhit Nga Fatmir Terziu   “Në sinkron me natyrën: ...
Full story

E “Fishta” shqisëprekje shqiptare

E “Fishta” shqisëprekje shqiptare Mes rafteve me shije të tharmër Fatmir Terziu     Unë gjallërisht mbaj mend ditëlindjen time të pestë. Ishim mbledhur të ...
Full story

Arben Theodhosi ose ‘erësirrëzimtizimi’ artistik i dritës

Arben Theodhosi ose ‘erësirrëzimtizimi’ artistik i dritës Fatmir Terziu   Trajtimi i errësirrës dhe dritës ka kohë që është një burim i pafund i lëndës ...
Full story
image

Astrit Bishqemi mjeshtër i tregimit fantastiko-shkencor

Astrit Bishqemi mjeshtër i tregimit fantastiko-shkencor   Fatmir Terziu Në krijimtarinë shqiptare natyrshëm një emër dhe një gur i çmuar mbetet shkrimtari Astrit Bishqemi. ...
Full story
image

LETRA TË ZHUBROSURA

LETRA TË ZHUBROSURA (Tregim i bazuar në një histori reale) Fatmir Terziu Katër copa letrash të zhubrosura notonin lirshëm në atë pellg. Njëra më kryeneçe se tjetra. ...
Full story

NJË POEZI E KOHËRAVE PËR KOHËRAT

NJË POEZI E KOHËRAVE PËR KOHËRAT (me poezinë e Dalan Luzajt)   Nga Fatmir Terziu     Epiqendra e tematikës së poezisë së Dalan Luzajt është e prekshmja. E prekshmja ose ...
Full story
image

PREDIKUESI I PRANVERËS

PREDIKUESI I PRANVERËS (me poezinë e Niko Kirkës)   Nga Fatmir Terziu   Edhe pse ne nuk kemi qenë pa metafizikën e halucinacioneve tona në jetën e përditshme, është ...
Full story

Art-organika e poezisë së Agim Matos

Art-organika e poezisë së Agim Matos Nga Fatmir Terziu   1.      Abstrakt Qëllimi i analizës sime është që të karakterizoj strukturën, semantikën, dhe retorikën e ...
Full story

Unikale

Pjesa  8 "Jeto dhe puno për të mësuar! Puno dhe mëso për të gjetur veten! Nëse je vetvetja, kërko të gjesh të vërtetën! Kur njeh të vërtetën, ...
Full story

Unikale

Pjesa 7   Kthimi nga muaji i mjaltit për mua dhe Edionin ishte rikthim në realitet.U kthyem në shtëpi të shlodhur, gjithë energji, me përshtypje të ...
Full story
image

Emri “Mal” mbetet i pandryshuar

Emri “Mal” mbetet i pandryshuar Kushtetuta Homerike e malësorëve shqiptarë   “Pall Mall Gazette” (1880) është gazeta e parë britanike që ka përmendur mitin e ...
Full story
image

E drejta zakonore për Lunxhërinë

Nga Dilaver Goxhai   Libri “Dasma Lunxhote”, krahas vlerave të tjera që nxjerrin në pah reçezentët Bardhosh Gaçe, Afërdita Onuzi, Thanas Dino dhe studjuesi Fitim Çaushi, që ...
Full story
image

Shqiptarët, një material nga arkivat britanike

(Sipas Pashko Vasa)   Nga Fatmir Terziu   Pashko Vasa, gjatë kohës që drejtonte zyrën e shtypit në Konstandinopojë, ka botuar në Berlin një ...
Full story

Njohja me “Kojrrillat”…, sa për fillim!

(Analizë e romanit “Kojrrillat” të Fatmir Terziut) Dr. Zejnepe Alili – REXHEPI   Njohja me kojrrillat…, është histori më vete! Të shkruash mbi to ...
Full story
image

NALBANXHINJTË, SAMARXHINJTË DHE SAMARËT E SOTËM

Sulejman Mehazi                             NALBANXHINJTË, SAMARXHINJTË DHE SAMARËT E SOTËM Ky shkrim  s`ka të bëjë për Gomarin e Babatasit të Gjergj Fishtës, por për nalbanxhinjtë, samarxhinjtë dhe samarët ...
Full story

Unikale

Pjesa e 6-të Ende nuk e kishim mbaruar bisedën në celular dhe ndërsa zbrisja shkallët, papritur Edioni u shfaq para meje sikur mbiu nga dheu...Ose, ose ...
Full story
image

VDEKJA BANALE

    (Tregimi që fitoi vendin e dytë në konkursin  “Flaka e janarit”)   Pak para se të arrija në fundin e  rrugës së mbushur me ferra e driza, ...
Full story
image

"Humnera’ që marin dritë nga vlera e penës së Vranarit

Kritika e novelës "Një mall i pashuar" Fillimi i këtij viti të gjithë dashamirësit e letërsisë shqiptare i ndoqi bashkë me urimin edhe surpriza artsjellëse e ...
Full story
image

Letërsia për fëmijë: nga shtrati nisës tek karakteristikat e saj, në skalitjen tipologjike të akademikut Bedri Dedja

Letërsia për fëmijë: nga shtrati nisës tek karakteristakt e saj, në skalitjen tipologjike të akademikut Bedri Dedja Nga Fatmir Terziu Në vend të hyrjes Shkrimtari ...
Full story
image

Argumentim shkencor mbi veprën e shkrimtarit Bedri Dedja

‘Syuzhet’ dhe ‘fabula’ në romanin “Presidenti i Planetit të Kuq”... Fatmir Terziu Hyrje Të shkruash në fushën e letërsisë për fëmijë do kujdes dhe ...
Full story

“Një dimër në Shqipëri”

“Një dimër në Shqipëri” (A Winter in Albania) shkruar nga H. A. Brown Nga Fatmir Terziu   Anglezët kanë qenë gjithmonë në kërkim. Në kërkim ...
Full story
image

“Hojëza fryme” mes memorjes kulturore

“Hojëza fryme” mes memorjes kulturore Nga Fatmir Terziu   Memorja është fakulteti që na mundëson për të formuar vetëdijen për veten (identiteti),  si ai personal ...
Full story

Emri im është...

Nga Fatmir Terziu   Trekëmbëshi ishte ngritur dhe zogjtë ishin të parët që u varën në të. Ishte mëngjes dhe dielli kishte kafshuar tinëz kreshtat rreth qytezës. ...
Full story

Unikale

Pjesa 5 Unë vazhdoja të tregoja një jetë, jetën e familjes sime, jetën time, të Edionit. Rrëfeja për njohjen me të, atë lidhje shpirtërore dhe ndjenjash ...
Full story
Powered by Vivvo CMS v4.1.5.1